Γιορταζεται στην Κομοτηνη το Σεκερ Μπαιραμ

Αυξημένη δουλειά στα ζαχαροπλαστεία και στα καφεκοπτεία της πόλης μας

Τριήμερο γιορτής διανύουν οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, καθώς γιορτάζεται το «Σεκέρ Μπαϊράμι», που σημαίνει η γιορτή των γλυκισμάτων. Μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν και μετά την επίσημη απόφαση του καδή που πιστοποιεί την εμφάνιση της νέας σελήνης ακολουθεί ένα τριήμερο γιορτής και προσφοράς.
 
Από το βράδυ της Δευτέρας η κίνηση στην πόλη είναι αυξημένη, με τους Μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής να γιορτάζουν και να κυκλοφορούν έξω στην πόλη γεμίζοντας τις καφετέριες και τις ταβέρνες της περιοχής. Το πρωί της Τρίτης, τα περισσότερα καταστήματα ιδιοκτησίας Μουσουλμάνων παρέμειναν κλειστά καθώς όλοι αφιέρωναν αυτήν την ημέρα περνώντας οικογενειακές στιγμές ενώ πολλοί με επίσημη ενδυμασία γέμισαν  τις καφετέριες της πόλης, αφήνοντας στην άκρη για λίγο τα άγχη της καθημερινότητας.
 
Συγκεκριμένα μετά από συγκρατημένη ζωή ενός μήνα λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι πλέον μπορούν να τρων, να πίνουν και να διασκεδάζουν για τρεις μέρες. Η ονομασία «Σεκέρ» έχει δοθεί εξαιτίας της συνήθειας των μεγαλύτερων να προσφέρουν στα μικρά παιδιά χρωματιστές καραμέλες. Επιπλέον στη διάρκεια αυτών των τριών ημερών πραγματοποιούνται επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και χειροφιλήματα στους ηλικιωμένους, όπου δίνονται στους φιλοξενούμενους γλυκίσματα. 

Συμμετέχουν στην χαρά των Μουσουλμάνων και οι Χριστιανοί κάτοικοι της περιοχής 

Ένα σημαντικό γεγονός είναι πως την χαρά των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης συμμερίζονται και οι χριστιανοί κάτοικοι, ανταλλάσσουν ευχές. Μάλιστα αρκετοί απολαμβάνουν λόγω γειτνίασης ή φιλίας, τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, τα οποία προσφέρουν ως δώρο οι Μουσουλμάνοι, προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο. 

Διατηρούνται τα έθιμα στο πέρασμα του χρόνου 

Στη Θράκη διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε Μπαϊράμι φέρνει πιο κοντά τα μέλη των οικογενειών και είναι αφορμή οι μικρότεροι σε ηλικία να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στους μεγαλύτερους της ευρύτερης οικογένειας προκειμένου να τους φιλήσουν το χέρι, να δείξουν το σεβασμό τους, να ανταλλάξουν ευχές. Πολύ συχνά τα μικρά παιδιά για κάθε επίσκεψη παίρνουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό από τους μεγαλύτερους. Πρόκειται για μία γιορτή που ενώνει τις οικογένειες κυρίως και φέρνει τα μέλη τους πιο κοντά.
 
Είναι πολύ συνηθισμένη η ερώτηση μεταξύ των Μουσουλμάνων Συμπολιτών μας «Πόσες πόρτες επισκέφτηκες σήμερα;» ή «Πόσες πόρτες σου έμειναν;», εννοώντας πόσες επισκέψεις πραγματοποίησε σε μία ημέρα και πόσες έμειναν να πραγματοποιήσει. 

Αυξημένη η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία της Κομοτηνής 

Το Σεκέρ Μπαϊράμ διαρκεί τρεις ημέρες και τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Θα μπορούσε να λέγεται και γιορτή των σιροπιαστών καθώς οι μπακλαβάδες, τα σαραγλί, δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Ιδιαίτερη ανάσα στην τοπική οικονομία έδωσαν και οι αγορές της τελευταίας στιγμής για το γιορτινό τραπέζι με αποτέλεσμα, ειδικά χθες, η αγορά της Κομοτηνής να είναι γεμάτη κόσμο με τους καταστηματάρχες, ιδιαίτερα όσοι εμπορεύονται ζαχαρώδη, να μην κρύβουν την ικανοποίηση τους. Επειδή όλο το Ραμαζάνι έχει έντονο το χρώμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, και το Μπαϊράμι η προσφορά είναι κυρίαρχη αξία. Πολύ συνηθισμένο είναι μία οικογένεια να κάνει διπλή δόση γλυκών, την μία για το σπίτι, για τους επισκέπτες που θα έρθουν και την δεύτερη για να τη μοιράσει στη γειτονιά, σε φίλους. 

Μουμίν Σελαετήν «Διατηρείται το έθιμο μέσα στο πέρασμα του χρόνου» 

Ο ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου «Πριμαβέρα» κ. Σελαετήν Μουμίν μίλησε για την κίνηση που σημειώνεται στο κατάστημα του αλλά και γενικά για την γιορτή του «Σεκέρ Μπαϊράμ» που ξεκίνησε από την Τρίτη. «Για όλους τους Μουσουλμάνους είναι ένα πολύ σημαντικό τριήμερο, καθώς αφιερώνουμε πολύ χρόνο με την οικογένεια μας, μετά από μία περίοδο αυστηρής νηστείας» ανέφερε ο κ. Μουμίν και εξήγησε πως όλοι φροντίζουν να έχουν σιροπιαστά γλυκά σπίτι τους και να προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με τον καφέ. «Είναι ένα έθιμο το οποίο διατηρείται μέσα στο χρόνο και αυτό είναι σημαντικό» υπογράμμισε ο ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου επισημαίνοντας πως είναι μία περίοδος προσφοράς. «Όλοι φροντίζουν να έχουν στο σπίτι τους σιροπιαστά γλυκά και να τα προσφέρουν σε αυτούς που τους επισκέπτονται και τους εύχονται» επισήμανε ο κ. Σελαετήν Μουμίν. 

«Στη γιορτή μας συμμετέχουν και οι Χριστιανοί Συμπολίτες μας» 

Ο κ. Μουμίν στάθηκε στο γεγονός πως στη γιορτή τους συμμετέχουν με κάθε τρόπο και οι χριστιανοί συμπολίτες. «Πολλές φορές οι Μουσουλμάνοι παίρνουν γλυκά και τα δίνουν στους χριστιανούς φίλους τους ή συνεργάτες» αποκάλυψε και επισήμανε πως πολλές φορές συμβαίνει και το αντίστροφο. «Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου χριστιανοί έρχονται στο ζαχαροπλαστείο και με ρωτάνε τι γλυκά να πάρουν για τους μουσουλμάνους φίλους που γιορτάζουν» επισήμανε ο κ. Μουμίν δηλώνοντας χαρούμενος για την αρμονική συνύπαρξη των δύο διαφορετικών «κόσμων» και τον σεβασμό στα «πιστεύω» του άλλου. 

Αυξημένη η κίνηση λόγω των ημερών 

Ο ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου «Πριμαβέρα» παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την κίνηση που σημειώνεται αυτό το διάστημα, τονίζοντας όμως πως υπάρχει πολύς κόσμος που ετοιμάζει τα σιροπιαστά σπίτι. Παρόλα αυτά υπάρχει αρκετή δουλειά αυτό το διάστημα, καθώς πολλοί επιλέγουν να πάνε σαν δώρο σιροπιαστά γλυκά όταν επισκέπτονται ένα σπίτι ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν από το ζαχαροπλαστείο, καθώς δεν είχαν χρόνο να ετοιμάσουν μόνοι τους. 

Στις επάλξεις τα καφεκοπτεία της πόλης για γλυκίσματα της τελευταίας στιγμής 

Τα μόνα καταστήματα που αυτές τις ημέρες είναι ανοιχτά αποτελούν τα ζαχαροπλαστεία και τα καφεκοπτεία της πόλης. Όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ιστορικά  Καφεκοπτεία της πόλης, ο κ. Σαδήκ Χατζή Μεμέτ Ογλού «υπάρχει κόσμος που θέλει να πάρει γλυκά, καραμέλες και συναφή προϊόντα οπότε είμαστε εδώ για να τους τα παρέχουμε», περιμένοντας όμως  παράλληλα να περάσει η ώρα προκειμένου να αφιερώσουν αυτήν την ημέρα στις οικογένειες τους. «Οι γηραιότεροι συνήθως φροντίζουν να ετοιμάζουν μόνοι τους τα γλυκίσματα» παραδέχθηκε ο κ. Χατζή Μεμέτ Ογλού «ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που λόγω δουλειάς δεν βρήκαν τον χρόνο να ετοιμάσουν οπότε θα προτιμήσουν την έτοιμη λύση για να προσφέρουν στους επισκέπτες».  Εκπροσωπώντας μάλιστα τη νέα γενιά, επισήμανε πως όλοι φροντίζουν να διατηρούν τα θρησκευτικά έθιμα και παραδέχθηκε πως έχει λάβει αρκετά μηνύματα από χριστιανούς φίλους του, γεγονός που φανερώνει τον απόλυτο σεβασμό στα «πιστεύω» του άλλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.