Γκρινια και ενστασεις για τα προγραμματα Μαυρης Θαλασσας

Έξι προτάσεις θα κατατεθούν στο πρόγραμμα

Τις 6 προτάσεις που θα κατατεθούν στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας «CBC BLACK SEA BASIN 2014-2020» ενέκρινε την Τρίτη 30 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, όχι όμως πριν από μια έντονη συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν οι παρατηρήσεις, οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο για το περιεχόμενο των προτάσεων, όσο και για το εύρος τους, τον αριθμό τους αλλά και τους εταίρους αυτών. 

Αντιπαραθέσεις για τα έργα 

Στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός, τόνισε ότι οι έξι αυτές προτάσεις αποτελούν προϊόν μιας συνολικής και επίπονης προσπάθειας τόσο του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων.
 

Οι αντιδράσεις για τις προτάσεις ξεκίνησαν αμέσως, με τον μεν κ Βασίλειο Τραϊφόρο της παράταξης Γνώση και Συνεργασία να εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τη γενικότερη χρησιμότητα των προγραμμάτων, τους ωφελούμενους, και κατά πόσο υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα από αυτά για την Περιφέρεια.
 
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Περιφερειακός  Σύμβουλος κ. Παύλος Δαμιανίδης εξέφρασε μια σειρά παρατηρήσεων, μεταξύ των οποίων ότι ακολουθείται λάθος στρατηγική, μιας και δεν γίνεται στοχευμένη επιλογή έργων, αλλά η Περιφέρεια «απλώνεται» χωρίς λόγο σε πολλές προτάσεις.
 
Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης της Κοινωνικής Συμμαχίας εξαπέλυσε επίθεση στην στρατηγική της διοίκησης, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, όταν είναι πρακτικά αδύνατον η αντιπολίτευση να κάνει προτάσεις που να μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτές. Εξέφρασε δεν την αμφιβολία του για το αν θα εγκριθούν δύο, πόσο μάλλον και οι έξι προτάσεις.
 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως οι προτάσεις είναι όλες αποτέλεσμα μιας σοβαρής και αξιόλογης προσπάθειας, και ζήτησε τις παρατηρήσεις όλων.
 
Δήλωσε πάντως ότι στο επόμενο διάστημα, με το κλείσιμο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα γίνεται απολογισμός για αυτά, για να φανεί και το αποτέλεσμα τους.
 

Τι αφορούν τα έργα 

1ο Έργο: Υγροβιότοποι και εκβολές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας – Επιχειρηματικότητα 

Η κεντρική ιδέα της συγκεκριμένης πρότασης αφορά στη δημιουργία ενός «υπερ-προϊόντος» συνολικά για το διασυνοριακό οικολογικό τουρισμό. Γενικότερο στόχο του έργου αποτελεί η δυνητική συμβολή του στην αξιοποίηση των προστατευόμενων φυσικών περιοχών (υγροβιότοπων και εκβολών ποταμών) των επιλέξιμων περιοχών, μέσω στοχευμένων δράσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες και βελτιωμένες μορφές τουρισμού φιλικές προς το περιβάλλον ενισχύοντας ταυτόχρονα την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 1.385.000 ευρώ, με την περιφέρεια ΑΜΘ να είναι επικεφαλής εταίρος. 

2ο Έργο: Βελτίωση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και δημιουργία νέων προοπτικών στον τομέα του εμπορίου αλιευτικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας 

Το έργο επικεντρώνεται στη συνεργασία μεταξύ των χωρών που ασχολούνται με την υδατοκαλλιέργεια προκειμένου να βελτιωθούν τόσο οι διαδικασίες και μέθοδοι αναπαραγωγής όσο και οι στρατηγικές διαχείρισης και προώθησης με ταυτόχρονη διερεύνηση  των  διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 1 εκ. ευρώ. 

3ο Έργο: Συλλογή, αποτέφρωση ή/και ανακύκλωση απορριμμάτων συσκευασίας γεωργικών και κτηνιατρικών φαρμάκων 

Αφορά την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από τις κενές συσκευασίες/δοχεία χρησιμοποιημένων γεωργικών και κτηνοτροφικών φαρμάκων τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον όταν δεν συλλέγονται σε ειδικούς χώρους, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αγροτών. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 800.000. 

4ο Έργο: Συστήματα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρα και ρύπανση των υδάτων 

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο για το ενδεχόμενο συμβάντων ρύπανσης ή/και πλημμύρων, με συνεχή ροή δεδομένων από ένα δίκτυο αισθητήρων. Σε περίπτωση κάποιου συμβάντος, θα ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1 εκ. ευρώ, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να είναι επικεφαλής εταίρος. 

5ο Έργο: Δημιουργία διαδρομής ανάπτυξης στη λεκάνη της Μαύρη Θάλασσας – Από την αρχαία Θράκη στο Δούναβη 

Προβλέπει τη δημιουργία μιας διακρατικής τουριστικής διαδρομής που θα βασίζεται στα αρχαία θρακικά μονοπάτια, και θα ενώνει περιοχές οι οποίες στην αρχαία Θράκη είχαν έντονες εμπορικές σχέσεις και θα αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά του κάθε τόπου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1 εκ. ευρώ. 

6ο Έργο: Ανάπτυξη Δικτύου Γαστρονομικού Τουριστικού δικτύου 

Σκοπός είναι η προώθηση του  τοπικού  τουριστικού προϊόντος, το οποίο συμπεριλαμβάνει την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, στις αγορές του εξωτερικού, και η προσέλκυση νέων τουριστών  αλλά   και   καταναλωτών  των τοπικών  αγροδιατροφικών προϊόντων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1.500.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.