Γιωργος Τολουδης, υποψηφιος δημοτικος συμβουλος με την «Κοινωνια Πολιτων» του Γιωργου Πετριδη «Η οικονομια την μονη πολιτικη που αντιλαμβανεται ειναι αυτη του ορθολογισμου»

Ο Γιώργος Τολούδης είναι «δικός μας» άνθρωπος, αφού υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και υποστηρικτής των ηλεκτρονικών δικτύων των εταιρειών μας, την εποχή που ήταν εκτός εκπαίδευσης και εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Αν και, εν παραλλήλω, σπούδαζε για το δεύτερό του πτυχίο από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου και λίγο μετά για το μεταπτυχιακό του στον τομέα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) από το ίδιο τμήμα, κι όλα αυτά αμέσως μετά σχεδόν το πρώτο του πτυχίο από το τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου. Υπέρμαχος της γνώσης, της ηλεκτρονικής και της εργασίας, η επιδίωξή του να ζει πυκνά δεν του στέρησε ποτέ τα βασικά του πλεονεκτήματα, την αγάπη, τη φιλικότητα, τη διάθεση για στήριξη και συνδρομή προς όποιον συμπολίτη του απευθυνόταν, το ενδιαφέρον του, με αυστηρά όμως κριτικό τρόπο, για το δημόσιο βίο.

Ο Γιώργος, σύζυγος σήμερα και πατέρας δυο παιδιών, στην εκπαίδευση πλέον μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως καθηγητής Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, αποφάσισε με τόλμη την επόμενη κίνησή του. Να συμμετέχει δηλαδή στη συνδιαμόρφωση των κοινών υποθέσεων της πόλης μας, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη… αφού μότο της ζωής του είναι το μετρήσιμο της πράξης και η αποτελεσματικότητα. Εξ ου και ο λόγος του, και ως εξαίρεση, είναι λιτός, πραγματικός και απέριττος…

Γιώργος Τολούδης όμως, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, που ό,τι υπερασπίζεται είναι η πολιτική που μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα…

«Όταν είσαι πατέρας δύο παιδιών αρχίζεις και έχεις διαφορετική σχέση με το μέλλον- η ανάγκη να αφήσεις πίσω σου δημιουργικό έργο, γίνεται πλέον επιτακτική»

ΠτΘ: Από την εκπαίδευση στην πολιτική, στη χειρότερή της ώρα μάλιστα τώρα. Μέσα από ποια διαδικασία;
Γ.Τ.:
Όταν είσαι πατέρας δύο παιδιών αρχίζεις και έχεις διαφορετική σχέση με το μέλλον. Η ανάγκη να αφήσεις πίσω σου δημιουργικό έργο, γίνεται πλέον επιτακτική. Το ότι σήμερα η πολιτική περνάει δύσκολες ώρες, μπορεί κανείς να το δει και διαφορετικά. Είναι η ώρα που θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτήν άτομα που πέρα από καλές προθέσεις, θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα. Πόσο μάλλον, όταν προέρχεσαι από μία γενιά που έζησε τόσες ανατροπές. Από την εποχή του πολυτονικού συστήματος, της ΥΕΝΕΔ και της πειρατικής ραδιοφωνίας στην εποχή του διαδικτύου και του Facebook.

«Πολλά μπορούν να γίνουν, απλώς για να το καταλάβουμε έπρεπε να χρεοκοπήσουμε»

ΠτΘ.: Θεωρείτε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι φίλιος χώρος στον πολίτη, ότι έχει περιθώρια δράσεων που μπορεί ν’ αλλάξουν τη ζωή;
Γ.Τ.:
Σαφώς και είναι φίλιος χώρος. Τα περιθώρια δράσεων είναι μεγάλα. Εδώ θα πρέπει κανείς να σκεφτεί με πόσα θέματα ασχολείται η τοπική αυτοδιοίκηση που αφορούν στην καθημερινότητα. Ενδεικτικά αναφέρω: καθαριότητα, παιδικές χαρές, χώροι άθλησης και αναψυχής, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Άλλωστε ένας λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική ήταν και αυτός. Βλέπω πράγματα γύρω μου που απέχουν κατά πολύ από αυτά που βίωσα ως παιδί στην Γερμανία, και πάντα είχα την απορία του “γιατί”. Ίσως κάποιοι να ισχυριστούν ότι εκεί τα πράγματα είναι αλλιώς, και προφανώς εδώ αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι εκείνη η κλασική ατάκα που όταν την ακούω εξοργίζομαι: “αυτό που λες δε γίνεται”. Ε, λοιπόν πολλά μπορούν να γίνουν, απλώς για να το καταλάβουμε έπρεπε να χρεοκοπήσουμε.

ΠτΘ: Είστε πολίτης του κόσμου και γνώστης των διαδικτυακών από τη νεαρή σας ηλικία. Υπάρχουν δήμοι και λειτουργίες πρότυπα που θέλετε να καθιερώσετε και στο δήμο Κομοτηνής;
Γ.Τ.:
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιον δήμο ως πρότυπο, γιατί ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να δω τα πράγματα εκ των έσω. Αυτό που πάντα έχω ως τακτική, είναι να μελετήσω μία κατάσταση Α, να καταγράψω της παραμέτρους του προβλήματος και στη συνέχεια, με βάση τους διαθέσιμους πόρους να προτείνω την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε τελικά να πάμε σε μια καλύτερη κατάσταση. Για μένα πρόκληση είναι να γίνει ο δήμος Κομοτηνής πρότυπο για τους άλλους.

«Η πολιτική θα πρέπει να είναι ένα κοστολογημένο όραμα που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους πόρους που διαθέτει»

ΠτΘ: Η πολιτική μπορεί να λειτουργήσει πρωτοπόρα, ν’ ανοίξει δρόμους ανάπτυξης, να σχεδιάσει, να ονειρευτεί, να δημιουργήσει δουλειές ή τελικά είναι καταδικασμένη να ακολουθεί τις πολιτικές του κεντρικού κράτους, λειτουργώντας ως παρακολούθημα;
Γ.Τ.:
Δυστυχώς, με οδυνηρό τρόπο καταλάβαμε ότι ο πυρήνας της πολιτικής είναι η οικονομία. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η οικονομία την μόνη πολιτική που αντιλαμβάνεται είναι αυτή του ορθολογισμού. Γίνεται, νομίζω αντιληπτό ότι τελικά η πολιτική θα πρέπει να είναι ένα κοστολογημένο όραμα που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους πόρους που διαθέτει. Σε αυτό το σημείο η ευθύνη του κεντρικού κράτους είναι μεγάλη, αφού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Ως παράδειγμα, θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωση του Ντουμπάϊ. Το Ντουμπάϊ κατάφερε να γίνει αυτό που είναι όχι επειδή ακολούθησε τις συμβουλές κάποιου πολιτικού αλλά την πολιτική ενός σύμβουλου επιχειρήσεων και της ομάδας του, συγκεκριμένα του Michael Porter.

«“Εχουμε προσωπικό όφελος να ασχοληθούμε με την ευημερία του άλλου γιατί στο τέλος θα επιστρέψει και σε εμάς”»

ΠτΘ: Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και η ανεργία, των νέων σας ενοχλούν;
Γ.Τ.:
Με ενοχλούν και μάλιστα πάρα πολύ, γιατί αυτοί που τιμωρούνται είναι αυτοί που δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν την καλύτερη εκπαίδευση από κάθε άλλη γενιά αλλά τις χειρότερες επαγγελματικές προοπτικές, τουλάχιστον σήμερα. Εδώ θα επικαλεστώ και την αρχή της αλληλοσύνδεσης: “έχουμε προσωπικό όφελος να ασχοληθούμε με την ευημερία του άλλου γιατί στο τέλος θα επιστρέψει και σε εμάς”. Ισχύει όμως και το ανάποδο.

 

«Η πολιτική θα ανανήψει, όταν οι πολιτικοί μαζί με τις πολιτικές τους θέσεις των μερικών εκατοντάδων σελίδων, θα μας παρουσιάζουν και το κόστος αυτών που υπόσχονται»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι η χώρα μας μπορεί ν’ ανανήψει, και μέσα από ποιους δρόμους; Το ίδιο και η πολιτική;
Γ.Τ.:
Σήμερα, με βάση τους οικονομικούς όρους έχουμε πιάσει πάτο. Αυτό από μόνο του γεννά την προσδοκία ότι ο μόνος δρόμος πλέον είναι η άνοδος. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και ένας δεύτερος δρόμος. Αυτός του να παραμείνουμε στον πάτο, τον οποίο δεν αναφέρει κανείς. Εάν πράγματι μας ενδιαφέρει η ανάνηψη που προαναφέρατε, τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν όλες οι σοβαρές χώρες, δηλαδή να παράγουμε προϊόντα που θα είναι περιζήτητα στην παγκόσμια αγορά. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όσο για την πολιτική αυτή καθαυτή θα ανανήψει, όταν οι πολιτικοί μαζί με τις πολιτικές τους θέσεις των μερικών εκατοντάδων σελίδων, θα μας παρουσιάζουν και το κόστος όλων αυτών που υπόσχονται. Διαφορετικά θα χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας σε άστοχες συζητήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.