«Γραφειο Τοπικης Απασχολησης» του Δημου Κομοτηνης

Εκδήλωση παρουσίασης του Οργανωτικού και Λειτουργικού Σχεδιασμού του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης Δήμου Κομοτηνής» στους φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πόλη μας που έχουν αναλάβει ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής (Δ.Ε.Α.ΚΟ.).

Πρόκειται για μια καινούρια δομή του Δήμου που θα αναλάβει το ρόλο σύζευξης της τοπικής πολιτικής για την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης αξιοποιώντας πλήρως τα θεσμικά και επιχειρησιακά εργαλεία που δίνονται στην παρούσα χρονική περίοδο.

Πρόθεση με την δημιουργία του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης» είναι να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου, των επιχειρήσεων, του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (Επιμελητήρια, Ενώσεις, ΟΑΕΔ κλπ.) στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο με στόχο την συνδρομή όλων υπέρ μιας ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης της τοπικής απασχόλησης.

Το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» που θα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει την δομή σύζευξης της τοπικής πολιτικής για την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της επιχειρηματικότητας με τις τοπικές ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης αξιοποιώντας πλήρως τα θεσμικά και επιχειρησιακά εργαλεία που δίνονται στην παρούσα χρονική περίοδο.

Το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια:

Πρώτο στάδιο

«Ανάπτυξη για όλους»

Το πρώτο στάδιο επιχειρησιακής ανάπτυξης του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης» του Δήμου Κομοτηνής αφορά στην λειτουργία του στα πλαίσια υλοποίησης του ολοκληρωμένου σχεδίου Τ.Π.Α. «Ανάπτυξη για Όλους». Στο στάδιο αυτό θα προσδιοριστούν πλήρως και θα δημιουργηθούν τα εργαλεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την δομή σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας της:

•Σύστημα αξιολόγησης

•Δημιουργία web site

•Δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών

•Δημιουργία ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων

•Πραγματοποίηση φόρουμ διαλόγου

Δεύτερο στάδιο

Λειτουργία του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης»

Στο δεύτερο στάδιο της επιχειρησιακής του ανάπτυξης, το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» θα λειτουργεί πλήρως σαν μια ξεχωριστή μονάδα του Δήμου Κομοτηνής με την μορφή ξεχωριστής δομής.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» θα αφορούν όλους τους δυνητικούς ενδιαφερόμενους φορείς και ωφελούμενους σε τέσσερα επίπεδα: α) ανεργία, β) επιχειρήσεις, γ) φορείς και δ) ευρύ κοινό.

α) άνεργοι

Το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» σε αυτό το επίπεδο θα λειτουργεί ως δομή τεκμηρίωσης των πολιτικών απασχόλησης που αναλαμβάνονται από τον Δήμο Κομοτηνής, καθώς και ως εργαλείο προώθησης των ανέργων στην αγορά εργασίας.

β) επιχειρήσεις

Το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» σε αυτό το επίπεδο θα λειτουργεί ως δομή σύνδεσης των αναγκών της τοπικής αγοράς σε ανθρώπινο δυναμικό και της προσφοράς εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

γ) φορείς

Το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» σε αυτό το επίπεδο θα λειτουργεί ως δομή σύνδεσης και διάχυσης των δράσεων και πολιτικών απασχόλησης που αναλαμβάνονται τοπικά.

δ) ευρύ κοινό

Το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» σε αυτό το επίπεδο θα λειτουργεί ως δομή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα απασχόλησης και σε δράσεις που αναλαμβάνονται τοπικά για την μείωση της ανεργίας.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής (Δ.Ε.Α.ΚΟ.) Φελίνα Καζάκου, αναφερόμενη στο «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης», σημείωσε ότι «πρόκειται για μια δομή στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ανέργων και ωφελουμένων που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ήταν ένα όραμα της Δημοτικής Αρχής που εντάσσεται στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχουμε αναπτύξει και μέσα στις δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου».

Μιλώντας για το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης του «Γραφείου», η κ. Καζάκου σημείωσε ότι θα υπάρχει μια Βάση Δεδομένων, η οποία «θα βγαίνει από ένα web site όπου τη δυνατότητα πρόσβασης θα έχει ο κάθε πολίτης, ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε ωφελούμενος που συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα». Χαρακτήρισε δε «πρωτοπόρα» την κίνηση αυτή για την περιοχή μας αλλά και για τον Δήμο Κομοτηνής. «Μέσα απ’ αυτή την κίνηση ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφεται ως άνεργος ή ως ωφελούμενος, η κάθε επιχείρηση να παρουσιάζει τις ανάγκες της ως προς την απασχόληση του προσωπικού και μέσα απ’ όλες αυτές τις υπηρεσίες στόχος μας είναι να αυξήσουμε την απασχόληση στην περιοχή και στην τοπική αγορά, και κυρίως, θα βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή».

Στόχος της δημιουργίας του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης» είναι να δοθούν λύσεις σε καίρια προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο Κομοτηνής και την ευρύτερη περιοχή. «Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμος Κομοτηνής, ενώ την τεχνική υποστήριξη θα έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης αλλά θα απευθύνεται με τις υπηρεσίες της και πανελλαδικώς. Πιστεύω ότι μετά από τη δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα να παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ως τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης» που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες, θα έχουμε βεβαίως και την τοποθέτηση της διαχειριστικής αρχής, η οποία πιστεύω ότι θα είναι ουσιαστική».

Η κ. Καζάκου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο «Γραφείο» είναι το κομμάτι ενός παζλ, το οποίο θα θέσουμε σε λειτουργία ταυτόχρονα με το Αστικό Παρατηρητήριο Κομοτηνής, «τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται τον Σεπτέμβριο», και με τη Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, «είναι τρεις δομές οι οποίες θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας». Σύμφωνα με την ίδια, κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή όλων των φορέων σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων ο Δήμος, η Νομαρχία, το Πανεπιστήμιο, τα Επιμελητήρια, καθώς και η συμμετοχή των απλών πολιτών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης έγινε τυπική παρουσίαση του «Γραφείου Τοπικής Απασχόλησης», με δημόσια διαβούλευση, ενώ αναμένεται να γίνει η τελική παρουσίαση του έργου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.