Γραφειο Εσωτερικου Ελεγχου δημιουργειται στη ΔΕΥΑΚ

Ανάμεσα στις νέες δομές που προβλέπει ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της επιχείρησης - Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση, που μετέφερε ενστάσεις των εργαζομένων για τον τρόπο εισαγωγής του νέου Οργανισμού

Τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης  Κομοτηνής (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), υπερψήφισε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με τον οποίο οι οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 294, ενώ λαμβάνονται υπόψη η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΚ στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου, αλλά και δημιουργούνται νέες διευθύνσεις. 

Ο Οργανισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μιας και από την πλευρά των παρατάξεων του Σπάρτακου και «Εμείς η πόλη» μεταφέρθηκαν επιφυλάξεις για τον οργανισμό από το σύλλογο εργαζομένων, μιλώντας για ελλιπή ενημέρωση αυτών. 

Νέο γραφείο εσωτερικού ελέγχου 

Στον  νέο οργανισμό Εσωτερική Υπηρεσίας (ΟΕΥ) ελήφθησαν υπόψη η επέκταση χωρικής αρμοδιότητας της Επιχείρησης, η επιβαλλόμενη από το  Ν.  4483/17 επικαιροποίηση του  ΟΕΥ  και η ενσωμάτωση  του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει ο Νόμος, οι νεοαλαμβανόμενες αρμοδιότητες, η επιβαλλόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις και από την ανάγκη υλοποίησης  νέων στόχων και δράσεων  διακριτή ύπαρξη  συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων καθώς και η πρόβλεψη νέων οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων.
 
Για τις αλλαγές είχαν προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΚ, η επίτευξη της   μεγαλύτερης δυνατής λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των οργανικών μονάδων και της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης  του έμψυχου δυναμικού.
 
Για αυτό και οι οργανικές μονάδες  διαρθρώνονται οριζόντια  και θεματικά σε αντίθεση  με  την μέχρι σήμερα καθετοποιημένη δομή, με τη διαμόρφωση μιας Γεν.Δ/νσης , έξιδιευθύνσεων  και εννέα τμημάτων.
 
Επίσης ενσωματώνονται νέες διατάξεις της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ προτάσσεται η ανάγκη της βέλτιστης διαχείρισης  των αστικών αποβλήτων  σε συνδυασμό με την πάγια αρχή  της προστασίας του περιβάλλοντος, για αυτό και δημιουργείται ξεχωριστή  Δ/νση  Περιβάλλοντος που  είναι αρμόδια για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα, και θα καλύψει τους 3 βιολογικούς (Κομοτηνής, Φαναρίου-Αρωγής και Παγουρίων) που θα κληθεί να λειτουργήσει σύντομα η επιχείρηση.
 
Επίσης δημιουργείται Δ/νση προγραμματισμού και Διαχείρισης έργων αρμόδια για την τήρηση όλων των διαδικασιών του κυκλώματος υλοποίησης έργων.
 
Τέλος με την σύνταξη του νέου ΟΕΥ συστήνεται αυτοτελές γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου σκοπός  του οποίου είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας  της Επιχείρησης  και η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών της, βασιζόμενη και σε μελέτη που παραγγέλθηκε από εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπου προτείνονται διάφοροι τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας της επιχείρησης.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Δημήτρης Καρασταύρου, με τον νέο οργανισμό προστίθενται τα φυσικά αντικείμενα, όπως προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία, άρδευσης, φυσικού αερίου ΑΠΕ, κτλ.
 
Οι αλλαγές μαζί με τις επιπλέον ανάγκες φέρνουν τον αριθμό του προβλεπόμενου προσωπικού στα 294 άτομα, την ώρα που αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΚ έχει 64 άτομα μαζί με 20 που λειτουργούν σαν εξωτερική βοήθεια.
 
Βέβαια η ΔΕΥΑΚ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό, έχοντας αιτηθεί 30 θέσεις αορίστου χρόνου για επιστημονικό προσωπικό, ώστε να μάθουν οι νεότεροι από τους υπαλλήλους που σιγά σιγά αποχωρούν από την υπηρεσία. 

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, μετέφερε συζήτηση που είχε με το σωματείο εργαζομένων, που του δήλωσαν πως δεν είχαν ενημέρωση επί του οργανισμού, και θέλησαν να έχουν αντίγραφο πριν την ψήφιση του, ενώ του δήλωσαν πως δεν προβλέπονται επαρκείς θέσεις εργατοτεχνιτών.
 
Για το θέμα των εργαζομένων, ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως αφενός οι εργαζόμενοι έχουν εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, που ψήφισε τον οργανισμό πριν έρθει στο συμβούλιο, και πως η ψήφισή του έγινε στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε είχαν χρόνο να ενημερωθούν για αυτό.
 
Για παράπονα που έφτασαν και στην παράταξή της για το θέμα μίλησε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, που σημείωσε πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε το ΔΣ της επιχείρησης να έχει κάποιες γραπτές τοποθετήσεις πριν την ψήφιση, και πως θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε αυτό, ενώ έθιξε το θέμα της καλύτερης ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΚ ώστε να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα όταν έρχονται θέματα της σε αυτό.
 
Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης σημείωσε πως η παράταξη απείχε από την ψηφοφορία μιας και είναι κάθετα αντίθεση στην γενικότερη νομοθεσία για τις ΔΕΥΑΚ και τις επιχειρήσεις ύδρευσης.
 
Έτσι απείχαν οι παρατάξεις Εμείς η πόλη, Σπάρτακος και Λαϊκή Συσπείρωση, με τον Οργανισμό να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.