Γραμμα στον Αι Βασιλη

Αν οι ενήλικες έγραφαν γράμμα στον Αϊ Βασίλη θα του ζητούσαν αυτοκίνητα, εξοχικά, ταξίδια αλλά και να τους λύσει βασικά προβλήματα όπως αύξηση στο μισθό ή τη σύνταξη, δικαίωμα στο επίδομα αλληλεγγύης ή το ΕΚΑΣ ή θα του μετέφεραν αιτήματα σε συναισθηματικό επίπεδο όπως έναν μεγάλο έρωτα ή κοινωνική αποδοχή ή … Ίσως ο Αϊ Βασίλης να αντιπροσωπεύει ακόμη για τους ενήλικες την ανάγκη να πιστέψουμε σ’ ένα θαύμα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και με την αλλαγή του χρόνου να ξορκίσει κάθε κακό, να διώξει τα Καλικαντζαράκια από τη ζωή μας και να φέρει επί γης ειρήνη και στους ανθρώπους … ευημερία.

Ο Αϊ Βασίλης παραμένει όμως ο αιώνιος αειθαλής πρωταγωνιστής των γιορτών, ο άγιος που ετοιμάζεται όλο το χρόνο για το μεγάλο ταξίδι της παραμονής για να φέρει το χαμόγελο στις καρδιές των παιδιών όλου του κόσμου.

Είθισται οι προσδοκίες τους να εκφράζονται μέσα από ένα γράμμα που τα παιδιά στέλνουν μέσω ταχυδρομείου για να του ζητήσουν συνήθως ένα παιχνίδι αλλά και αγάπη, ειρήνη και υγεία σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Συνήθως τονίζουν ότι ήταν καλά παιδιά όλη τη χρονιά, επομένως δικαιούνται ένα δώρο ως ανταπόδοση της καλής συμπεριφοράς. Ενίοτε μεταφέρουν το αίτημα για δώρο από τα αδέλφια τους ή ζητούν συγκεκριμένα δώρα για όλη την οικογένεια.

Γράμματα λοιπόν με αποδέκτη τον Αϊ Βασίλη στην προσωπική του διεύθυνση που ποικίλει … ανάλογα με τον «συγγραφέα» της επιστολής. Προς Άγιο Βασίλη Καππαδοκία 1, Καισαρεία, προς Αϊ Βασίλη Φιλανδία από Ελλάδα, προς Άγιο Βασίλη Βόρειος Πόλος, συναντάμε φυλλομετρώντας κάποια από αυτά που στέλνονται μέσω του ταχυδρομείου Κομοτηνής.

• Επιστολές

Ένα παιδί γράφει για τον ίδιο και για δυο φίλους ή συγγενείς του.

«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

φέτος ήμασταν πάρα πολύ καλά παιδάκια και θέλουμε να μας φέρεις δώρα που τα ονειρευόμασταν όλο το χρόνο. Εγώ θέλω ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, ο Κ. play station και ο Σ. το DSI.

Καλό ταξίδι, με πολύ αγάπη.

Υ.Γ.: Θ’ αφήσουμε και κουλουράκια ή μελομακάρονα. Να τα φας!»

Ένα άλλο παιδί κόλλησε στην επιστολή μια φωτογραφία του αυτοκινήτου που θέλει και γράφει.

«Άγιε Βασίλη,

για τα Χριστούγεννα θέλω ένα δώρο. Αυτό το δώρο θα το λένε LEGO FERRARI FXX που θα είναι κόκκινη, αυτόματη και θ’ ανοίγει το καπό της.

Με πάρα πολύ αγάπη…

Το μαγικό στοιχείο αυτών των επιστολών έχει να κάνει με το ότι όποια διεύθυνση κι αν γράψουν τα παιδιά ο Αϊ Βασίλης έχει τον τρόπο να λαμβάνει το γράμμα όπως και να βρίσκει σωστά τη διεύθυνση, να περνάει από καμινάδες, ν’ αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με στόχο πάντα την χαρά των παιδιών.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.