Γιορτασαν τα 150 χρονια απο την ανεγερση του Αγιου Χαραλαμπους οι Μαρωνιτες

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία»

Μια ανοιχτή αφιερωματική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την ανέγερση της Εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία» στο λιμάνι του Άγιου Χαράλαμπου στη Μαρώνεια το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου.
 
Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου γιόρτασαν μέχρι αργά, τιμώντας την Εκκλησία και το Άγιο προστάτη της Μαρώνειας, που πλέον έχουν γίνει κομμάτι της ιστορίας της. Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Περβανά, ο Άγιος Χαράλαμπος γιορτάζεται στις 10 Φεβρουαρίου, όμως τα μέλη του συλλόγου θέλησαν να κάνουν αυτή την εκδήλωση γιατί κλείνουν 150 χρόνια από την ανέγερση του ναού, ο οποίος χρονολογείται από το 1866. «Σαν ορόσημο αυτό είπαμε να γιορτάσουμε τα 150 χρόνια, όχι με θρησκευτικό αλλά με διαφορετικό τρόπο». Έτσι στο χώρο υπήρχε ζεστή φρέσκια σαρδέλα, κρύα μπύρα, χορός μουσική που συνδυάστηκαν σε μια υπέροχη βραδιά πλάι στα κύματα του Θρακικού Πελάγους, στα πόδια του Ισμάρου. 

«Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν θέλει να εγκαταλείψει την εκκλησία του, το χωριό» 

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι προστάτης των Μαρωνιτών, και η εκκλησία συνυφαίνεται με πολλές στιγμές και περιστατικά του οικισμού, ένα από τα οποία περιέγραψε η κ. Περβανά.
 
Όπως ανέφερε, «στις μελέτες για τη Μαρώνεια του αείμνηστου Φώτιου Κωνσταντινίδη, αναφέρεται ότι τον Αύγουστο του 1913, όταν το Θωρηκτό Αβέρωφ ήρθε στην περιοχή για να πάρει τους πρόσφυγες Μαρωνίτες, ο ιερέας του πλοίου πήρε μαζί του την παλαιά εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, που ήταν φτιαγμένη από κέδρο, για να προστατεύει τους Μαρωνίτες.
 
Την επόμενη μέρα που πήγε να προσευχηθεί, η εικόνα δεν ήταν στη θέση της, το ανέφερε στον πλοίαρχο και αυτός συγκέντρωσε στο κατάστρωμα τους ναύτες και τους πρόσφυγες, και τους ζήτησε να επιστρέψουν την εικόνα, όμως κανείς τους δεν την είχε πάρει.
 

Ο ιερέας, με τη σκέψη μήπως δεν την πήρε, επέστρεψε στην Εκκλησία, όπου είδε την εικόνα στη θέση της, από όπου και την πήρε και την επέστρεψε στο πλοίο.
Το ίδιο επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα, και έτσι πήρε με δική του πρωτοβουλία δύο ναύτες, και πήγε να δει αν είναι θαύμα. Όταν έφτασε στην Εκκλησία βρήκε την εικόνα στη θέση της. Αφού προσευχήθηκε, και αφού έβαλε μετάνοια, άπλωσε ξανά τα χέρια του να πάρει την εικόνα, και εκεί έγινε το θαύμα.
 
Τρομερός θόρυβος, σαν να γκρεμίζονταν η σκεπή της Εκκλησίας. Όταν βγήκε ο ιερέας από την Εκκλησία, οι ναύτες τον άκουσαν να λέει δοξασμένο το όνομα του κυρίου, ο Άγιος Χαράλαμπος δεν θέλει να εγκαταλείψει την εκκλησία του, το χωριό, τη Μαρώνεια». «Οι Μαρωνίτες το δέχτηκαν με ανακούφιση, και με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα τους όπως άλλωστε και έγινε», έκλεισε η κ. Περβανά. 

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της «Ιππαρχίας» 

Οι εκδηλώσεις της Ιππαρχίας συνεχίζονται την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην πλατεία της Μαρώνειας για μια παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Οι τρεις καλές συμβουλές» από τον θίασο σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», την Τρίτη 2 Αυγούστου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η Μαρώνεια μέσα από τα βιβλία του Θανάση Πανδευμένου» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας, στις 15 Αυγούστου η Ιππαρχία διοργανώνει λαϊκό γλέντι ενώ στις 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.