Γνωριμια με πολιτιστικες αξιες

Μια όμορφη βραδιά με χορό και τραγούδια από Πόντο, Θράκη και Μικρά Ασία σ’ ένα στενό φιλικό κύκλο διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Αμπελοκήπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 13 Μαρτίου, στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας. Πολλοί φίλοι από τη Θράκη ποντιακής, θρακιώτικης κι άλλης καταγωγής, νεοπρόσφυγες, μουσουλμάνοι, αλλά και φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου για να διασκεδάσουν όλοι μαζί ακούγοντας ποντιακές, θρακιώτικες και μικρασιατικές μελωδίες και χορεύοντας τους παραδοσιακούς χορούς.

Μέχρι αργά το βράδυ κράτησε το γλέντι, αφού γεμάτοι κέφι και όρεξη τόσο οι ντόπιοι διοργανωτές, όσο και οι καλεσμένοι από τη Θεσσαλονίκη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στους παραδοσιακούς ποντιακούς, θρακιώτικους και μικρασιατικούς χορούς που σε αρμονικό ρυθμό άλλαζαν ο ένας τον άλλον.

Την διασκέδαση και την προβολή μουσικών μελωδιών και χορών από Πόντο, Θράκη και Μικρά Ασία είχε ως κύριο στόχο η πρώτη εκδήλωση για το έτος 2004 του Συλλόγου Νεολαίας «Η Τραπεζούντα», σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Νικολαϊδη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε άριστη συνεργασία του Συλλόγου με τον

Λαογραφικό Όμιλο Αμπελοκήπων του Δήμου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε από το 1992. «Έχουμε συνεργαστεί με τα παιδιά σε διάφορες εκδηλώσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλα μέρη».

Έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση συνεργασίας με οποιοδήποτε πολιτιστικό φορέα εμφανίζεται ο Σύλλογος Νεολαίας «Η Τραπεζούντα» δια στόματος του κ. Γ. Νικολαϊδη, αφού εκτός από την εν λόγω εκδήλωση, η οποία ήταν η πρώτη για το έτος 2004, την προτεραιότητα του Συλλόγου αποτελούν τα Παρχάρια, ένα έθιμο που κατάγεται από την βουκολική ζωή των Ποντίων και σήμερα γίνεται σε πολύ λίγες περιοχές στην Ελλάδα και το οποίο θα αναβιώσει και φέτος τον Ιούνιο μήνα. Στις δραστηριότητες του Συλλόγου συμπεριλαμβάνεται και χορευτικό μέρος. « Έχουμε χορευτική ομάδα και κάνουμε χορό στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου κάθε Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ».

Τα καλύτερα λόγια για την κ. Ντάνα Τικτοπούλου, δασκάλα του χορευτικού συγκροτήματος του Λαογραφικού Ομίλου Αμπελοκήπων Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του Γραφείου πολιτισμού στο Δήμο, η οποία ασχολείται χρόνια με τον πολιτισμό, εξέφρασε ο κ. Γ. Νικολαϊδης: «Έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία, έχει πάρα πολλές ικανότητες πάνω στη διδασκαλία και τη σκηνική παρουσίαση των χορών. Είναι άξια συγχαρητηρίων, αγαπά την παράδοση γενικά και πιστεύω ότι η συνεργασία μας αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για συνδιοργάνωση κι άλλων εκδηλώσεων, για επαφές ακόμη πιο συχνές και πιο εποικοδομητικές πάνω στην παράδοση».

Η κ. Ντάνα Τικτοπούλου, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στις καλές φιλικές σχέσεις που έχει με τον Σύλλογο Νεολαίας «Η Τραπεζούντα» και συγκεκριμένα με τον κ. Νικολαϊδη, ο οποίος είχε αναλάβει την περισσότερη ευθύνη για την διοργάνωση αυτής της κοινής βραδιάς. «Κάνουμε διάφορα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και συνεργαζόμαστε με διάφορους συλλόγους που υπάρχουν σε διάφορα μέρη. Έχουμε πάει Φλώρινα, Αριδαία και τώρα ήταν η σειρά να κάνουμε κάτι εδώ με τον φίλο μου τον Γιάννη. Έχουμε κάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις που είναι και σημαντικές. Δηλαδή, δύο μεγάλες παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχουμε πάει πέρσι στη Γιάλοβα, αλλά έχουμε κάνει κι άλλα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Παίρνουμε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ», σημείωσε η κ. Τικτοπούλου, τονίζοντας πως ο βασικός σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας είναι η γνωριμία με την παράδοση, «γι’ αυτό επισκεπτόμαστε πάντα τα διάφορα μέρη».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.