Γιορτασαν τη Γυναικοκρατια κοβοντας βασιλοπιτα

Ο Σύλλογος Γυναικών Συνοικισμού Στρατώνων πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο “Αχίλλειο” την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς του με τη συμμετοχή πολλών γυναικών του συλλόγου όπως και αιρετών της αυτοδιοίκησης. Ο Σύλλογος επέλεξε να διοργανώσει την καθιερωμένη πρώτη γιορτή του χρόνου την ημέρα της Γυναικοκρατίας. Η πρόεδρος, εξάλλου, του Συλλόγου Αλέκα Στεφάνου, μίλησε για το παραδοσιακό έθιμο της “Μπάμπως” που ως γνωστόν αναβιώνει στις 8 Ιανουαρίου.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο αναπληρωτής νομάρχη Κώστας Κατσιμίγας, η Μάγδα Γιαμουστάρη, πρόεδρος της δημοτικής ανώνυμης εταιρίας “Ν. Τσανακλής”, η νομαρχιακή σύμβουλος Βούλα Νεστωράκη και ο εκπρόσωπος του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Γ. Πεταλωτή, Χάρης Κυριάκου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1998 και αριθμεί περί τα 400 μέλη που αγκαλιάζουν με θέρμη τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει.

Η κ. Στεφάνου, πριν προχωρήσει μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην κοπή της πίτας κι ενώ ευχήθηκε “Καλή Χρονιά” σε όλους τους παρευρισκομένους, μίλησε για το έθιμο της Μπάμπως που γιορτάζεται την ημέρα της Αγίας Δομνίκης το πιο χαρακτηριστικό έθιμο των Θρακιωτών. «Είναι ένα έθιμο που το έφεραν από τις πατρίδες, την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Πρόσφεραν στη Μπάμπω τη συγκεκριμένη μέρα πολλά δώρα και στη συνέχεια την έβαζαν σε μια άμαξα με τη συνοδεία της γκάιντας και την περιέφεραν σε όλο το χωριό. Στο τέλος του χωριού την έντυναν και της πρόσφεραν σαπούνι και παπούτσια ώστε να είναι πάντα καθαρή και πρόθυμη και να βοηθάει τις γυναίκες.

Πολλοί λαογράφοι λένε ότι αυτή η γιορτή έχει τα θεμέλιά της στην αρχαιότητα καθώς στις αρχές Ιανουαρίου οι γυναίκες γιόρταζαν τα Θεσμοφόρια, κάποια γιορτή αγροτική που έλεγαν ότι αφορούσε στη γονιμότητα των καρπών και των ανθρώπων.

Κι εμείς σαν Σύλλογος γιορτάζουμε κι αποδίδουμε φόρο τιμής στην κάθε γυναίκα, την γυναίκα μαία, την γυναίκα γιαγιά, την γυναίκα μητέρα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, με την ευχή να είναι πάντα καλά και να προσφέρουν απλόχερα την χαρά και την αγάπη τους στον πλησίον».

Στο επίκεντρο

ο Καποδίστριας

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δ. Κοτσάκης, ο οποίος μίλησε αρχικά για μια δύσκολη χρονιά που θα περιλαμβάνει και τις συνενώσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης μέσα από τον Καποδίστρια 2 και είπε ότι ίσως να είναι και μια χρονιά συνένωσης των συλλόγων. Μίλησε, επίσης, για τον πολύ σπουδαίο ρόλο που έχει να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλοντας, όπως είπε, στην ανάπτυξη της πόλης. Ευχήθηκε υγεία και κουράγιο στις παρευρισκόμενες και τις οικογένειές τους και μετέφερε τα συγχαρητήριά του για την όλη διοργάνωση.

Ο Κ. Κατσιμίγας σχολίασε αρχικά ότι είναι σημαντική η δράση ενός γυναικείου συλλόγου παραλληλίζοντάς τον μʼ ένα σπίτι όπου κι εκεί τα ηνία τα έχει η γυναίκα καθώς κρατάει το πορτοφόλι και είναι ικανή να συμμαζέψει τα οικονομικά της οικογένειας. Επʼ αυτού είπε ότι ίσως και η χώρα χρειάζεται πιο έντονη την γυναικεία παρουσία στη διακυβέρνησή της. Μίλησε με τη σειρά του για μια χρονιά σημαντικών αλλαγών στην αυτοδιοίκηση καθώς το Νοέμβρη θα γίνουν οι εκλογές αλλά δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τα σχήματα και οι περιφέρειες που θα δημιουργηθούν. Εξήγησε ότι οι όποιες αλλαγές έχουν ενδιαφέρον για τους πολίτες καθώς η αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στους πολίτες από ότι η κεντρική διοίκηση.

Με τη σειρά του μετέφερε τις ευχές του για καλή χρονιά ο Χ. Κυριάκου λέγοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχουν κυρίες που έχουν τη δύναμη και τη διάθεση να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα, τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία. Μετέφερε επίσης τις θερμές ευχές του Γ. Πεταλωτή για υγεία, ειρήνη και δημιουργικότητα.

Η βραδιά μετά την κοπή της βασιλόπιτας κύλησε με πλούσιο φαγητό, ζωντανή μουσική και πολλή διασκέδαση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.