Γιορταστηκε η ημερα της αδελφης νοσοκομας

Ημέρα της αδελφής νοσοκόμας η χθεσινή Δευτέρα 12 Μάη, εφόσον έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ημέρα εορτή της Αγίας Φοίβης να είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που πολλές φορές ξεπερνούν τις προσωπικές αντοχές τους προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πάσχοντα συνάνθρωπό τους.

Με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου οι νοσηλεύτριες εργαζόμενες τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο ΙΚΑ γιόρτασαν τη μέρα τους την Δευτέρα το πρωί. Αμέσως μετά την αρτοκλασία λόγο εκφώνησε από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής η Δημούδη Τριανταφυλλιά, Επισκέπτρια Υγείας – ΤΕ στο Τμήμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης με θέμα «Ποιότητα στην κοινοτική φροντίδα. Οι νοσηλευτές πρωτοπόροι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Από την πλευρά των εργαζομένων στο ΙΚΑ αδελφών νοσοκόμων μίλησε η Γεωργιάδου Μαρία, Προϊσταμένη – νοσηλεύτρια ΙΚΑ Κομοτηνής, η οποία αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην αγία Φοίβη, «μια αγία γυναίκα που με τη δράση της και την αυτοθυσία της, έδωσε το παράδειγμα και χάραξε το δρόμο της αγάπης, της φροντίδας, της στοργής και της παρηγορίας, στοιχεία με τα οποία είναι εμποτισμένα το επάγγελμά μας».

Λειτούργημα αποκάλεσε το επάγγελμά τους η κ. Μαρία Γεωργιάδου «μια παρουσία στο χώρο της υγείας, που είναι αδιαμφισβήτητα ο χρυσός κρίκος ανάμεσα στον ασθενή και τον ιατρό του. Είναι το χέρι εκείνο που πάντα υπάρχει δίπλα στον άρρωστο για να του δώσει ελπίδα, ανακούφιση από τον πόνο του, θεραπεία από τη νόσο του. Είναι το άτομο εκείνο που βρίσκεται πάντα εκεί αγόγγυστα και προσφέρει και το πρωί και το απόγευμα και τη νύχτα και τις αργίες και τις γιορτές».

Είναι γεγονός ότι η προσφορά τόσο της νοσηλεύτριας όσο και του νοσηλευτή είναι ανεκτίμητη σε όλους τους κλάδους υγείας και αυτό είναι αναγνωρισμένο σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες.

Στη συνέχεια η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε στις σχολές νοσηλευτικής «οι οποίες δίνουν επάξια των αναγκών του επαγγέλματος πτυχία, είναι στελεχωμένες με έμπειρους καθηγητές και άξιες διδάσκουσες με πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο». Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει και τις ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές. «Υπάρχει βέβαια πρόβλημα υποδομών και το κυριότερο σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού: νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού. Είναι ελλείψεις που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε καθημερινώς και που μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Η νοσηλεύτρια ή ο νοσηλευτής πρέπει να έχει πάντα την δύναμη να αντιπαρέρχεται σε πέρας τις ανάγκες του αρρώστου, δίνοντας κάποιες φορές και την «ψυχή τους» ακόμη! Είναι όμως μεγάλη ανταμοιβή όταν ο ασθενής μέσα στον πόνο του, με ένα βλέμμα γεμάτο ευγνωμοσύνη μας λέει, «ευχαριστώ αδελφή». Πόσες φορές δεν έχουμε νοιώσει αυτή τη συγκίνηση. Αυτή η ηθική ικανοποίηση είναι τελικά που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας».


Τέλος, η κ. Γεωργιάδου ευχήθηκε σε όλους δύναμη υγεία και προκοπή.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.