«Γλωσσικη» αντιπαραθεση Πετριδη-Καραισκου

Από το ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις ξενόγλωσσες επιγραφές της Κομοτηνής και στη διάκριση ανάμεσα στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής η έκδοση ψηφίσματος για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας», με προτεινόμενη ημερομηνία την 20η Μαΐου. Η πρωτοβουλία, που ανήκει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, έχει βρει ήδη θερμούς υποστηρικτές σε πολλές κοινότητες της ελληνικής Ομογένειας, καθώς επίσης σε φιλελληνικούς κύκλους του εξωτερικού. Μια από τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προώθησης της εν λόγω πρωτοβουλίας, η οποία εξελίσσεται αυτήν την περίοδο στο εσωτερικό της χώρα μας, είναι αυτή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Η διοίκηση της ΚΕΔΕ παρότρυνε τους κατά τόπους δήμους στηρίξουν την πρωτοβουλία για καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας, μέσω της έκδοσης σχετικών ψηφισμάτων από τα ανώτατα συλλογικά όργανά τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το επίμαχο θέμα εισήχθη προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή.
 
Το προτεινόμενο κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου, όχι όμως και από την παράταξη «Σπάρτακος», που εκπροσωπούταν από τον κ. Κώστα Καραΐσκο. Στην παρέμβασή του ο κ. Καραΐσκος διερωτήθηκε αρχικά αν θα έχει νόημα και για πρακτικό αποτέλεσμα η προτεινόμενη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ενώ έσπευσε να συνδέσει την όλη πρωτοβουλία με ένα ζήτημα τοπικού ενδιαφέροντος, που κατά καιρούς έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο. Ο λόγος για το ζήτημα των ξενόγλωσσων επιγραφών, κατά κανόνα τουρκικών, σε μερίδα καταστημάτων και επιχειρήσεων της Κομοτηνής. «Ο δήμος μας έχει επιδείξει χαρακτηριστικά και διαχρονικά απέραντη αναισθησία απέναντι στο θέμα της ελληνικής γλώσσας», παρατήρησε με νόημα ο σύμβουλος του «Σπάρτακου», επισημαίνοντας ότι «τον προηγούμενο δήμαρχο μέχρι και στον εισαγγελέα τον πήγαμε και τίποτα δεν έγινε». «Και ο νυν δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάτι και πάλι δεν το έκανε», συμπλήρωσε. «Νομίζω ότι δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια πράγματα», διέκρινε συμπερασματικά, για να επισημάνει πως «αν υπάρχει η βούληση του δήμου να κάνει κάτι, για να συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτό το έργο, το οποίο αναλήφθηκε από τις ιταλικές κοινότητες, έχει καλώς- διαφορετικά εμείς απέχουμε».
 
«Όπως υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό, έτσι υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά στη σημειολογία της συζήτησης που κάνουμε τώρα», αποκρίθηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. «Είναι πολύ χρήσιμη η παρέμβασή σας κατά την άποψή μου», συνέχισε, παίρνοντας αφορμή να παρατηρήσει ότι «είναι άλλο πράγμα η προώθηση σε διεθνές επίπεδο και η προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας και είναι άλλο πράγμα η φοβικότητα απέναντι σε κάτι ξένο, ξενόγλωσσο ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο αισθανόμαστε ότι απειλεί την ελληνικότητά μας».
 
«Και η παρανομία επίσης», ανταπάντησε, με παρέμβασή του ο κ. Καραΐσκος. «Μιλάω για την ουσία τώρα, η παρανομία κρίνεται από τα δικαστήρια», αποκρίθηκε ο κ. Πετρίδης, που συνέχισε διακρίνοντας πως «το ένα είναι εξωστρεφές, δομικό και θεμελιώδες σε σχέση με την προώθηση και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό, ενώ το άλλο έχει να κάνει με το πώς ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται ότι απειλείται η ελληνικότητά του».
 
«Δεν έχει να κάνει με αυτό, έχει να κάνει με τη νομοθεσία», παρενέβη εκ νέου ο δημοτικός σύμβουλος του «Σπάρτακου», δίνοντας συνέχεια στη μίνι αντιπαράθεση με τον κ. Πετρίδη. «Επί της ουσίας μπήκατε, αφήστε τη νομοθεσία», επανέλαβε ο δήμαρχος Κομοτηνής, επισημαίνοντας ότι τα της νομοθεσίας κρίνονται από τα δικαστήρια, ενώ το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο.
 
Η στιχομυθία δεν επεκτάθηκε περαιτέρω, ενώ ο κ. Καραΐσκος επέμεινε στην επιλογή της αποχής από το επίμαχο θέμα, με αποτέλεσμα το σχέδιο του ψηφίσματος να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το συλλογικό όργανο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.