Γνωριστε το νοημα της πραγματικης φιλιας με τον Βεν την παπια

Μια διαφορετική παιδική βιβλιοπαρουσίαση στη Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής

Το πρώτο συναρπαστικό παιδικό παραμύθι του θεατρολόγου-συγγραφέα, Γιώργου Λυμπέρη με τίτλο «Βεν, οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας», παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου, στην Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι τρείς Ιεράρχες», του 10ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής μαζί με τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, του Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου και των εκδόσεων iwrite.
 
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ, κ. Στέφανος Μακρυγιάννης σχολίασε ότι «είναι χρέος μας πέρα του συνδικαλιστικού μας ρόλου να αναδεικνύουμε αυτές τις πολιτιστικές και παιδαγωγικές δράσεις που απευθύνονται σε όλη την τοπική κοινωνία».
 
Εκπαιδευτικοί, γονείς και προπαντός παιδιά πλημμύρισαν την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, αγκαλιάζοντας την ιστορία του Βεν της πάπιας που μας διδάσκει το πραγματικό νόημα της φιλίας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Σκοπός της ιδιαίτερης εκδήλωσης, σύμφωνα με τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Γιώργο Λυμπέρη ήταν να οργανωθεί κάτι αξέχαστο από τα παιδιά για τα παιδιά, γι’ αυτό και μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησαν διαδραστικά παιχνίδια και θεατρικά σκετσάκια, ζωντανεύοντας το παραμύθι του Βεν με τη συνοδεία υπέροχων τραγουδιών και μελωδιών.
 

«Το πραγματικό νόημα είναι να βρίσκεις φίλους που τους αποδέχεσαι και σέβεσαι τη διαφορετικότητα τους»

 
Ειδικότερα όσον αφορά το παραμύθι, ο Βεν είναι μια μικρή πάπια που χάνει την οικογένεια της και έτσι ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι για να αντισταθμίσει την απώλεια της με το να βρει έναν πραγματικό φίλο, κάποιον που να του μοιάζει. Κατά τη διάρκεια των περιπετειών του συναντά διάφορα πλάσματα, ζωάκια και ανθρώπους, παίρνοντας πολλά μαθήματα για την έννοια της φιλίας. Γνωρίζει φίλους που του προσφέρουν απλόχερα την συντροφιά τους αλλά αναγκάζεται να τους αφήσει στη πορεία και από την άλλη συναντά μοχθηρά πλάσματα που παριστάνουν τον φίλο του, ενώ θέλουν να τον εκμεταλλευτούν. Στο τέλος όμως του ταξιδιού ο Βεν μαθαίνει πιο είναι το πραγματικό νόημα της φιλίας. Όπως ανέφερε ο συγγραφέας του παραμυθιού «το πραγματικό νόημα είναι να βρίσκεις φίλους στη ζωή που τους αποδέχεσαι, σέβεσαι τη διαφορετικότητα τους και μαθαίνεις να τους αγαπάς».
 

«Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν πάρα πολύ καλή σχέση με το βιβλίο και μαθαίνουν στα παιδιά τους να το αγαπούν»

 
Στη συνέχεια ο θεατρολόγος παραδέχθηκε ότι το παιδικό κοινό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και ένιωσε μεγάλη ανακούφιση βλέποντας το να ακούει την ιστορία του Βεν με προσοχή και ενδιαφέρον. Μέσα από το ταξίδι του Βεν τα παιδιά έρχονται στην ουσία σε επαφή με σύνθετες εννοείς όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας και η φιλία. Εκείνο όμως που έχει βαρύτητα για τον κ. Λυμπέρη είναι τα παιδιά «να καταλάβουν πόσο αξία έχει να πιστεύουμε στα όνειρα μας και ότι χρειάζεται πραγματική δύναμη για να τα κυνηγήσουν». Επίσης ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα βιβλία και τα παραμυθία είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να δείξουμε νέους τρόπους σκέψης. Από την εμπειρία μου στο σχολείο τα τελευταία 4 χρόνια στη Κομοτηνή, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν πάρα πολύ καλή σχέση με το βιβλίο και μαθαίνουν στα παιδιά τους να το αγαπούν». Η ιδιότητα του εκπαιδευτικού είναι πάνω από όλα για εκείνον, αλλά θα ήθελε να συνεχίσει και σε αυτόν «τον νέο και ενδιαφέρον συγγραφικό δρόμο που του ανοίγεται», όπως δήλωσε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.