Γιορτη Οικολογικης Γεωργιας και Χειροτεχνιας

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στις Σέρρες η 8η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, ένας ετήσιος θεσμός που ξεκίνησε πριν οχτώ χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα σε μία πόλη της Ελλάδας. Στη γιορτή παίρνουν μέρος μόνο βιοκαλλιεργητές, την δε οργάνωση έχουν αναλάβει το Κέντρο Προστασίας Αναπαραγωγής και Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων, το «Πελίτι»,το περιοδικό «Νέα Σελήνη» και το στέκι «Πέρασμα».

«Είναι μία γιορτή που ξεκίνησε από το 1994 κατά την διάρκεια της οποίας βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους», δήλωσε στον ΠτΘ ο κ. Σαϊνατούδης, οργανωτής της γιορτής.

«Είναι ένα παζάρι στο οποίο επίσης συμμετέχουν και χειροτέχνες που δεν χρησιμοποιούν τοξικά, αλλά, φυσικά υλικά.»

Όπως τόνισε ο κ. Σαϊνατούδης στόχοι της γιορτής είναι «να γίνει γνωστή η οικολογική γεωργία σε πανελλήνια κλίμακα, να έλθουν σε επαφή οι καλλιεργητές μεταξύ τους καθώς και η αλληλογνωριμία βιοκαταναλωτών και βιοκαλλιεργητών, έτσι ώστε να αποκτήσουν μία προσωπική σχέση. Τέλος στόχος είναι να τονωθούν οι περιοχές που επισκέπτονται οι συμμετέχοντες στο θέμα της οικολογικής γεωργίας.»

Ο κ. Σαϊνατούδης εκτιμά ότι οι βιοκαλλιεργητές στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι λιγότεροι ενώ οι περισσότεροι κατοικούν στην Νότια, «αλλά η ανάγκη για την βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προιόντα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτή τη στιγμή η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιώσιμη γεωργία είναι η οικολογική γεωργία». Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των Σερρών μόλις τώρα ξεκίνησε η παραγωγή βιολογικών καλλιεργειών. «Οι περισσότεροι καλλιεργητές έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται τα δύο τρία τελευταία χρόνια, κυρίως στην παραγωγή λαχανικών και κάποιων δενδρωδών καλλιεργειών, όπως κεράσια», αναφέρει ο κ. Σαϊνατούδης.

Γενικότερα , κατά τη διάρκεια της γιορτής με την προβολή των χειροτεχνών θα αναδειχθούν ξεχασμένες δεξιότητες του ανθρώπου, οι οποίες χάνονται λόγω του μοντέρνου βιομηχανοποιημένου τρόπου ζωής, καθώς επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα με απλά φυσικά υλικά να κατασκευάσουμε χρηστικά αντικείμενα.

Για πρώτη φορά φέτος γίνεται μαζί και η 4η Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων. «Θέλουμε μέσα από αυτή τη γιορτή να προωθήσουμε το θέμα της διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων και των παραδοσιακών ποικιλιών, που απειλούνται με εξαφάνιση, προκειμένου να σωθεί αυτός ο πλούτος, που είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας ,να αναδειχθούν τα καλά χαρακτηριστικά που έχουν , να διατηρήσουμε μνήμες από χρώματα, γεύσεις και αρώματα και το κυριότερο να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι την τροφή μας. Θέλουμε να ξέρουμε τι σπέρνουμε και γιατί το σπέρνουμε», αναφέρει ο κ. Σαϊνατούδης, επισημαίνοντας ότι «οι ντόπιες ποικιλίες βρίσκονται προς εξαφάνιση και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε μέσα από αυτές τις γιορτές να ξαναζωντανέψουμε το θέμα των ντόπιων ποικιλιών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι που τις κρατούν».

Με τη λήξη της γιορτής στις 1 και 2 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα χωριά του Κέχρου στο Νομό Ροδόπης. «Η περιοχή επελέγη γιατί για ένα διάστημα το «Πελίτι» είχε στεγασθεί στον Κέχρο και θέλουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους που καλλιεργούν ντόπιες ποικιλίες και κρατάνε κάποιους τεχνίτες που ασχολούνται με το ξύλο, με την πέτρα και με το σίδερο. Η εκδρομή θα ξεκινήσει με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τις Σέρρες, θα σταματήσουμε στην Νέα Σάντα να δούμε ένα κτηνοτρόφο που έχει κάποια παλιά φυλή με πρόβατα και μετά θα επισκεφτούμε τον Κέχρο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.