Γραφοντας για του 2006 τις ημερες, Μαρια Παπαδοπουλου

ΠαΓΚοΣΜια ΓεΓοΝοΤα

Πολιτικό

Κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας

Οι σχέσεις Ρωσίας – Γεωργίας πέρασαν μία από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας τους, με τη σύλληψη και κατηγορία κατασκοπείας τεσσάρων Ρώσων αξιωματικών από τις γεωργιανές αρχές. Έπειτα από πέντε ημέρες κράτησης, οι συλληφθέντες επέστρεψαν στη Ρωσία την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως τρομοκρατικές ενέργειες και ομηρία.

Επίσκεψη Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Τουρκία

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ επισκέφθηκε την Τουρκία, με προορισμό το Φανάρι. Η πρώτη επίσκεψη του Πάπα σε μουσουλμανική χώρα, τράβηξε από μόνη της τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και ο βασικός σκοπός του ταξιδιού ήταν η συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ωστόσο, εξίσου σημαντική υπήρξε η συνάντηση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Το ταξίδι χαρακτηρίστηκε πετυχημένο, καθώς ενίσχυσε το διάλογο των δύο εκκλησιών, ενώ η δήλωση υποστήριξης του Πάπα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας βελτίωσε το αισθητά επιδεινωμένο κλίμα Βατικανού – Ισλάμ των τελευταίων μηνών.

Πολιτιστικό

Αναγνώριση της προσφοράς του Μπόνο

Ο τίτλος του ιππότη απονεμήθηκε στον Ιρλανδό Μπόνο, τον τραγουδιστή των U2 και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ο οποίος έχει αναπτύξει έντονη δράση υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα – από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόνο θα παραλάβει το βραβείο του από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Ιρλανδία, σε τελετή που θα γίνει στο Δουβλίνο λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Ο συμπατριώτης του και επίσης υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπομπ Γκέλντοφ έλαβε την ίδια διάκριση το 1986. «Όλοι οι άνθρωποι της Γης, ενωθείτε», είναι η φράση που θα μπορούσε να αποτελέσει σλόγκαν για αυτή την ενέργεια του Ιρλανδού υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κοινωνικό

Αν έχεις θέληση

Η ανάβαση στο Έβερεστ είναι ένα επίτευγμα που πολλοί το ονειρεύονται αλλά λίγοι το επιτυγχάνουν. Για τον Νεοζηλανδό Μαρκ Ίνγκλις, όμως, ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή απόδειξη της δύναμης της θέλησης: Ο 47χρονος άνδρας κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου, παρά το γεγονός ότι πριν από πολλά χρόνια οι γιατροί χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν και τα δύο πόδια. Ο Ίνγκλις, ο πρώτος άνθρωπος που κατακτά το Έβερεστ χωρίς να έχει πόδια, τηλεφώνησε στη γυναίκα του Αν για να της πει ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 8.850 μέτρων, δηλαδή στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ένα από τα τεχνητά μέλη του Ίνγκλις έσπασε ενώ βρισκόταν στα 6.400 μέτρα και ο ορειβάτης αναγκάστηκε να το επιδιορθώσει πρόχειρα για να συνεχίσει την προσπάθειά του. Το 1982 ο Ίνγκλις έχασε και τα δύο πόδια του από το γόνατο και κάτω επειδή υπέστη σοβαρά κρυοπαγήματα όταν, στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, παγιδεύτηκε σε ένα σπήλαιο του όρους Κουκ της Νέας Ζηλανδίας για 14 ημέρες.

«Αν έχεις θέληση, μπορείς να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου», θα λέγαμε για τον αισιόδοξο Νεοζηλανδό.

ΕΛΛαΔα

Ένταση με την Τουρκία

Στις 5 Μαΐου ελληνικό και τουρκικό F-16 συγκρούστηκαν στον αέρα, 21 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, με αποτέλεσμα να καταπέσουν και να σκοτωθεί ο Έλληνας πιλότος, Κ. Ηλιάκης. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε σώος και αβλαβής με το αλεξίπτωτό του και, αφού αρνήθηκε τη βοήθεια από έλληνες διασώστες, περισυνελέγη από εμπορικό πλοίο με σημαία Παναμά και στη συνέχεια από τουρκικό ελικόπτερο. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μήνα ακολούθησε μια σειρά λεκτικών διαξιφισμών μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, καθώς και καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας.

Στις 28 του μήνα, ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας πρότεινε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Ο μήνας εντάσεων επισφραγίστηκε στις 30 Μαΐου, όταν τουρκική ακταιωρός έδιωξε ελληνικό αλιευτικό από τα Ίμια. Το σκάφος παρέμεινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα για 2,5 ώρες, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση.

Δημοτικές – Νομαρχιακές εκλογές

Χωρίς εκπλήξεις ήταν κατά βάση τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Η Φώφη Γεννηματά επανεξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το δήμο Αθηναίων θα διοικεί ο πρώην υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Δήμος Πειραιά εμπιστεύτηκε τον ερυθρόλευκο καλαθοσφαιριστή, Παναγιώτη Φασούλα. Αίσθηση προκάλεσαν η μεγάλη αποχή σε μερικές περιοχές και τα υψηλά ποσοστά που πήραν οι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Μπουτάρης (δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα).

Πολιτιστικό

Διοργάνωση Eurovision της Αθήνας

Καλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διοργάνωση της Eurovision της Αθήνας, η βραδιά ευρωπαϊκού τραγουδιού, που εντυπωσίασε όλους.

Φέτος οι επιλογές του κοινού της Ευρώπης άφησαν εκτός τον ταλαντούχο Ντίμα Μπιλάν που εκπροσωπούσε τη Ρωσία και είχε αγγίξει παρά λίγο την κορυφή, ψηφίζοντας τους ροκ ερμηνευτές Lordi με το τραγούδι τους «Hard rock hallelujah».

Κοινωνικό

Υπόθεση Άλεξ

Ένα από τα γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη το έτος που πέρασε είναι η εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια. Για αρκετό καιρό η φωτογραφία ενός μικρού αγοριού με γυαλιά ήταν αναρτημένη στους σταθμούς του μετρό, ως αγνοούμενου. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά από τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία εκφράστηκαν φόβοι ότι ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια ίσως να δολοφονήθηκε. Ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα οι υποψίες έπεσαν σε πέντε συνομηλίκους του παιδιού. Οι πέντε ανήλικοι ομολόγησαν στην αστυνομία ότι εκείνοι ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο του παιδιού, αλλά στη συνέχεια αναίρεσαν την κατάθεσή τους. Το σώμα του παιδιού δεν βρέθηκε και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

«Μια πόρτα που δεν έχει έξοδο», η υπόθεση του μικρού Άλεξ που δεν φαίνεται να βρει φως στο τούνελ. Μήπως πρόκειται για κάποια φρικτή συμφωνία;

Παιδεία

Με το αίτημα της κατάργησης του Νόμου – Πλαισίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, φοιτητές και καθηγητές βγήκαν φέτος στους δρόμους, θερμαίνοντας περισσότερο το καλοκαίρι που πέρασε. Τη διαμάχη ακολούθησαν οι δάσκαλοι ζητώντας με διαδηλώσεις για αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι οδομαχίες των δασκάλων με τα ΜΑΤ δίπλα στο Κοινοβούλιο ήταν μία από τις θλιβερότερες εικόνες της χρονιάς που πέρασε.

Αντίθετα με τους προκατόχους της, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, δεν υποχώρησε, στηριζόμενη και στην κάλυψη της κυβέρνησης. Η κατάσταση στην Παιδεία ξέφυγε από τον έλεγχο όταν, το ένα μετά το άλλο, εκατοντάδες σχολεία στη χώρα καταλήφθηκαν από τους μαθητές και έβαλαν λουκέτο. Οι καταλήψεις έληξαν με άλλο ένα δυσάρεστο περιστατικό, όταν μια έφηβη από την Αμάρυνθο Ευβοίας κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια κατάληψης βιάστηκε από συμμαθητές της.

«Καλά πάμε. Από γνώση στους δρόμους και βιασμούς».

Υποκλοπές

Ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη όλη τη χρονιά, συμπαρασέρνοντας στο πέρασμά του τον πρωθυπουργό, προσωπικότητες του δημόσιου βίου, ελεγκτικές αρχές και «επώνυμες» επιχειρήσεις είναι οι υποκλοπές.

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Επικρατείας, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία έκαναν γνωστό πως 100 αριθμοί κινητών τηλεφώνων έγιναν θύματα υποκλοπών. Ανάμεσα στα «παγιδευμένα» τηλέφωνα ήταν αυτό του κ. Καραμανλή, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αντιπολίτευσης, στελεχών υπουργείου Άμυνας, ένοπλων δυνάμεων κ.α. Διευκρινίσεις έδωσαν και οι εταιρίες Vodafone και Ericsson επειδή οι υποκλοπές έγιναν σε αριθμούς της πρώτης εταιρίας που χρησιμοποιούσε λογισμικό της δεύτερης. Το θέμα απέπνεε μεγαλύτερο μυστήριο καθώς συνδυάστηκε με το θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος φέρεται να είχε τη δυνατότητα εντοπισμού του παράνομου λογισμικού.

ΤοΠιΚα

Πολιτικό

Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Κομοτηνής

Πολιτικό γεγονός του τόπου δεν θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο απ’ αυτό της αλλαγής εξουσίας στο Δήμο Κομοτηνής, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη. Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έρχεται στο «τιμόνι» του Δήμου η Νέα Δημοκρατία δια του νεοεκλεγέντα δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη.

«Καλή επιτυχία στο νέο δήμαρχο κι εμείς εδώ είμαστε για να παρακολουθήσουμε την πορεία του στα δρώμενα του Δήμου».

Πολιτιστικό

«Party… κομμάτια»

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κάλεσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου Σιλίστρα της Βουλγαρίας Στέφαν Στάιτσεφ να σκηνοθετήσει τα δύο μονόπρακτα – σε μετάφραση Χρήστου Χαρτοματσίδη – κι αυτός ανέλαβε να απελευθερώσει τη σκέψη από το κείμενο, να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του διάσημου βρετανού συγγραφέα, δημιουργώντας το «Party … κομμάτια».

Η προσέλευση του κοινού της Κομοτηνής ήταν αρκετά καλή την πρώτη εβδομάδα των παραστάσεων που έδειξαν κι ότι ένα θέατρο της ελληνικής περιφέρειας μπορεί να φιλοξενήσει αξιόλογα έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο με σκοπό να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει το κοινό.

Κοινωνικό

Forum Νεολαίας στην Κομοτηνή

Forum Νεολαίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία φέτος στην Κομοτηνή, με θέμα «Οι νέοι συζητούν, επικοινωνούν και προτείνουν για το ευρωπαϊκό τους μέλλον». Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ, μέλη συλλόγων, φοιτητές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, μαθητές γυμνασίου, καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θεσμικοί φορείς επεδίωξαν ν’ ανταμώσουν οι θέσεις και οι απόψεις τους μέσα από τη διαδικασία ενός γόνιμου διαλόγου που εντάσσεται στην προσπάθεια να πλησιάσουν οι νέοι με τις ιδέες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση που εντάχθηκε στα Ελευθέρια Θράκης συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής.

Στις ομάδες δράσης στη συνάντηση πρωταγωνίστησαν νέοι, μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, νέοι από τη μειονότητα, νέοι με αναπηρίες, νέοι από την Κοινότητα Αρμενίων, νέοι μέλη συλλόγων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης είχαν δημιουργηθεί τέσσερις ομάδες εργασίας με θέματα: τον πολιτισμό – αθλητισμό ως συνεκτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας, την απασχόληση – εκπαίδευση – κατάρτιση και την κινητικότητα των νέων, τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική και κοινωνική ζωή και τη Συνταγματική Συνθήκη. Οι νέοι είχαν έτσι τη δυνατότητα να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.