Γκ. Μαγιορκινης: Ειναι εξαιρετικα σημαντικο να αποφυγουμε τις συναντησεις στις γιορτες, οσο το δυνατον περισσοτερο

Δεν προβλέπεται αριθμός μετακίνησης στα SMS για τα κάλαντα, ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Έκκληση στους πολίτες να περάσουν τις γιορτές στο σπίτι μόνο με τα άτομα που μένουν μαζί, απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς «όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού».

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», διότι «ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή, μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα».

Υπό αυτό το πρίσμα, «το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική “φούσκα”. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι», διαμήνυσε ο επίκουρος καθηγητής.

Ακολούθως ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για την περίοδο των εορτών:

  1. Αν έχουμε συμπτώματα να μη συμμετέχουμε καθόλου σε συναντήσεις
  2. Να φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν και αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλικά
  3. Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις
  4. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές
  5. Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του κλειστού χώρου, ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης παρακάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή στην πλατφόρμα του τυχαιοποιημένου δωρεάν τεστ κορονοϊού, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος έχει συμπτώματα κορονοϊού, οπότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό για να τον παραπέμψει για δωρεάν τεστ σε Κέντρο Υγείας, ή νοσοκομείο. Όπως είπε ο ίδιος, σήμερα πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν δηλώσει, ήδη, ενδιαφέρον 5.500 εθελοντές.

Ν. Χαρδαλιάς: Με ελέγχους και χωρίς κάλαντα οι φετινές γιορτές

Να είναι προσεκτικοί κάλεσε τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι, αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι εννιά άτομα, οι ίδιες οικογένειες».

Επανέλαβε ακόμη ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το επόμενο πρωί θα παραμείνει σε ισχύ για όλες τις ημέρες και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Προειδοποίησε, δε, ότι ειδικά σε αυτό το διάστημα οι έλεγχοι από τις αρχές θα είναι συνεχείς, ενώ ξεκαθάρισε πως φέτος τα παιδιά δεν θα μπορούν να βγουν για να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται καν, όπως είπε, κάποιος αριθμός από τα SMS για τις εξαιρούμενες μετακινήσεις.

Μιλώντας για την κατάσταση στις δύο πιο επιβαρυμένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, αυτές της Κοζάνης και της δυτικής Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην πρώτη υπάρχουν σήμερα 367 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη. Μάλιστα το 79,2% των κρουσμάτων παρουσιάζει μέτρια, ή ήπια συμπτώματα.


Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.