«Γιορτη τσιπουρου και οινου» στο Σουφλι

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στο Σουφλί η έβδομη «Γιορτή τσίπουρου και οίνου». Επισκέπτες κυρίως από το νομό Έβρου βρέθηκαν εκεί και είχαν την ευκαιρία να γευτούν όχι μόνο το τσίπουρο και το κρασί της περιοχής, τα εδέσματα από μούστο αλλά κυρίως να γνωρίσουν τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης και οινοποίησης.

Ικανοποιημένη δηλώνει η Πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΣ κ. Καράκη, γιατί «παρόλο που ο κόσμος περνά δύσκολα οικονομικά μας τίμησε με την παρουσία του και μάλιστα θα έλεγα ότι πολλοί ήταν οι επισκέπτες από όλο το νομό αλλά και εκτός νομού. Εξ όσων γνωρίζω τα καταλύματα όλου του δήμου Σουφλίου ήταν γεμάτα το διήμερο.

Οι γιορτές ξεκίνησαν από την Παρασκευή το πρωί, με το στήσιμο στο κέντρο της πόλης περιπτέρου, όπου και λόγω της λαϊκής που γινόταν, πέρασε πάρα πολύς κόσμος ο οποίος κεράστηκε με ντόπιους μεζέδες, με τη γνωστή φέτα Σουφλίου, τον καβουρμά αλλά και δοκίμασε το κρασί και το τσίπουρο ευχόμενος καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις μας».


Στις 6:30 το απόγευμα το χορευτικό της ΔΕΠΤΑΣ και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις με ντόπιους σουφλιώτικους σκοπούς, θρακιώτικους και ανατολικής Ρωμυλίας. «Στη συγκεκριμένη εκδήλωση κατορθώσαμε να δέσουμε το παρελθόν με το μέλλον του Σουφλίου και έτσι πολλά μικρά παιδιά συμμετείχαν σε αυτήν, μπήκαν στο πατητήρι και πάτησαν με τα πόδια τα σταφύλια γνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. Τα μέλη του ΚΑΠΗ, όπως πάντα σε όλες τις εκδηλώσεις μας, έφτιαξαν νόστιμα εδέσματα με πολύ μεράκι φτιαγμένα από μούστο. Οι επισκέπτες και τα μικρά παιδιά δοκίμασαν γεύσεις που δεν συνηθίζουμε να έχουμε στο καθημερινό τραπέζι, όπως μουστοτραχανάς, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, μουστόψωμα, ό,τι παρασκευάζεται από σταφύλι», ανέφερε η κ. Καράκη.

Το βράδυ στο χώρο του αποστακτηρίου του Αμπελουργικού Σταθμού, ο οποίος ανακαινίσθηκε φέτος και έχει χωρητικότητα τετρακοσίων ατόμων, παρουσιάσθηκε το μουσικό σχήμα «Ορφέας» με την Μαρίνα Ζωγράφου, «η οποία μας κατέπληξε με τη φωνή της διασκεδάζοντάς μας μέχρι τις πρωινές ώρες»

Την επόμενη ημέρα στο αποστακτήριο ο Γιώργος Μάγγας με το κλαρίνο του κατέπληξε τους παρευρισκόμενους με τη θεατρικότητά του. «Ήταν πολύ φιλικός και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις όπως και εμείς».

Ικανοποιημένοι και οι επαγγελματίες του Σουφλίου εφόσον η εκδήλωση τόνωσε την αγορά. «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πέρα από το στόχο αυτό στόχος της όλης εκδήλωσης είναι και η αναβίωση της παράδοσής μας με τη συμμετοχή των νέων, οι οποίοι γνώρισαν τους παραδοσιακούς τρόπους απόσταξης και οινοποίησης και φυσικά η όλη εκδήλωση ήταν μια προσπάθεια να δέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη», τόνισε η κ. Καράκη.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.