Hμεριδα «Επιβεβαιωση της διαχειριστικης επαρκειας κατα το προτυπο του ΕΛΟΤ»

Βασικός σκοπός της ημερίδας που έλαβε χώρα χθες από τις 9:00 π.μ μέχρι και τις 14:00 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ARCADIA» ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο λήψης επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας για υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ η οποία πρόκειται να προσαρμοστεί στο πρότυπο του ΕΛΟΤ.

Τρύφωνας Εξάρχου,

προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο κ. Εξάρχου ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην αλλαγή του τρόπου λήψης διαχειριστικής επάρκειας: «Σήμερα πραγματοποιούμε τη δεύτερη ημερίδα για τη διαχειριστική επάρκεια των τελικών δικαιούχων και έχει ως σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι τελικοί δικαιούχοι σχετικά με τον τρόπο που θα πιστοποιηθούν στα πρότυπα του ΕΛΟΤ.

Θα περάσουμε σε μια μεταβατική περίοδο μετά την έκδοση ΚΥΑ που αναμένεται μέχρι τις 15/3 και με την οποία λήγει η ισχύς της διαχειριστικής επάρκειας που μέχρι σήμερα δίνεται από την Περιφέρεια και πλέον αυτή θα δίνεται βάση του προτύπου του ΕΛΟΤ. Βέβαια όσοι έχουν πάρει διαχειριστική επάρκεια θα μπορούν να υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ. Ήδη έχουμε πιστοποιήσει 21 τελικούς δικαιούχους, τους περισσότερους απ’ όλες τις περιφέρειες και απ’ όλα τα προγράμματα ενώ εκκρεμούν κι άλλες αιτήσεις τις οποίες αναμένεται να εγκρίνουμε».
Ενώ έπειτα παρέθεσε τη λίστα των νομικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του ΕΣΠΑ: «Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται οι πάντες, όσοι βάσει του νόμου 3614 σχετικά με τον ΕΣΠΑ, μπορούν να υλοποιήσουν έργα, δηλαδή αναπτυξιακές εταιρείες, περιφέρειες, ΜΚΟ, ανάλογα με το έργο, αν είναι δηλαδή παροχής υπηρεσίας, κοινωνικού ταμείου. Επίσης έχουν πιστοποιηθεί δήμοι, ο δήμος Κομοτηνής, η νομαρχία Ροδόπης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η αναπτυξιακή εταιρεία του νομού Ροδόπης και γενικότερα αρκετοί φορείς στο νομό Ροδόπης».

Σοφοκλής Λαρίσης,

υπεύθυνος μηχανικός, προϊστάμενος της μονάδας Γ΄ στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Λαρίσης ο οποίος αρχικά προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με τη λειτουργία της ημερίδας: «Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των δικαιούχων για τα νέα πρότυπα του ΕΛΟΤ, θέτοντας καταρχήν το θέμα τι έχουμε κάνει στη μεταβατική περίοδο, όσον αφορά στη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων. Ουσιαστικά οι περισσότεροι γνωρίζουν γιατί ήδη έχουν προηγηθεί 5 ημερίδες που έχουμε κάνει από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα για το τι σημαίνει μεταβατική περίοδος, τι σημαίνει σύστημα επάρκειας, τις διαδικασίες που έχει απαιτήσει το υπουργείο Οικονομίας να τεθούν σε εφαρμογή. Ουσιαστικά το πρότυπο του ΕΛΟΤ είναι μια τυποποίηση των διεργασιών του φορέα σχετικά με την παραγωγή και υλοποίηση των έργων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που απαιτούνται ο κ. Λαρίσης είπε τα εξής: «Με τη μεταβατική περίοδο η οποία είναι ήδη σε εφαρμογή και με τις επιβεβαιώσεις που έχουμε δώσει, έχουμε ήδη ξεκινήσει, δηλαδή οι πρώτες προτάσεις έχουν υποβληθεί από φορείς που έχουν κριθεί διαχειριστικά επαρκείς και για τους οποίους έχουμε βγάλει τα έγγραφα επιβεβαίωσης επάρκειας. Στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να προσαρμόσουν πλέον το σύστημα τους στο πρότυπο του ΕΛΟΤ για να μπορέσουν να υποβάλλουν νέες προτάσεις».

Τέλος, ο κ. Λαρίσης αναφέρθηκε στις ημερίδες που έχουν ήδη πραγμαποιηθεί αλλά και πρόοδο υποβολής και αποδοχής αιτήσεων για διαχειριστική επάρκεια: «Ανάλογες ημερίδες έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις τις περιφέρειας μας.Αυτή είναι η τελευταία σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ, οι προηγούμενες ήταν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, μία κεντρική πέρσι τον Ιούνιο που είχαμε κάνει και στη συνέχεια οι κατά τόπους ημερίδες στην πρωτεύουσα του κάθε νομού, σαν διαχειριστική αρχή πλέον για το κλείσιμο του Γ΄ Κοινοτικού και για την έναρξη του ΕΣΠΑ όπου αντίστοιχα είχαμε ενημερώσει για τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Γνωρίζουμε τι γίνεται και σε άλλες περιφέρειες;

Συνολικά έχουν βγει 55 προσκλήσεις για διαχειριστική επάρκεια σε εθνικό επίπεδο, ενώ περίπου 800 φορείς έχουν κληθεί να υποβάλλουν προτάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν βγει περίπου 165 επιβεβαιώσεις και σχεδόν ολοκληρώνεται η συγκεκριμένη φάση».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.