Η Α.Ε. Κομοτηνης τιμα τη μνημη του μεγαλου «αετου» του ελληνικου βολει Νικου Σαμαρα

Για τα έξι χρόνια από τον αδόκητο χαμό του

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τον αδόκητο χαμό του Νίκου Σαμαρά και η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του τεράστιου αυτού Θρακιώτη αθλητή, παρουσίασε στην ιστοσελίδα της ένα μικρό αφιέρωμα για τον “Αετό” του ελληνικού βόλεϊ.
 
Γιατί είναι αλήθεια πως αν ο Γκάλης έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλων των Ελλήνων, ο Νίκος Σαμαράς έκανε το βόλεϊ πιο εντυπωσιακό και παράλληλα συνδέθηκε με μεγάλες επιτυχίες της μεγάλης του αγάπης , του ΑΟ Ορεστιάδας και φυσικά της Εθνικής Ελλάδος. 

Οι επιτυχίες του Νίκου Σαμαρά σαν αθλητής 

Ο Νίκος Σαμαράς, γεννήθηκε την πρώτη μέρα του Ιουλίου του 1970 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Από μικρός έδειξε πως μπορεί να γίνει σπουδαίος στο χώρο που διάλεξε να ακολουθήσει, αυτό του αθλητισμού και συγκεκριμένα της πετοσφαίρισης. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ορεστιάδα σε ηλικία 18 χρόνων ύστερα από συνεχείς παροτρύνσεις του κυρίου Καμπερίδη από το 1988 και μεγαλούργησε στην ακριτική ομάδα για δέκα ολόκληρα χρόνια.
 
Σε κάθε μεταγραφική περίοδο απασχολούσε τους δύο μεγάλους, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όμως η αγάπη του κόσμου, έκανε τον ιδιοκτήτη της Ορεστιάδας να κάνει κάθε χρόνο την υπέρβαση και να τον κρατάει στην ομάδα. Με την παρουσία του «αετού», η Ορεστιάδα κατόρθωσε να καθιερωθεί στα «σαλόνια» του ελληνικού βόλεϊ και να γίνει μια παραδοσιακή δύναμη στο πρωτάθλημα της χώρας μας.
 
Φιναλίστ κυπέλλου Ελλάδος το 1993, τρίτη θέση στο πρωτάθλημα επί τρεις συνεχόμενες χρονιές: 1994, 1995 (ενώ είχε τερματίσει 2η κατά την κανονική περίοδο), 1996 και φιναλίστ επί δύο συνεχόμενες χρονιές: 1997 και 1998, στο απόγειο της σταδιοδρομίας του στην Ορεστιάδα, όπου χάνει τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Την πρώτη χρονιά ενώ έχει αποκλείσει τον Ολυμπιακό χάνει στον τελικό από τον Άρη στο πέμπτο παιχνίδι και τη δεύτερη χρονιά ενώ έχει τερματίσει πρώτη κατά την κανονική περίοδο και έχει το πλεονέκτημα έδρας χάνει στο πέμπτο και αποφασιστικό ματς μέσα στην Ορεστιάδα με 3-1 σετ.
 
Με την Ορεστιάδα αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές στο φάιναλ-4 του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 1994, 1995, 1996, εκ των οποίων κορυφαία ήταν η παρουσία στον τελικό του 1995.
 
Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος το 1998 φεύγει από την ομάδα της καρδιάς του και ξεκινά το πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδος. Μετακομίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αυτό της Ιταλίας, και τη Φαλκονάρα όπου έμεινε για μία σεζόν καθώς το 1999 επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Μοναδικός «μεγάλος» τίτλος στην καριέρα του το Κύπελλο του 2000 με το «Γηραιό» κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-0 σετ.
 
Στη συνέχεια της καριέρας του, πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο όμως ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία που φόρεσαν το τριφύλλι στο στήθος. Επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του – Ορεστιάδα -, πέρασμα από τη Σεβίλλη, την Ελβετική Σενουά, τη Φενερμπαχτσέ επιστροφή στην Ελλάδα για την ΑΕΚ ενώ επιπλέον αγωνίστηκε σε ΟΠΕ Ρεθύμνου, Μίλωνα, Νέα Μουδανιά, Εθνικό Αλεξανδρούπολης, με τον οποίο πανηγύρισε άνοδο στην Α1 το 2010 και ξανά Μίλωνα με τον οποίο πανηγύρισε άνοδο στην Α1 το 2012.
 
Το 2012, μετακόμισε στη Λήμνο, τόπο καταγωγής της συζύγου του Ελένης Δούκα, με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιο. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αγωνίστηκε στην ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος, Λήμνος Βόλεϊ, μέχρι το θάνατό του. Όραμά του, ήταν η άνοδος της ομάδας του στην Α2, στόχος που επετεύχθη παρά το χαμό του «αετού». 

«Ελλάς Ελλάς Νίκος Σαμαράς» 

Ο Νίκος Σαμαράς, ξεχώρισε και με το εθνόσημο στο στήθος. Αρχικά, πραγματοποίησε 160 εμφανίσεις με την Εθνική Εφήβων, με την οποία έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1989 κατακτώντας την 6η θέση. Στην Ανδρική ομάδα, έπαιξε 263 φορές με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994 όπου και κατέκτησε την 6η θέση.
 
Χαρακτηριστικό το σύνθημα που δονούσε τις κερκίδες του ΣΕΦ «Ελλάς Ελλάς Νίκος Σαμαράς» στον τελευταίο πόντο με άσσο από το χέρι του Νίκου Σαμαρά στη μεγάλη νίκη της Ελλάδας εναντίον της Ρωσίας (3-2) στο COSMOVOLLEY στο ΣΕΦ την 1 Οκτωβρίου 1994. 

Κομοτηνή και Νίκος Σαμαράς 

Μπορεί να μην φόρεσε ποτέ την φανέλα της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής αλλά τέθηκε αντίπαλος αγωνιζόμενος στον ιστορικό ΑΟ Ορεστιάδας που “μεσουρανούσε” εκείνη την περίοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ο Νίκος Σαμαράς φοίτησε στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο σπουδών του και δίδασκε αυτό που τόσο καλά ήξερα, το βόλεϊ δηλαδή, στη Λήμνο. Για τον λόγο αυτό έχει θεσπιστεί και στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ το βραβείο «Νίκος Σαμαράς».
 
Επιπλέον αποτέλεσε συμπαίχτης αλλά και φίλος με 4 πρόσωπα της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής και συγκεκριμένα με τους Ηλία Κρεούζη, Σταύρο Αρχοντούδη, Κώστα και Ανέστη Δαλακούρα. Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε πριν το League Cup που έχει πάρει το όνομα του Νίκου Σαμαρά, ο προπονητής της ομάδας της πόλης μας τόνισε πως «μας συνέδεε προσωπική φιλία και στενές οικογενειακές σχέσεις. Όταν εγώ έφυγα από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης τη σεζόν που ανεβάσαμε την ομάδα στην Α1, ήρθε ο Νίκος και μαζί με τον Γιάννη Τασιούλη είχαμε πολύ στενή παρέα. Τότε ήρθα εδώ στην Κομοτηνή και αγωνιζόμουν. Γνώριζα και την Έλενα Δούκα που τότε έπαιζε μπάσκετ και φοιτούσε στη νομική της Κομοτηνής. Από μένα γνώρισε το Νίκο και παντρεύτηκαν. Μας λείπει πολύ ο Νίκος και η σκέψη μας  είναι σε αυτόν για αυτό η συμμετοχή μας σε αυτή τη διοργάνωση έχει ιδιαίτερη σημασία».
 
Για τον ακέραιο χαρακτήρα και την ευθύτητα των λεγομένων του κάνουν λόγο οι πρώην συναθλητές του Νίκου Σαμαρά, ενώ καθώς στην φωτογραφία βλέπουμε τον Νίκο Σαμαρά στην ίδια ομάδα με τον Κώστα Δαλακούρα και τον Σταύρο Αρχοντούδη με προπονητή τον Γιάννη Ανδρεάδη, πατέρα του αθλητή της ΑΕΚ,  Άρη. Τέλος, ο Θάνος Μαρούλης, μιλώντας σε ένα σχετικό αφιέρωμα της Volley league αποκάλυψε πως ο «Σαμ» ήταν το πρότυπο του. «Όταν ήμασταν στο Δημοτικό και ξεκινούσα το βόλεϊ,  φτιάχναμε φανέλες, έτσι από μόνοι μας, βάζοντας από πίσω το όνομα των πρότυπων μας. Ε και εγώ έβαλα Σαμαράς χωρίς δεύτερη σκέψη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.