H Κομοτηνη συμμετεχει για 10η χρονια στον Πανελλαδικο Ταυτοχρονο Δημοσιο Θηλασμο

Στις 3 Νοεμβρίου εκδήλωση-γιορτή στην κεντρική πλατεία από την «΄Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας μητρικού Θηλασμού το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού, διοργανώνει τον 10ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας. Στην Κομοτηνή, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ειρήνης, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 υπό την οργανωτική επιμέλεια της «'Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης».
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδάκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στην Κοινότητα Νέων Κομοτηνής (Ιερωνύμου 11). Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό και θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.
 

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης

 
Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης δημιουργήθηκε το 2011 και ανήκει στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού. Τα μέλη της είναι εθελόντριες και δεν είναι επαγγελματίες υγείας. Μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους μέσα από το ταξίδι της μητρότητας.
 

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

 
To 1992 καθιερώθηκε διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας μέσα στα δέκα χρόνια κατόρθωσε τα απαξιωτικά και περιπαικτικά σχόλια των πρώτων χρόνων, να τα μετατρέψει σε σχόλια απορίας “ Γιατί κάποιος να συνεχίζει να πραγματοποιεί εκδηλώσεις για κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο και αυτονόητο;”
 
Διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο θηλασμός δεν ήταν ανέκαθεν δεδομένος και αυτονόητος και οι στατιστικές το αποδεικνύουν περίτρανα. Έχει αλλάξει η εγκατεστημένη νοοτροπία δεκαετιών, αλλά δεν ήταν ένας εύκολος αγώνας. Στη διάρκεια των ετών αντιμετωπίστηκαν πολλά εμπόδια αλλά στο τέλος υπερίσχυσε η αγάπη και η πίστη για το φυσικό. Η εκδήλωση – γιορτή του Δημόσιου Θηλασμού έχει μοναδικό σκοπό την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και την εξοικείωση, εκ νέου, της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
 

«Ο δημόσιος θηλασμός είναι Δικαίωμα»


 
Αυτό επισημαίνει άλλωστε και η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης σε σχετικό της μήνυμα τονίζοντας τα εξής:
 
«Την 3η Νοέμβρη γιορτάζουμε.
 
Γιορτάζουμε γιατί η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα αποδίδει.
 
Γιορτάζουμε γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μητέρες καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες και αντιξοότητες.
 
Γιορτάζουμε γιατί μαζί σαν μια γροθιά, μαθαίνουμε και καταφέρνουμε να πραγματώνουμε το φυσικό κ αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριοριζόμαστε ή να λογοκρινόμαστε…
 
Γιορτάζουμε γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται έγκαιρα! Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για την δική μας γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για την γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.
 
Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική!
 
Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, διαμαρτυρόμαστε για το δικαίωμα των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, χώρους στάθμευσης, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια… ελεύθερα και ανεμπόδιστα! Ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι δικαίωμα!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.