Γυναικες της Ηπειρου: Συνομιλουν με το παρελθον και μας δειχνουν το μελλον

Μια εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος» με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας

7 προσωπικότητες, γυναίκες της Ηπείρου, ζωντάνεψαν το βράδυ της Κυριακής 8 Μαρτίου στο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος», με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, και τίτλο «Γυναίκες της Ηπείρου: Συνομιλούν με το παρελθόν και μας δείχνουν το μέλλον»
 
Ήταν ουσιαστικά ένα θεατροποιημένο δρώμενο με σημείο αναφοράς 7 προσωπικότητες-γυναίκες της Ηπείρου που διέγραψαν τη δική τους πορεία στην ελληνική ιστορία, ενέπνευσαν και παραδειγμάτισαν.
 

Οι γυναίκες αυτές ήταν η Ολυμπιάδα, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, η κυρά Φροσύνη, η Σουλιώτισσα, η γυναίκα της Πίνδου, η γυναίκα του Πρωτομάστορα και, με πιο τοπική χροιά, η Βασιλική Σκουτέρη Δίντσογλου.
 
Οι ιστορίες τους αναβίωσαν μέσα από τον αφηγηματικό λόγο που απέδωσε σε πρώτο πρόσωπο η κ. Βάσω Θεολόγη, μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών -που είχε την ιδέα για την υλοποίηση της εκδήλωσης- ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια έφερε την υπογραφή της κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη.
 
Την παράσταση έντυσε το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών, ενώ τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου αναβίωσαν μέσα από τις φωνές του Εφηβικού Φωνητικού Συνόλου του πολιτιστικού συλλόγου «Διομήδεια» της Ξάνθης, το οποίο εμψυχώνει η Στέλλα Γκρήγκοβιτς.
 

Τιμώντας τις γυναίκες σε όλες τις εκφάνσεις της

 
Το κοινό, που γέμισε το χώρο, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Τζαμπάζης, που ευχήθηκε χρόνια πολλά, με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας, στην γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα σύντροφο, τη γυναίκα μάνα.
 
«Είμαστε περήφανοι για την αποψινή βραδιά» σημείωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Παπαγεωργίου, «πρώτα γιατί είμαστε γυναίκες, αλλά και γιατί είμαστε Ηπειρώτισσες».
 
Αυτή η εκδήλωση, τόνισε, δίνει μια νέα διάσταση στο Σύλλογο, πέρα από τον χορευτικό του χαρακτήρα, με πρωτεργάτριες τις γυναίκες.
 
Για αυτό και μέσα από το δρώμενο ζωντάνεψαν οι 7 ηπειρώτισσες, μεταξύ των οποίων και η Βασιλική Σκουτέρη Δίντσογλου, με καταγωγή από τους Αστραγγέλους, που θεωρεί ότι ενσωματώνει το παρελθόν με το παρόν.
 

Μια δυναμική προσέγγιση για τις γυναίκες

 
«Οι γυναίκες, έχουν δυναμισμό, δημιουργούν, μπορούν πραγματικά να φωτίζουν τις ζωές όλων» σημείωσε η κ. Βάσω Θεολόγη, που ως νέο μέλος του Συλλόγου, όταν της έγινε η πρόταση για μια εκδήλωση, θέλησε να κάνει μια εκδήλωση που αφορά τις γυναίκες.
 
Έτσι οργανώθηκε αυτή η εκδήλωση με τις 7 αυτές προσωπικότητες της Ηπείρου, που πιστεύει ότι το παρελθόν μπορεί να διδάξει, μέσα από τις ιστορίες τους, αλλά και να παραδειγματίσει τις νέες γενιές για να έχουν μνήμες και μέλλον.
 
Πρόκειται για 7 πολύ σημαντικές προσωπικότητες, επισήμανε η κ. Λαντζουράκη, που κλήθηκε να δέσει σκηνοθετικά, με μικρές νύξεις της εποχής και της κατάστασης της κάθε γυναίκας.
 
Θεωρεί λοιπόν πως με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε μια πολύ όμορφη δουλειά, δείχνοντας την αντοχή και τη δύναμη της γυναίκας σε κάθε εποχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.