Γιορταστηκε χθες η 91η επετειος της απελευθερωσης της Ξανθης

Με επισημότητα και επί τετραήμερο φέτος –αφού η 4η Οκτωβρίου συνέπεσε με Δευτέρα- γιορτάστηκε η 91η επέτειος της απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Ο τετραήμερος φετινός εορτασμός των Ελευθερίων ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής με γενικό σημαιοστολισμό, καθώς δε -όπως κάθε χρόνο- με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων, συλλόγων, σωματείων και ιδρυμάτων της πόλης. Κατά τις βραδινές ώρες του τετραημέρου φωταγωγήθηκαν τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα και οι κεντρικοί δρόμοι και πλατείες της πόλης.

Το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία, έγινε η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα. Στις 07.00 το πρωί της 4ης Οκτωβρίου (χθεσινής κεντρικής ημέρας των εκδηλώσεων) ανακρούστηκε ο εωθινός από τις φιλαρμονικές του Δ΄ Σώματος Στρατού και του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης και στις 08.00 έγινε η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε στις 10.30 η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον φιλόλογο- συγγραφέα κ. Θανάση Μουσόπουλο με θέμα «η αντίσταση της Θρακιώτικης κοινωνίας». Στις 11.00 ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης δεξιώθηκε τους επίσημους στο δημαρχείο και στις 12.00 έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Ακολούθησε η παρέλαση και ο τετραήμερος εορτασμός έκλεισε με την υποστολή σημαίας και την παρουσίαση του βιβλίου «Ξάνθη 1923 – Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία» του κ. Θωμά Εξάρχου, στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (λεπτομέρειες για την παρουσίαση θα υπάρχουν σε αυριανό ρεπορτάζ).

Γ. Χατζηκωνσταντίνου, «Αποστολή μας να δίνουμε το παράδειγμα του πολιτισμού και της δημιουργίας»

Με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η χθεσινή παρέλαση, που τελείωσε μέσα σε σιγανή βροχή. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας (πρώην υπουργείου που σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης) Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. Υποχρεώσεις κράτησαν στην Αθήνα τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτη Ξυνίδη, ενώ το αίτημα των προσκόπων να παρελάσουν τιμητικά πριν τον Ερυθρό Σταυρό –καθώς φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του προσκοπισμού- φαίνεται πως δεν έγινε τελικά δεκτό…

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου δήλωσε: «“Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία” λέει ο Έλληνας ποιητής και νομίζω ότι για χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες απέδειξαν την ορθότητα αυτού του ρητού. Με γιορτές σαν κι αυτή που γιορτάσαμε σήμερα για την απελευθέρωση της Ξάνθης, οι Έλληνες θα θυμούνται πάντα αυτή την αποστολή που έχουν μέσα στον κόσμο, “με αρετή και τόλμη” να συνεχίσουν να δίνουν το παράδειγμα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον».

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ευχήθηκε «χρόνια πολλά κι ευλογημένα» και δήλωσε: «Αυτή τη λαμπρή και επίσημη μέρα που η πόλη μας γιορτάζει τα Ελευθέριά της, να συγχαρώ τα στρατευμένα παιδιά μας και τη μαθητιώσα νεολαία που παρήλασαν μπροστά μας και να ευχηθώ στον λαό μας πλούσια την ευλογία του Θεού και να μας καταστήσει άξιους της ελευθερίας που εκείνος μας χάρισε».

Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδης ευχήθηκε με τη σειρά του «χρόνια πολλά σε όλες τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες» και σημείωσε: «Μεγάλη μέρα η σημερινή, αφού συμπληρώνονται 91 χρόνια από τότε που οριστικά και αμετάκλητα η Ξάνθη μας ενσωματώθηκε στο εθνικό ελληνικό κορμό. Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο των μαχών, ώστε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.