Γνωριμια με τις ελληνικες παραδοσεις και εθιμα

Στο ταφικό έθιμο του Θρυλορίου βρέθηκε η Γιάννα Γιαχόντοβα, φοιτήτρια από τη Ρωσία που βρίσκεται για ένα εξάμηνο στο ΔΠΘ - Σπουδάζει Νεοελληνική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Λομονόσοφ

Το ταφικό έθιμο που πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο Θρυλόριο, φέτος είχε ακόμα μία παρατηρήτρια, μιας και φέτος βρέθηκε σε αυτό η Γιάννα Γιαχόντοβα, μια φοιτήτρια από το Κρατικό πανεπιστήμιο του Λομονόσοφ, με έδρα τη Μόσχα. Η κ. Γιαχόντοβα σπουδάζει νεοελληνική φιλολογία στην έδρα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου και βρίσκεται στην Κομοτηνή για ένα εξάμηνο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. 

Στο πλαίσιο της παρουσίας της λοιπόν στην περιοχή παρατηρεί και καταγράφει ελληνικές παραδόσεις και έθιμα, μιας και εδώ και χρόνια ασχολείται με τις γιορτές της άνοιξης της Βόρειας Ελλάδας.
 
Έτσι στο Θρυλόριο όχι μόνο κατέγραψε το έθιμο, αλλά και συνομίλησε με μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους καταγράφοντας τις εμπειρίες τους από παραδόσεις που έμειναν ή έχουν χαθεί.
 
«Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι εδώ, να σπουδάζω τις παραδόσεις και τις γιορτές ενός τόσο φιλόξενου λαού» σημείωσε, τονίζοντας πως πολλά πράγματα είναι διαφορετικά, όμως έχουν και πολλά κοινά στοιχεία, επειδή και οι δύο λαοί είναι ορθόδοξοι.
 
Όσο για το έθιμο του Θρυλορίου, σημείωσε πως και οι δύο λαοί έχουν τη συνήθεια να θυμούνται τους νεκρούς τους, αλλά το ότι συγκεντρώνεται όλο το χωριό, εκφράζει ιδιαίτερα τους συγγενικούς δεσμούς και τη ζεστασιά της ψυχής. 

Συνεργασία με πολλά Ελληνικά πανεπιστήμια 

Η κ. Γιαχόντοβα βρέθηκε στην Κομοτηνή μέσω του προγράμματος Erasmus και της συνεργασίας του ΔΠΘ με το πανεπιστήμιο της Μόσχας, το οποίο έχει συνεργασία και με άλλα ιδρύματα της χώρας μας.
 
Το Σεπτέμβριο έκαναν ανακοίνωση πως υπάρχει μια ελεύθερη θέση στο Erasmus στην Κομοτηνή για το εαρινό εξάμηνο και αποφάσισε να έρθει στο συγκεκριμένο.
 
Η έδρα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας ιδρύθηκε το 1995 με την πρωτοβουλία του προέδρου της Φιλολογικής Σχολής κ. Μαρίνα Ρεμνέβα. Αρχικά ο διευθυντής της έδρας ήταν ο καθηγητής κ. Μπόρις Φόνκιτς και μετά παρέδωσε στον καθηγητή κ. Δημήτρη Γιαλαμά, ενώ η πρώτη ομάδα φοιτητών μαζεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1996.
 
Η ειδίκευσή της ελληνική φιλολογίας, έχει στο υποχρεωτικό πρόγραμμά της μαθήματα όπως νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, αρχαία ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, βυζαντινά μαθήματα (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία), και ακόμα ξένες γλώσσες (λατινικά, αρχαία σλαβικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά).
 
Κάθε φοιτητής μετά μπορεί να διαλέξει μια κατεύθυνση ανάλογα με το ενδιαφέρον του, όπως να γράφει εργασίες για νεοελληνικά μυθιστορήματα, ή να μελετά ένα βυζαντινό συγγραφέα.
 
Ανάλογα μ` αυτό οργανώνονται και εκδηλώσεις για το θέμα, και με αυτό τον τρόπο πρόσφατα φοιτητές της έδρας, που είναι βυζαντινολόγοι, πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη και ήταν αφιερωμένο σε βυζαντινά μνημεία (Αγία Σοφία κτλ). Άλλα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος σ ένα γλωσσολογικό επιστημονικό συνέδριο της εκεί Σχολής.
 
Στον δικό της τομέα, της λαογραφίας, η κ. Γιαχόντοβα, που ασχολείται με τις γιορτές της άνοιξης της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε πως έχουν ένα αρκετά δυναμικό πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Ξένια Κλίμοβα, ή οποία έχει πραγματοποιήσει λαογραφικές αποστολές με την ομάδα φοιτητών της σε διάφορα μέρη της Ελλάδος (Νταρνακοχόρια, χωριό Κολυνδρός, χωριό Άλωνα στην Κύπρο), οι οποίοι μετά παρουσίασαν τις πληροφορίες τους στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. 

Συνεχής επαφή με την Ελλάδα

Η έδρα έχει δημιουργήσει και τις δικές της παραδόσεις, που έχουν και αυτές Ελληνικό άρωμα. Κάθε χρόνο στα γενέθλια της έδρας γίνεται μια γιορτή, που καθηγητές και φοιτητές γιορτάζουν μαζί σε μια φιλική ατμόσφαιρα.
 
Την παραμονή της χειμερινής εξεταστικής η καθηγήτρια νεοελληνικών κόβει βασιλόπιτα, με όποιον κερδίσει το φλουρί να παίρνει αυτόματα άριστα.
 
Οι φοιτητές της έδρας έχουν δημιουργήσει το μουσικό συγκρότημα που λέγεται ΜΕΡΑΚΙ και παίζει λαϊκή ελληνική μουσική με ελληνικά όργανα (μπουζούκι, μαγλαμά κτλ).
 
Έτσι στα συνέδρια, στις γιορτές ή στις ελληνικές βραδιές στο προξενείο παίζουν κάθε φορά Φραγκοσυριανή, Ζειμπέκικο της Ευδοκίας και άλλα ρεμπέτικα.
 
Η έδρα έχει και Έλληνες επισκέπτες καθηγητές, όπως πρόσφατα ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας από τμήμα Φιλολογίας του ΔΠΘ, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο βρέθηκε εκεί ο καθηγητής κ. Βασίλειος Σαμπατακάκης από το πανεπιστήμιο του Λουντ.
 
Τέλος κάθε χρόνο οργανώνουν ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο προς τιμήν της μεταφράστριας νεοελληνικής ποίησης Ειρίνα Κοβαλέβα, με παρουσία πολλών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.