Γιορταζοντας γευστικα την ημερα της Ευρωπης

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά πιάτα είχαν την τιμητική τους στην Κομοτηνή, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης

Ένα μεγάλο πάρτι στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαΐου, με αφορμή την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, σε ένα φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «Αρώματα και Γεύσεις της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας και το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και συγκεκριμένα με τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» και με την υποστήριξη της  Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.
 

Μέλη από τα Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής, μαζί με πάνω από 200 μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 4ο Μειονοτικό Σχολείο, το 9ο Δημοτικό και το ΕΕΕΚ Κομοτηνής, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω των επιδαπέδιων παιχνιδιών, ενώ στο χώρο είχε στηθεί ένας μεγάλος μπουφές με ευρωπαϊκά πιάτα αλλά και τοπικά, που ετοίμασαν οι καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ Κομοτηνής και μέλη του Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας, φέρνοντας σε επαφή την τοπική κοινωνία με μια καθημερινή συνήθεια όλων των πολιτών ανά την ήπειρο, μιας και οι μυρωδιές και οι γεύσεις αποτελούν κοινό παρονομαστή στην καθημερινότητα όλων των ευρωπαίων.
 
Παράλληλα, στο χώρο υπήρχε έκθεση ζωγραφικής μαθητών από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “ΕΥΡΩΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ”, όπως επίσης και φωτογραφικό πανόραμα που απεικόνιζε την ιστορική εξέλιξη της Ένωσης από την Συνθήκη της Ρώμης.
 
 

Λουΐζα Σαλτσίδου «Η Ευρώπη δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς δυναμικές προσπάθειες ανάλογες με τα προβλήματα που την απειλούν» 

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ Λουίζα Σαλτσίδου, πριν από 65 χρόνια, στις 9 Μαΐου με την «Διακήρυξη Σούμαν» ξεκίνησε η οικοδόμηση της ΕΕ.
 
Η Ένωση μπορεί στη σημερινή εποχή να περνάει μεγάλη κρίση, αξιών και οικονομική, αλλά όπως έλεγε ο Ρόμπερτ Σούμαν, η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δυναμικές προσπάθειες, ανάλογες με αυτά τα προβλήματα που την απειλούν.
 
«Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε και για την Ευρώπη, ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς δυναμικές προσπάθειες ανάλογες με τα προβλήματα που την απειλούν» σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει καλύτερη προοπτική από το να είναι μέσα σε μια δυνατή ενωμένη Ευρώπη.
 
 

Έφη Δούπα «Φροντίσαμε να έχουμε μια διασπορά γεύσεων» 

Κρίσιμη για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής ήταν η συμβολή των μαθητών του ΔΙΕΚ, που έφτιαξαν πιάτα από 8 χώρες της Ευρώπης, τις οποίες παρουσίασαν στην κεντρική πλατεία.
 
Όπως σημείωσε η σεφ του ΔΙΕΚ κ. Έφη Δούπα, η γαστρονομία είναι η αρχή και το τέλος του πολιτισμού, και σύμφυτη με την εξέλιξή μας και την κουλτούρα των λαών και της Ευρώπης.
 
«Φροντίσαμε να έχουμε μια διασπορά γεύσεων, από βόρεια, κεντρική και νότια Ευρώπη, με μεσογειακές γεύσεις από Ισπανία Ιταλία και Γαλλία σολωμό από τη Σκανδιναβία, παναρισμένα τυριά Τσεχίας, φριτούρα με πατάτες τριφτές Πολωνίας» δηλαδή μια πανδαισία γεύσεων αλλά και χρωμάτων, κατέληξε.
 
 

Ανέστης Βαφειάδης «Οι δράσεις αυτές είναι πάρα πολύ καλές για τον κόσμο, να γνωρίσει την Ευρώπη» 

Τέλος ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Ανέστης Βαφειάδης σημείωσε πως γιορτάζουν όλοι διαφορετικά την ημέρα της Ευρώπης, τιμώντας τις κουζίνες των χωρών της, του δεύτερου σπιτιού μας.
 
Οι ίδιοι βοήθησαν και με υλικά προς το ΔΙΕΚ, αλλά και με δικές τους συνταγές, μαγειρεύοντας τον παραδοσιακό ελληνικό μουσακά αλλά και ένα αφιέρωμα στην γερμανική Κουζίνα, με σνίτσελ με jaegersauce αλλά και κυπριακά κεφτεδάκια.
 

«Πιστεύω ότι οι δράσεις αυτές είναι πάρα πολύ καλές για τον κόσμο, να γνωρίσει την Ευρώπη, μιας και η γευσιγνωσία είναι αυτό που θα προσελκύσει κόσμο» ανέφερε, σημειώνοντας πως η εστίαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.