Γιορταζει η Κομοτηνη την Κυριακη

Με την παρέλαση της Κυριακής κορυφώνονται οι εορτασμοί των Ελευθερίων

Με την επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης το πρωί της Παρασκευής 12 Μαΐου σήμανε η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την 97η επέτειο της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.
 

Τη σημαία μετέφεραν από το δημαρχιακό μέγαρο έως το Ηρώο της πόλης, συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, τέσσερεις κοπέλες, μέλη του ΜΟΚ, ντυμένες με τις παραδοσιακές αστικές φορεσιές της Κομοτηνής.
 
Φτάνοντας στο Ηρώο παρέδωσαν τη σημαία στον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, που έκανε την επίσημη έπαρση και ακολούθησαν η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και η κατάθεση στεφάνων από μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και  βαθμοφόρους.
 

Μετά το πέρας της τελετής ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης σημείωσε πως η επέτειος της ενσωμάτωσης της Κομοτηνής στον εθνικό ιστό πριν από 97 χρόνια μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων της περιοχής, που, είτε με αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς είτε στα πεδία των μαχών, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να κυματίζει στον τόπο αυτό η γαλανόλευκη.
 

 

Την Κυριακή η παρέλαση 

Ο εορτασμός συνεχίζεται το Σάββατο 13 Μαΐου, με την επίσημη υποστολή της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στις 18:30, την οποία θα ακολουθήσει στις 19:00 η υποδοχή της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρύακος, στον χώρο προ του Δημαρχείου, που θα μεταφερθεί με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. 
 

Την ημέρα των Ελευθερίων, την Κυριακή 14 Μαΐου, μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη.
 

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου, και κατάθεση στεφάνων, με την παρέλαση να ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.