Γνωριζοντας το ποινικο δικαιο μεσα απο τον Κινηματογραφο

Στο Σεμινάριο που διοργάνωσε η ELSA Komotini ο Επίκ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης εξέθεσε μια σειρά από νομικά θέματα στους φοιτητές μέσα από αποσπάσματα διάφορων ταινιών

Στην κατανόηση του Ποινικού δικαίου μέσα από τον Κινηματογράφο εμβάθυναν οι φοιτητές που παρακολούθησαν το Σεμινάριο το οποίο διοργάνωσε η ELSA Komotini με θέμα την «Διαχείριση Κινδύνων: Άμυνα – Κατάσταση Ανάγκης – Τραγικά Διλήμματα» την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο 11 της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μέσα από αποσπάσματα διάφορων ταινιών, ο Επίκ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης εξέθεσε μια σειρά από νομικά θέματα στους φοιτητές, οι οποίοι είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα πώς η νομική επιστήμη προσεγγίζει τα θέματα που προβάλλονταν στην οθόνη.
 
Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία ο κ. Βαθιώτης πραγματοποίησε το συγκεκριμένο σεμινάριο σε συνεργασία με την ELSA Komotini, και όπως τονίζει φαίνεται πως βοηθά τους φοιτητές και όσους το παρακολουθούν να καταλάβουν καλύτερα τα νομικά θέματα που παρουσιάζονται. Όπως μας αφηγήθηκε ο ίδιος, όταν κατά τη διάρκεια φετινής παραδόσεως για ζητήματα εκβίασης, ρώτησε φοιτητή πώς μπόρεσε να απαντήσει σε ένα δύσκολο ερώτημα, εκείνος του είπε ότι το θυμόταν από το περσινό σεμινάριο που είχε ως θέμα την εκβίαση με απειλή νόμιμου κακού!
 
«Αυτό αυτομάτως μου έδειξε», κατέληξε ο κ. Βαθιώτης, «ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο επιδρά ευεργετικά στο να κατανοήσει ο φοιτητής μέσω εικόνας και ήχου πολύ γρηγορότερα και πολύ καλύτερα κάποιες δύσκολες έννοιες».
 
Το φετινό θέμα του σεμιναρίου απέκτησε ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, μιας και η Διαχείριση των Κινδύνων σχετίζεται άμεσα με την εξουδετέρωση τρομοκρατικών απειλών. Βέβαια, στα σενάρια των κινηματογραφικών ταινιών συνήθως δεν τηρούνται αυστηρά οι νομικοί κανόνες, ωστόσο αυτή η απόκλιση μπορεί να δώσει αφορμή για την παραστατική διδασκαλία της διαφοράς ανάμεσα αφ' ενός μεν στο νόμιμο και ορθό, αφ' ετέρου δε στο παράνομο και εσφαλμένο.
 
«Σε κάθε περίπτωση είτε οι ταινίες αποτυπώνουν ένα πρόβλημα με τον σωστό είτε με τον λάθος τρόπο υπό νομικό πρίσμα, δίνουν αφορμή για να προβληματιστούμε σε σχέση με τη νομική και ειδικότερα την ποινική αξιολόγηση του εκάστοτε περιστατικού», τόνισε ο κ. Βαθιώτης, εκφράζοντας την ελπίδα πως και από το φετινό σεμινάριο οι φοιτητές μπόρεσαν να αντιληφθούν κάποια πράγματα τα οποία δεν είχαν φανταστεί ότι ήταν τόσο σημαντικά.
 
Κατά το σεμινάριο προβλήθηκαν ολιγόλεπτα αποσπάσματα από τις ακόλουθες ταινίες: From Paris with Love, Monster, Prisoners, American Sniper, P2, Charade, The Core, Unthinkable, Captain Phillips, Taken, Dirty Harry, Enough, Dirty War, Heat, The Siege, White House Down, Trap/Klopka, Spiderman, Batman-Dark Knight.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.