Γυριζει την πλατη στο Εργατικο Κεντρο η ΑΔΕΔΥ Ροδοπης

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση εργαζομένης

Στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης και όχι στο Εργατικό η συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

 
Στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης,  στην πρώην Νομαρχία και όχι στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης για την Πρωτομαγιά σύμφωνα με ανακοίνωση της. Τούτο, όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας  «για την άδικη, παράνομη και τιμωρητική απόλυση εργαζομένης επί 18 χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής».
 
«Ως συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουμε να προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των οποίων εξάλλου είμαστε εκπρόσωποι. Δεν νοείται λοιπόν, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής να συμπεριφέρεται σαν στυγνός  και άκαμπτος εργοδότης, όταν η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε την εργαζόμενη και ζητά την επαναπρόσληψη της  και η Διοίκηση του ΕΚ να παριστάνει τον «κουφό»  και να οδηγεί μια εργαζόμενη  σε οικονομική εξόντωση!» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.  Με λίγα λόγια οι εργάτες ανά τον κόσμο μετά από αιματηρούς αγώνες δεκαετιών, πέτυχαν νίκη απέναντι στους τότε ισχυρούς της βιομηχανικής επανάστασης, διασφαλίζοντας  την αξιοπρεπή διαβίωση των εργατών και των οικογενειών τους.
 
Το υφιστάμενο καπιταλιστικό σύστημα, ως απόλυτα πλέον κυρίαρχο, ειδικά μετά την πτώση του «αντίπαλου δέους» (δηλαδή του υπαρκτού  σοσιαλισμού), επιχειρεί σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.
 
Στη χώρα μας τα οκτώ τελευταία χρόνια οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι γυναίκες και οι νέοι, πληρώνουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κράτος Πρόνοιας, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες συνθλίβονται!!!  Οι συλλογικές συμβάσεις μπαίνουν στο χρονοντούλαπο, ενώ  δημόσια περιουσία εκποιείται αντί πινακίου φακής.
 
Την πολιτική αυτή με μεγάλη συνέπεια ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τη διαφορετική ατζέντα με την οποία εκλέχτηκε. Η φοροεπιδρομή για μισθωτούς, συνταξιούχους οξύνεται, οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω στην επόμενη διετία. Το success story για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι άνευ περιεχομένου και μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.
 
Η συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης,  δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, που είναι  ο φυσικός χώρος τιμής των εργατικών αγώνων, θέλοντας να εκφράσουμε με τον συμβολικό αυτόν τρόπο  την  έντονη διαμαρτυρία  μας για την άδικη, παράνομη και τιμωρητική απόλυση εργαζομένης επί 18 χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.
 
Ως συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουμε να προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των οποίων εξάλλου είμαστε εκπρόσωποι. Δεν νοείται λοιπόν, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής να συμπεριφέρεται σαν στυγνός  και άκαμπτος εργοδότης, όταν η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε την εργαζόμενη και ζητά την επαναπρόσληψη της  και η Διοίκηση του ΕΚ να παριστάνει τον «κουφό»  και να οδηγεί μια εργαζόμενη  σε οικονομική εξόντωση!
 
Δεν είναι αυτά πρακτικές που συνάδουν με συνδικαλιστές που θέλουν να θεωρούνται τιμητές των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.  Πόσο  μάλλον, όταν σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, το ύψιστο σύμβολο τιμής των αγώνων των εργαζομένων ανά τον κόσμο! Ως εκ τούτου, αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, τις πρωτόγνωρες και κατάφωρα αντεργατικές πρακτικές της Διοίκησης του ΕΚ που  εφαρμόζει στο ίδιο του το «σπίτι», δηλαδή το «σπίτι» της εργατιάς.  
 
Για αυτό καλούμε την 1η Μάη όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης,  στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. για να τιμήσουμε τους αιματηρούς αγώνες  της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα:
ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 

Στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης και τέσσερα πρωτοβάθμια σωματεία

 
«Με τη θέση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης συντάσσονται και τέσσερα πρωτοβάθμια σωματεία της Ροδόπης, τα οποία για τους ίδιους λόγους καλούν και αυτά σε συγκέντρωση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος για το Σωματείο Εργαζομένων Εμπορίου και Υπηρεσιών ν. Ροδόπης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ντιάξον ΑΒΕΕ «Σπάρτακος», το Σωματείο Εργαζομένων στον Λαναρά ν. Ροδόπης και το Σωματείο δανειζόμενων εργαζομένων στην εταιρεία Ντιάξον, τα οποία αναλυτικά επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους:
 
«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης και αγώνα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, που σε δύσκολες συνθήκες με αμέτρητες θυσίες υπερασπίστηκαν βασικά συλλογικά αγαθά. Υπερασπίστηκαν με ταξική συνείδηση τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, όλων όσων το αδηφάγο τέρας του κέρδους έριχνε και ρίχνει στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους όσους προτάσσοντας το συλλογικό από το ατομικό έβαλαν τις βάσεις για να φτιαχτούν οι πρώτες συλλογικότητες σε χώρους δουλειάς, ίδρυσαν τα πρώτα συνδικάτα, δεν υπέκυψαν στη βία και την καταστολή. Δεν λύγισαν μπροστά σε φυλακές και διώξεις.
 
Το τέλος της ιστορίας του εργατικού κινήματος δεν έχει έρθει. Αντίθετα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να δώσουμε ενωμένοι τον δύσκολο αγώνα και να διεκδικήσουμε:
 
– Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
 
. – Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
 
 – Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
 
 – Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
 
– Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Συναδέλφισσες,συνάδελφοι, μαγικές λύσεις κι εύκολος δρόμος δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν. Τίποτα δεν χαρίζεται, χρειάζεται ο συνεχής αγώνας όλων μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ενότητας των εργαζομένων και της κοινής τους σύμπραξης ενάντια στα οργανωμένα σχέδια των οικονομικών ελίτ, αλλά κι οποιουδήποτε άλλου παραδώσει έστω κι ελάχιστο μέρος απ’ ό,τι κερδήθηκε με τους αγώνες μας.
 
Συνάδελφοι,
Φέτος  δυστυχώς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την συμπεριφορά που δείχνει η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο, που αντιγράφοντας τις πρακτικές της πιο σκληρής  εργοδοσίας, απέλυσε υπάλληλο του Εργατικού Κέντρου και ενεργή συνδικαλίστρια.
 
Μάλιστα, η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο δείχνοντας απίστευτη αδιαλλαξία και εκδικητικότητα, αδιαφορεί προκλητικά και για την απόφαση του ΣΕΠΕ Ροδόπης που έκρινε την απόλυση της εργαζόμενης  άκυρη, αλλά και την παραίνεση του Υπουργείου Εργασίας και αρνείται να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη.
 
Για αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην κατάθεση στεφάνων, που θα γίνει στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης,  στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. για να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.