Γραμμα στο δημαρχο

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι αυτή που καθορίζει πολλές φορές την ποιότητα της ζωής του. Τα απρόοπτα και οι καθυστερήσεις λόγω κίνησης δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία του αλλά και τη διευθέτηση του χρόνου του.

Το φωτορεπορτάζ από την καθημερινή Κομοτηνή ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες και δείχνει κάποια στιγμιότυπα της πόλης, που έρχεται πρώτη στην Ελλάδα σε αυτοκίνητα, επομένως παρουσιάζει μια κίνηση δυσανάλογη του πληθυσμού της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κομοτηνή είναι το κέντρο για όλη τη Ροδόπη και οι κάτοικοι του κάθε μικρού ή μεγάλου χωριού επιλέγουν να εξυπηρετούνται εδώ.


Οι φωτογραφίες εμπεριέχουν και μια μορφή προτάσεων που απευθύνονται όχι μόνο στη δημοτική αρχή αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες, εμάς τους ίδιους που σαν πολίτες θεωρούμε, λανθασμένα, ότι αν διευκολύνουμε τον εαυτό μας και δυσκολέψουμε τους άλλους οι συνέπειες δε θα είναι μεγάλες.

Προτάσεις

Στις προτάσεις εκτός των φωτογραφιών είναι και η τοποθέτηση περίφραξης στο Τζελάλ Μπαγιάρ αντί του συρματοπλέγματος, η φροντίδα του πάρκου, αν και γνωρίζουμε ότι εκπονείται μελέτη από εταιρεία της Αθήνας, μια εκστρατεία ενημερωτική για την ανακύκλωση. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά και δημόσια έργα θα ήταν ευχής έργο να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι πολίτες για το ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί έστω και για μια ώρα και να μην αναγκάζονται να μάθουν κάθε σοκάκι της Κομοτηνής σε ώρα αιχμής. Η αποκατάσταση της κάθε λακκούβας, ανεξάρτητα από τον ποιον επιβαρύνει οικονομικά, πρέπει να γίνεται άμεσα έστω και «πρόχειρα», γιατί αρκετοί συμπολίτες μας έχουν πέσει θύματα της «τεχνολογίας». Αυτοί που κάνουν τα έργα, τουλάχιστον στη συνείδηση του απλού πολίτη, οφείλουν να τα αποκαθιστούν, διαφορετικά ίσως θα ήταν χρήσιμο να ανακοινώσει ο κ. δήμαρχος ποιος φταίει για το κάθε έργο. Κι αν ευθύνονται κάπου και οι πολίτες να το μάθουμε κι όχι να το υποθέτουμε. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά μέσα από τον ΠτΘ, ότι θα ήταν χρήσιμη μια ανοιχτή στους πολίτες συζήτηση για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση με τη συμμετοχή του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, της Διεύθυνσης Τροχαίας και των εκπροσώπων των καταστηματαρχών, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν στο παραδοσιακό κρατάω θέση στάθμευσης με καρέκλα.

Στο ρεπορτάζ δεν περιλαμβάνεται το κεφάλαιο πολιτισμός, γιατί είμαστε σε μια περίοδο του έτους που πολιτιστικά δρώμενα γίνονται μόνο από τους φοιτητές. Θα είχε όμως ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε από τους αρμόδιους του δήμου για τα θέματα πολιτισμού να ομολογούν το ποιος ευθύνεται που δε λειτουργεί το ίδρυμα Παπανικολάου και γιατί είναι τόσο αυστηρό το καθεστώς της λειτουργίας του.

Φωτογραφίες – ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Στα γράμματα, ακόμη και στα δημόσια υπάρχει το περιθώριο υστερόγραφου. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με σκοπό να παρουσιαστούν στο δήμαρχο κ. Βαβατσικλή σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΠτΘ στην εκπομπή «Παράθυρο με θέα το διάλογο». Λόγω δικών του ανειλημμένων υποχρεώσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυτό δεν κατέστη δυνατόν, η πρόταση όμως είναι ανοιχτή τόσο για τη σημερινή εκπομπή, όσο και γι’ αυτές που θα ακολουθήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.