Γοητευσαν οι «ΡΙζΕς» του ANILINE Dancetheatre

Συμμετείχε η Κομοτηναία χορεύτρια Νατάσσα Αραμπατζή

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πρώτο δίμηνο του 2017 δείχνει ότι επιδιώκει πολυδιάστατο ρόλο και πολυπρισματικό καλλιτεχνικό έργο. Εξ αυτού του λόγου ίσως παρείχε τη δυνατότητα στο κοινό  της Κομοτηνής να απολαύσει μια υψηλής ποιότητας, και πρωτοποριακή ακόμη για την καλλιτεχνική ταυτότητα της πόλης, χοροθεατρική παράσταση, φιλοξενώντας για δεύτερη φορά  την ομάδα ANILINE Dancetheatre.
 
Μια χοροθεατρική ομάδα που επιχειρεί να «γράψει» τη δική της σελίδα στη μικρή ιστορία του χοροθεάτρου στη χώρα μας, εναποθέτοντας το δικό της ιδιαίτερα έντονο καλλιτεχνικό στίγμα και την οποία πολύ συχνά θα ανταμώνουμε τις μέρες του μέλλοντος μας.
 
Πόθεν τώρα τόση βεβαιότητα;
Από τη χοροθεατρική παράσταση «ΡΙζΕς» που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, και για την οποία μη ασκημένοι οι περισσότεροι στα του χοροθεάτρου, ήταν από τις λίγες φορές που  θεωρήθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη η σχετική συνέντευξη τύπου.

Αν και όσοι είδαν την παράσταση, ό,τι έχουν να πουν ως απλοί αποδέκτες του καλλιτεχνικού προϊόντος είναι ότι οι «Ρίζες» είναι ό,τι καλύτερο απόλαυσαν, έστω και σε επίπεδο μαθητείας οι ίδιοι ως κοινό, από τη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής το πρώτο δίμηνο του 2017.
 
Για τους εξής λόγους:  Για την εξαιρετική σύνθεση και χορογραφία της Ειρήνης Καλογηρά,  την ιδέα της να διερευνήσει μέσω του χορού, της κίνησης και της μουσικής, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παράδοση στις μέρες μας.  Παράδοση, ή ό,τι οι πολλοί, κι εμείς ιδιαίτερα οι Κομοτηναίοι, γνωρίζουμε περισσότερο ως Θρακιώτικους, Ηπειρώτικους, Καππαδοκικούς, Ποντιακούς χορούς, παραδοσιακούς με άλλα λόγια  ή δημοτικούς χορούς. Χορούς και μουσική που το πάλαι απολάμβαναν οι περισσότεροι στα πανηγύρια που καλά εξακολουθούν να κρατούν και στις μέρες  μας.
 
Με αφορμή τις μνήμες ή τα βιώματα από τα παραδοσιακά πανηγύρια, η ομάδα ANILINE Dance Theatre ξεκίνησε με τη βοήθεια τριών εξαιρετικών μουσικών live επί σκηνής, να διερευνά  τη σχέση του ανθρώπου με τη μουσική, το χορό και το τραγούδι από τις αρχέγονες εκφράσεις  του μοναχικού και συντετριμμένου ανθρώπου, που εν τούτοις με «εργαλεία» τα προαναφερθέντα συνυπάρχει, αλληλοεπιδρά, εναντιώνεται στον άλλον, αυτονομείται και απομονώνεται ξανά, αλλά στο τέλος εναρμονίζεται θριαμβικά – μέσω της διονυσιακότητας του ρυθμού και της μουσικής – σε μια κοινή συλλογική συνθήκη.  Σε μια κοινή συνισταμένη ή αλλιώς σε μια υπερβατική συνθήκη που ανοίγει στο θαύμα των κύκλιων χορών της συλλογικότητας.
 
Κι όλα αυτά χωρίς λέξεις, μέσω της κίνησης και του χορού, έξι νεαρών παιδιών, της Βίκυς Αγγελίδου, του Δημήτρη Φεσσά, της Ειρήνης Καλογηρά, του Γιώργου Πανόπουλου, της Μαρίας Πίσιου και της «δικής μας» Νατάσσας Αραμπατζή που μας «μάγεψαν» με τον τρόπο που «αφηγήθηκαν» τόσο λιτά σκηνογραφικά αλλά τόσο εύγλωττα με την αδιάλειπτη μουσικότητα και εικαστικότητα της κίνησής τους,  τη δική τους ιστορία με τις «ΡΙζΕς». 
 

Συγχορεύοντας με τους ήχους του Αδάμ Σιάγα, του Γιάννη Οικονόμου και της Γεωργίας Τέντα, που μας μετέφεραν στις άπειρες εκδοχές και τα πρωτογενή ηχοχρώματα των παραδοσιακών οργάνων, όντας ουσιαστικοί συμπρωταγωνιστές των χορευτών της παράστασης.
 
Μια χοροθεατρική παράσταση του ANILINE Dance Theatre στις καλύτερές του στιγμές, άποψη που φάνηκε να συμμερίστηκε απόλυτα το κοινό, με το πιο βέβαιο, το πιο σταθερό, το πιο μεστό χειροκρότημα που ακούσαμε τελευταία στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
 
Ένα χειροκρότημα λευκό μαντήλι, της νέας γενιάς των ταλαντούχων καλλιτεχνών της χώρας μας προς τους συντετριμμένους πολίτες του σήμερα, που ακούμπησε το χθες και τη παράδοση τόσο έξοχα, όσο χρειαζόταν για να αντιληφθούμε ότι θαυμαστά εξακολουθούν ακόμη να εγκυμονούνται αλλά και να γεννιούνται σε αυτόν τον τόπο. 

Οι συντελεστές της παράστασης  

Ιδέα/σύνθεση/χορογραφία: Ειρήνη Καλογηρά
Δραματουργία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Ειρήνη Καλογηρά
Ζωντανή μουσική σύνθεση: Αδάμ Σιάγας, Γιάννης Οικονόμου, Γεωργία Τέντα
Χόρεψαν (αλφαβητικά): Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσσα Αραμπατζή, Δημήτρης Φεσσάς, Ειρήνη Καλογηρά, Γιώργος Πανόπουλος, Μαρία Πίσιου
Κοστούμια: Ελένη Χασιώτη
Σχεδιασμός φώτων: Ειρήνη Καλογηρά, Νατάσσα Αραμπατζή
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Βίντεο: Γιώργος Μάνος 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.