H Κομοτηνη στα… καρβουνα (+Gallery)

«Τσικνιστές» και «τσικνίστριες» ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης

Καιρού επιτρέποντος, με τον έντονο αέρα να μην παρεμποδίζει τα σχέδια όσων βγήκαν για να γιορτάσουν τσικνίζοντας, η πόλη της Κομοτηνής μύρισε λαχταριστά τσικνίσματα.

Από νωρίς το πρωί, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια έστησαν το μαγκάλι τους και με χαμόγελο και θετική διάθεση υποδέχτηκαν τους διερχόμενους πολίτες.

Η πόλη γέμισε από σούβλες, κάρβουνα, χορό, ποτό και όλα παρόμοια μέσα από το πρίσμα της αστείρευτης διάθεσης του Έλληνα για τέτοιου είδους διασκέδαση.

Ως είθισται, η μέρα αποτελεί  και την άτυπη έναρξη του καρναβαλιού. Έτσι, δεν έλειψαν κι αρκετοί καρναβαλιστές, τόσο μικροί όσο και μεγάλοι, που φόρεσαν τις φαντεζί στολές τους και έδωσαν χρώμα στο κέντρο αλλά και στα στενά.

Για άλλη μια χρονιά, ο κόσμος έδειξε να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των «τσικνιστών», στήνοντας το δικό του γλέντι σε διάφορες γωνιές της πόλης.

Όσο δε για τις μουσικές επιλογές που ηχούσαν σε όλο το μήκος κύματος της πόλης, αυτές αφορούσαν κατά παράδοση, δημοτικά τραγούδια.

Για την ιστορία, η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή κατά την ημέρα αυτή, όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.