Γκρινια στο Περιφερειακο για το Μητροπολιτικο Μεγαρο Κομοτηνης

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την αναβάθμισή του με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την έγκρισή του για τη σύναψη και για το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας – Κομοτηνής για την εκτέλεση του έργου: «Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας Κομοτηνής» έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τρίτη 19 Ιουλίου, όχι όμως χωρίς αντιδράσεις και γκρίνιες από την αντιπολίτευση.
 
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, χρημάτων τα οποία προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων και όχι από πόρους της Περιφέρειας, η οποία όμως θα αναλάβει να το υλοποιήσει το έργο μέσω της προγραμματικής σύμβασης.
 
Η αναβάθμιση αφορά την ενίσχυση του κελύφους του κτιρίου, καθώς και την ενεργειακή του αναβάθμιση με την αναβάθμιση και των κουφωμάτων. Παράλληλα θα γίνουν εργασίες και στο εσωτερικό του κτιρίου, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ζωή Κοσμίδου, θα γίνουν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, όπως η αίθουσα εκδηλώσεων και τα γραφεία, και όχι στην κατοικία.
 
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης εγείραν ενστάσεις, με πρώτο τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλης Τραϊφόρος, ο οποίος τόνισε πως παρόλο που τα χρήματα δεν είναι της Περιφέρειας, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για το μέγαρο της Ιεράς Μητρόπολης, όταν η πεμπτουσία του χριστιανισμού είναι η απλότητα και ο ασκητισμός. «Ο Μέγας Βασίλειος, ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος, τέτοιοι ήτανε; Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω. Το καταψηφίζω, διότι δεν είναι του χριστιανισμού αυτά τα πράγματα που λέτε, είναι έξω από εμάς. Την ώρα που η Ιερά Μητρόπολη έχει 71 ναούς, 2 μοναστήρια, 37 παρεκκλήσια και 62 ξωκλήσια, έχει μια περιουσία, εμείς εγκρίνουμε 1 εκατομμύριο για να κάνουν τι εκεί μέσα; Έτσι το ψηφίζουμε ελαφρά την καρδία;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τραϊφόρος, αιτιολογώντας την απόφασή του.
 
Τη σύμβαση καταψήφισε και η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης, με το μέλος της κ. Σπύρο Τουρτούρη να τονίζει ότι καταψηφίζει τη σύμβαση, όπως είχαν καταψηφίσει και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ανάλογη πρόταση της Μητρόπολης Δράμας, θεωρώντας πως σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς δεν μπορεί να δίνονται τέτοια ποσά για τέτοια έργα. «Αν ήταν ένα ποσό που θα ζητούσε η Μητρόπολη για ένα φιλανθρωπικό έργο ή ένα δικό της ίδρυμα θα στηρίζαμε την πρόταση, αλλά για την αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου έχουμε αντίθετη γνώμη» σημείωσε ο ίδιος.
 
Να σημειώσουμε ότι την Σύμβαση καταψήφισε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.