H Υποιαν Λουκα Κατσελη εξηγγειλε την επαναλειτουργια της ΕΝ.ΚΛΩ

Το Σάββατο το πρωί, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η οποία παρέμεινε στην Κομοτηνή και μετά την αποχώρηση του ευρέως κυβερνητικού κλιμακίου που συνόδευε τον πρωθυπουργό της χώρας, ως η άμεσα ενεχόμενη υπουργός με τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας της Θράκης, συνάντησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, για να ανακοινώσει συγκροτημένο πρόγραμμα επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Συγκεκριμένο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΝΚΛΩ

Η κ. Κατσέλη ανέλυσε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΝΚΛΩ, η οποία παρέμενε κλειστή για πάνω από ένα χρόνο και μπαίνει σε επαναλειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες. Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση λειτουργία των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας, μίας μικρής μονάδας στη Νάουσα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των δύο κλωστηρίων και τη διατήρηση του εμπορικού σήματος της Gallop. Παράλληλα, αναγνωρισμένος Σύμβουλος αναλαμβάνει μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών νέων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες αφορούν: α) στη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων, β) στη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα και γ) στη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις που συνδέονται με την ανάταξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

62 εκ. ευρώ και για την αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων και την πλήρη εξόφληση αποζημιώσεων όσων φύγουν

Για την υλοποίηση του έργου αυτού, η Πολιτεία παρέχει την εγγύησή της κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο και την επιτυχία των εργασιών. Μέσα στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων, καθώς και η πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους από τους εργαζόμενους δεν δύναται στη φάση αυτή να διατηρήσει η Εταιρία.

«Στο εγχείρημα αυτό λίγοι πίστεψαν, αλλά έγινε πραγματικότητα με ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο χρηματοδοτούν οι Τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα πρόγραμμα, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η Εταιρία βάζει μπροστά μετά από ένα χρόνο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε η υποιαν, ενώ απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους είπε: «Τώρα ξεκινάμε! Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε, προκειμένου όλοι όσοι μιλούν για το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας, να μιλούν σε τρία χρόνια για το μεγάλο θαύμα της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας».

Γιώργος Πεταλωτής, υφυπουργός στον πρωθυπουργό «Η σημερινή είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την περιοχή μας»

Ο Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στους εργαζόμενους στο χώρο του εργοστασίου, τόνισε πως «η σημερινή είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την περιοχή μας», ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο των Κλωστηρίων, ένα χώρο που κατακλύζεται από εργαζόμενους- ανέργους. Όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστοί οι αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι είναι εκατοντάδες εδώ στην περιοχή μας. Όλοι εμείς γνωρίζαμε τι συνέβαινε, γνωρίζαμε τι σήμαινε να υπάρχει μια επιχειρηματικότητα, η οποία είναι επιδοτούμενη και ουσιαστικά να είναι ένα άδειο βαρέλι χωρίς πάτο, όπου έπεφταν οι επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους. Γνωρίζουμε όλοι μας ως πολίτες της Ροδόπης, όπως οι πολίτες της Νάουσας και της Βοιωτίας, ότι οι αγώνες των εργαζομένων έγιναν κατά το παρελθόν αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλές πλευρές και φτάσαμε στο σημείο να δίνονται χρήματα και εγγυήσεις χωρίς να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο. Είναι αλήθεια ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας δεν ήταν η καλύτερη ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για το δημόσιο χρήμα.

Αυτή η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η αρμόδια Υπουργός, κ. Λούκα Κατσέλη, κατέβαλε μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε σήμερα μια βιώσιμη λύση, να επαναλειτουργήσει δηλαδή αυτή η επιχείρηση με ένα εξαιρετικό δυναμικό, με υπαλλήλους, τεχνικούς, διευθυντές οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία αλλά και με άρτια εξοπλισμένα μηχανήματα. Η ωριμότητα των εργαζομένων είναι γνωστή. Ήθελαν να υπάρχει μια λύση και ακριβώς αυτό το πράγμα κάνουμε εδώ. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη με παράλληλη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Πιστεύω πραγματικά ότι είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την περιοχή μας. Η δουλειά αρχίζει άμεσα, γιατί η βιωσιμότητα της επιχείρησης δεν είναι μόνο θέμα κρατικής ενίσχυσης, ούτε είναι ένα δημόσιος οργανισμός. Με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο αλλά και έλεγχο πρέπει να εργαστούν όλοι προκειμένου να μπορέσει να αναστηθεί η παραγωγική διαδικασία και η ίδια η επιχείρηση».

Επίσκεψη σε τέσσερα εργοστάσια της ΒΙΠΕ

Αμέσως μετά, η κ. Κατσέλη επισκέφτηκε τις εταιρίες ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, Α.Β. ΡΟΤΑ και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε τέσσερα εργοστάσια ακριβώς για να σηματοδοτήσουμε τη στήριξη μας στην ελληνική παραγωγή, η οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνει τη δική της μάχη για εξαγωγές. Χάρηκα ιδιαίτερα, διότι διαπίστωσα πως οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές για πολλές από τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.