Γυριζει σελιδα το Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

Παραχωρείται από τον ΜΟΚ στη ΔΚΕΠΠΑΚ, για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση

Την έγκρισή τους για την επικύρωση μιας αξιόλογης συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΚΕΠΠΑΚ και στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, θα κληθούν να δώσουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας. Το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της μεθαυριανής συνεδρίασης αφορά στη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής από τον ΜΟΚ στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού.


 
Όπως μάθαμε από κύκλους της διοίκησης του ΜΟΚ, η διάρκεια της παραχώρησης του Μουσείου στη ΔΚΕΠΠΑΚ προτείνεται να είναι τριετής. Η Δημοτική Επιχείρηση θα υποστηρίξει τη λειτουργία του Μουσείου σε καθημερινή βάση, ώστε αυτό να είναι προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τα εκθέματά του. Τα τελευταία χρόνια το Λαογραφικό Μουσείο παρέμενε κλειστό εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του ΜΟΚ και άνοιγε για τους επισκέπτες κυρίως μετά από ραντεβού και χάρη στη φιλότιμη διάθεση των μελών του Ομίλου. Ωστόσο, δεν υπήρχε ένα σταθερό ωράριο λειτουργίας, που να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του και τη σταθερή ροή επισκεπτών. Η παραχώρηση στη ΔΚΕΠΠΑΚ, που τελεί υπό την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, θα επιτρέψει την ανάληψη εκ μέρους της Δημοτικής Επιχείρησης των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων συντήρησης του Μουσείου, καθώς επίσης τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για διαμόρφωση ενός ωραρίου καθημερινής λειτουργίας του.

Από τα εκθέματα του Μουσείου αναβλύζει η ζωντάνια και η ομορφιά της θρακιώτικης τέχνης

Το Λαογραφικό Μουσείο ανήκει στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και λειτουργεί από το1962. Από το 1989 στεγάζεται στο αρχοντικό Πεΐδη, που είναι χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και αναστηλώθηκε υποδειγματικά. Μέσα από τα εκθέματά του αναβλύζει η ζωντάνια και η ομορφιά της θρακιώτικης τέχνης των πόλεων και της υπαίθρου. Τα αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του απλώνονται στους δύο ορόφους, το υπόγειο και υπόστεγο της αυλής. Οι παραδοσιακές φορεσιές, τα κεντήματα, τα κομψοτεχνήματα από χαλκό, ξύλο, πυλό και ασήμι, τα γεωργικά εργαλεία, τα σύνεργα της τέχνης παραδοσιακών επαγγελμάτων, τα είδη οικιακής χρήσης που συγκεντρώθηκαν με πολύ προσοχή, δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκης. Πολλά από αυτά όμως προέρχονται και από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, καθώς και από τις αλησμόνητες περιοχές της Μ. Ασίας.
 

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα προσωπικά κειμήλια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, που γεννήθηκε στην Κομοτηνή, εικόνα μεγάλων διαστάσεων του 18ου αι. με απεικόνιση του Χριστού, της Παναγίας, της Αγίας Άννας και Προφητών, καθώς και ασημένια λειψανοθήκη άριστης τέχνης. Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου επεκτάθηκαν στο όμοιας αρχιτεκτονικής μορφής αρχοντικό της οικογένειας Ψαρά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.