Γιορτη ψαριων στη Μεση του Δημου Αιγειρου

Ο Δήμος Αιγείρου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μέσης και τον Αλιευτικό Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» συνδιοργάνωσαν την «ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ» την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 11 στον οικισμό Μέσης με απώτερο στόχο να στηρίξουν τις δραστηριότητες των ψαράδων και τα προϊόντα των ιχθυοτροφείων του Δήμου μέσω της ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Ευάγγελος Λίτσος, Δήμαρχος Αιγείρου με θέμα: «Παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος ΘΥΛΑΚΕΣ», η Νικολέτα Φαρνερσμίζεν, Γεωπόνος εκπρόσωπος της «ΔΗΩ» με θέμα «Βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες, δυνατότητες και προοπτικές», η Καλλιανιώτη Φωτεινή, Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Νέας Περάμου, με θέμα: «Ανάπτυξη, περιβάλλον στις λιμνοθάλασσες του Δήμου Αιγείρου».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγείρου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος «ΘΥΛΑΚΕΣ», που πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια στο δήμο Αιγείρου «το οποίο δένει με τη σημερινή εκδήλωση, γιατί ένα από τα θέματα που είχε αυτή η ολοκληρωμένη προσπάθεια για την προώθηση της απασχόλησης αφορούσε την ιχθυοκαλλιέργεια». Ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε και στους άλλους ομιλητές η παρουσία των οποίων θέτει επί τάπητος το θέμα της προστασίας των λιμνών αλλά και της πιστοποίησης των αλιευμάτων «προκειμένου να αναζητήσουμε νέες αγορές για την προώθηση αυτών των αλιευμάτων».

Από την πλευρά της η Φωτεινή Καλλιανιώτη, Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Νέας Περάμου αναφέρθηκε στο θέμα που θα ανέπτυσσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και συγκεκριμένα στις λιμνοθάλασσες, στην ιχθυοπανίδα, στα προϊόντα που παράγονται και στη βελτίωση των συνθηκών διαχείμασης των ψαριών στις λιμνοθάλασσες και στα προβλήματα και στις προτάσεις για τη βελτίωση των λιμνοθαλασσών. Οι σημαντικότερες προτάσεις που κατέθεσε η κ. Καλλιανιώτη είναι «η ενίσχυση των φυσικών κυβισμών που πρέπει να γίνονται μετά από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μόνο με γηγενείς γεννήτορες, η καταγραφή των συλλήψεων των κεφαλαιωδών στις λιμνοθάλασσες ανά είδος και όχι συνολικά, η χρήση της γεωθερμίας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του παγετού, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των λιμνοθαλασσών μέσω της ονομασίας τοπικής προέλευσης, η ανάπτυξη της μεταποίησης, η στήριξη των αλιευτικών συνεταιρισμών».

Η Νικολέτα Φαρνερσμίζεν,
Γεωπόνος εκπρόσωπος της «ΔΗΩ» μίλησε με θέμα «Βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες, δυνατότητες και προοπτικές» με τη σειρά της αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Δήμο Αιγείρου στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα οικολογικά ιχθυοτροφεία όπου έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», Παπουλιά Ανέστη, ενώ ακολούθησε η «Γιορτή των ψαριών» με ψάρια στα κάρβουνα, άφθονο κρασί και λαϊκή μουσική από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μέσης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μέσης.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.