H Σχολη… Γονεων επαναλειτουργει στην Κομοτηνη

Στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο από τις 20 Μαΐου με θέμα τον Αθλητισμό και τη Διατροφή

Ως γνωστόν ο ρόλος του γονέα όπως διαμορφώνεται σήμερα είναι ιδιαίτερα σύνθετος και δύσκολος, γι’ αυτό και οι γονείς χρειάζονται πολλές φορές στήριξη για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σπουδαιότερο ίσως ρόλο της ζωής τους. Έτσι, το καλύτερο που θα μπορούσαν να πράξουν είναι να γραφτούν σε μια σχολή… γονέων! Η Σχολή Γονέων είναι ένας θεσμός του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και έρχεται φέτος να ανοίξει έναν ακόμη δωρεάν κύκλο σεμιναρίων από τις 20 Μαΐου στο Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο. Η φετινή θεματική ενότητα αφορά στον αθλητισμό και τη διατροφή και η ενημέρωση των γονέων θα γίνει σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Βιβή Πετμεζά «Το παιδί μπορεί μέσα από τον αθλητισμό να αποφεύγει κινδύνους που αργότερα θα συναντήσει στη ζωή του»

Μέχρι τώρα οι Σχολές Γονέων αποτελούνταν από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και απευθύνονταν κατά κύριο λόγο σε γονείς, σύμφωνα με την ψυχολόγο και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Βιβή Πετμεζά. Με τη νέα αυτή θεματική ενότητα, όμως, που αφορά στη διατροφή και τον αθλητισμό, οι εκπαιδευτές πλέον θα είναι κυρίως διατροφολόγοι και γυμναστές. Αυτό που θέλει το Υπουργείο να περάσει στους γονείς για να το περάσουν εκείνοι με τη σειρά τους στα παιδιά, είναι, σύμφωνα με την κ. Πετμεζά, η αναγκαιότητα της μεσογειακής διατροφής προκειμένου να προληφθεί η παχυσαρκία, ένα πολύ έντονο φαινόμενο στη χώρα μας, όπως επίσης και η αναγκαιότητα του αθλητισμού. Συγκεκριμένα «στη Σχολή Γονέων πρόκειται να συζητηθεί η ανάγκη της φυσικής άσκησης και της δραστηριότητας, ώστε το παιδί να μπορεί μέσα από τον αθλητισμό να αποφεύγει κινδύνους που αργότερα θα συναντήσει στη ζωή του. Θέλουμε να γίνει ο αθλητισμός, ο οποίος εμπεριέχει και το στοιχείο της πειθαρχίας, το αποκούμπι του παιδιού». 

«Τα παιδιά πρέπει να ορίσουν τον αθλητισμό όχι ως απλή δραστηριότητα αλλά ως αναγκαιότητα για την υγεία τους»

Η κ. Πετμεζά διαπίστωσε ότι σε σχέση με παλαιότερα παρατηρείται αύξηση των παιδιών που αθλούνται, αλλά επιθυμία των υπευθύνων είναι να αυξηθεί αυτός ο αριθμός ακόμη περισσότερο και μάλιστα να ορίσουν τα παιδιά τον αθλητισμό «όχι ως απλή δραστηριότητα αλλά ως αναγκαιότητα για την υγεία τους». Η ίδια επεξήγησε ότι η έννοια του αθλητισμού διαθέτει ένα πολύ ευρύ το φάσμα, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο τα γήπεδα αλλά πολλές ακόμη δραστηριότητες όπως και το παιχνίδι. 

Η μορφή των σεμιναρίων

Αναφορικά με τη Σχολή Γονέων, πρόκειται για 25ωρα σεμινάρια είτε μία είτε δύο φορές την εβδομάδα, δίωρα ή τρίωρα κάθε φορά, ανάλογα με το τι θα επιλέξει η ομάδα των συμμετεχόντων. Οι γονείς θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή με μία αίτηση η οποία στέλνεται στο φορέα για να κατοχυρωθεί η θέση κάθε συμμετέχοντος, ενώ θα είναι εντελώς δωρεάν. Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων πρόκειται να δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και, καθώς η Σχολή αφορά σε εκπαίδευση ενηλίκων, μπορεί να αξιοποιηθεί για μοριοδότηση σε ορισμένα επαγγέλματα. «Είναι ένα καινούριο πρόγραμμα που τώρα “τρέχει” το Υπουργείο για πρώτη φορά στο νομό και ελπίζουμε να έχει ανταπόκριση», ανέφερε η κ. Πετμεζά ολοκληρώνοντας. 

Ιωάννα Δεμιράκη «Το Δημοκρίτειο με τη Σχολή Γονέων αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές του αυτά τα χρόνια βρίσκεται κοντά στις ανάγκες γονέων και παιδιών»

Από την πλευρά της η κ. Ιωάννα Δεμιράκη από το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο δήλωσε ότι η Σχολή Γονέων λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Κομοτηνής. «Το Δημοκρίτειο με τη Σχολή Γονέων αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, αυτά τα χρόνια βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των γονέων και των παιδιών, παρέχοντάς τους γνώσεις και στήριξη για να αντεπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα στη σύγχρονη πραγματικότητα», ανέφερε.
 
INFO
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο 2531084040
Βιβή Πετμεζά 6937775345

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.