Γηρασκει αει διδασκομενος

Ο συνταξιούχος φιλόλογος κ. Τρυφερούλης που για τρία χρόνια δίδαξε και στο Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής πήρε το τρίτο του πτυχίο και ετοιμάζεται και για τέταρτο.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε «παράθυρο… στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Η θέλησή του για μάθηση χαρακτηρίστηκε ως αξιοθαύμαστη… Ο λόγος για τον 78χρονο κ. Κωνσταντίνο Τρυφερούλη, γνώριμο στους Κομοτηναίους συνταξιούχο φιλόλογο, ο οποίος παρέλαβε το τρίτο του πτυχίο και έβαλε ήδη στόχο το τέταρτο! Ο κ. Τρυφερούλης, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1950 υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «αιώνιου φοιτητή». Μόνο που δίνει θετική και όχι αρνητική χροιά στον όρο αυτό.

Το πρώτο του πτυχίο, αυτό της Φιλοσοφικής, το παρέλαβε το 1951. Μισό… αιώνα μετά υπέγραφε το πτυχίο της Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εξομολογείται: «Σε ηλικία 20 χρονών κοιμόμουν δύο μήνες στα παγκάκια του Πανεπιστημίου γιατί ήμουν άστεγος. Αργότερα πουλούσα ψωμί και σπούδαζα συγχρόνως». Για τριάντα οκτώ χρόνια υπηρετούσε σε σχολεία ως φιλόλογος. Τρία από αυτά, στις αρχές της… διδασκαλικής καριέρας του στην Θράκη μας, στο Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής!

Ο κ. Τρυφερούλης πριν ακόμα συνταξιοδοτηθεί είχε προγραμματίσει πως θα αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνου του και, επειδή νοσταλγούσε το περιβάλλον του Σχολείου, επέστρεψε στα θρανία του Πανεπιστημίου. Το 1993 απέκτησε το δεύτερο πτυχίο του, αυτό της Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Κατόπιν, τον περασμένο Φεβρουάριο τελείωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του (με βαθμό 7,75) στο Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής! Πριν ένα μήνα έγινε η ορκωμοσία του, ως πτυχιούχος της αγγλικής φιλολογίας.

«Του έλεγα να μην διαβάζει πολύ για να μην κουράζεται. Δε με άκουγε. Αμέτρητες ώρες ήταν κλεισμένος στο δωμάτιό του, συντροφιά με τα βιβλία του. Θα ήθελα πολύ την παρέα του τις ώρες που διαβάζει αλλά έκανα υπομονή. Ξέρω ότι του αρέσει να διαβάζει, το βιβλίο του δίνει ζωή. Είναι πολύ επιμελής φοιτητής και είμαι πολύ περήφανη για αυτόν» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Αθηνά Τρυφερούλη όταν συγκινημένη συνόδευε το σύζυγό της στο ΑΠΘ για να τον καμαρώσει την ώρα που θα έπαιρνε το πτυχίο του.

Το επάγγελμα του καθηγητή τον βοήθησε στην επικοινωνία του με τα παιδιά. Συνεπώς η σχέση με τους συμφοιτητές του ήταν άριστη. «Με αντιμετωπίζουν ως μεγαλύτερο, με πολύ σεβασμό και εκτίμηση. Δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στην επικοινωνία μας. Είναι μια αγαστή συνεργασία…

Ο κ. Τρυφερούλης όχι μόνο διάβαζε σε καθημερινή βάση, αλλά έρχονταν για να παρακολουθήσει τα μαθήματα από τη Λάρισα, όπου κατοικεί με την οικογένεια του. Κέρδισε ήδη ένα τρίτο στοίχημα με τον εαυτό του. Μόνο που ο κ. Τρυφερούλης δεν σταματά εδώ. Ήδη ξεκίνησε την προετοιμασία του για να δοκιμαστεί πάλι στις κατατακτήριες εξετάσεις του Δεκεμβρίου, για να σπουδάσει στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας. Οδεύει δηλαδή για το τέταρτο πτυχίο! Πάντα «γηράσκων αεί διδασκόμενος…».

Γ.Γ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.