Γιωργος Πετριδης για το κλεισιμο των δυο παιδικων σταθμων

«Δε νομίζω να έχει κανένας την απαίτηση να τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς τη νομιμότητα ανάλογα με τη θρησκεία ή την καταγωγή του καθενός»

Έντονη συζήτηση, αλλά και αντιδράσεις, φαίνεται πως προκάλεσε η είδηση της διακοπής λειτουργίας δύο παράνομων παιδικών σταθμών στην Κομοτηνή, που αποκαλύψαμε με προχθεσινό δημοσίευμά μας. Υπενθυμίζουμε συνοπτικά ότι στις σχετικές αποφάσεις, που αναρτήθηκαν στις 23 Μαΐου στη «Διαύγεια» του δήμου Κομοτηνής, διαπιστώνεται ότι δύο χώροι, που βρίσκονται στις διευθύνσεις Ίωνος Δραγούμη 82 και Όθωνος και ανήκουν στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, λειτουργούσαν ως παιδικοί σταθμοί άνευ των νομίμων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις είχαν υποβληθεί μηνύσεις στην Αστυνομία, ενώ είχε επιληφθεί των ζητημάτων που ανέκυπταν και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης. Μετά από αλληλογραφία των ανωτέρω αρχών με το δήμο Κομοτηνής, που είναι η αρχή έκδοσης των αδειών λειτουργίας για παιδικούς σταθμούς, οι υπηρεσίες του τελευταίου προέβησαν σε αυτοψία και επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για παράνομα λειτουργούντες παιδικούς σταθμούς. Κατόπιν αυτών ακολούθησε η έκδοση από τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, των αντίστοιχων αποφάσεων για τη διακοπή της λειτουργίας τους.
 
Οι παραπάνω εξελίξεις, μετά από τη δημοσιοποίησή τους, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στους κόλπους της μειονότητας. Αποδέκτης μάλιστα αρκετών αρνητικών σχολίων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μερίδα του μειονοτικού τύπου, είναι ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Πετρίδης, ο οποίος υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις.

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, υποστηρίζει ότι  οι επίμαχοι χώροι αποτελούν παραρτήματά του, στα οποία γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, και δε λειτουργούν ως παιδικοί σταθμοί, ενώ προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά των αποφάσεων περί διακοπής της λειτουργίας τους.

Γιώργος Πετρίδης

«Η έκδοση των αποφάσεων αποτελούσε δέσμια υποχρέωσή μου»

Κληθείς να σχολιάσει τον σάλο, που έχει ξεσπάσει για το ανωτέρω ζήτημα, αλλά και να περιγράψει την έκταση του φαινομένου της παράνομης λειτουργίας παιδικών σταθμών στην περιοχή μας, ο κ. Πετρίδης γνωστοποίησε αρχικά ότι  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις υπό εξέταση στο δήμο Κομοτηνής, ενώ διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά τις δυο πρόσφατες αποφάσεις του, η έκδοση αυτών αποτελούσε δέσμια υποχρέωσή του ως δημάρχου. Και τούτο, διότι, όπως εξήγησε, ο δήμος έγινε αποδέκτης σειράς σχετικών εγγράφων από τις προϊστάμενες αρχές, καθώς επίσης από την Εισαγγελία και την Αστυνομία, ενώ  και από την αυτοψία των υπηρεσιών του διαπιστώθηκε πως οι συγκεκριμένοι χώροι λειτουργούσαν πράγματι ως παιδικοί σταθμοί. «Ήρθαν στον δήμο έγγραφα από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από την Εισαγγελία και από την Αστυνομία», εξήγησε, «και όλα αυτά χαρακτήριζαν ως παιδικούς σταθμούς αυτούς τους χώρους». «Και μάλιστα η Αστυνομία που είχε και την αρμοδιότητα», προσέθεσε, «είπε ότι έκανε αυτοψία και διαπίστωσε ότι λειτουργούσαν παράνομα. Η υπηρεσία μας, μετά από εντολή της Εισαγγελίας, πήγε για αυτοψία και μου έκαναν έγγραφη αναφορά ότι υπάρχουν δύο παιδικοί σταθμοί και λειτουργούν παράνομα. Από εκεί πέρα, όποιος και να ήταν δήμαρχος Κομοτηνής, θα υπέγραφε την απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας αυτών των δύο μονάδων. Ήταν δέσμια υποχρέωση».

«Είναι προς το συμφέρον των παιδιών να βγουν οι άδειες»

Περνώντας στην ουσία του πράγματος, ο κ. Πετρίδης σημείωσε με νόημα ότι «δε νομίζω να έχει κανένας την απαίτηση να τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς τη νομιμότητα ανάλογα με τη θρησκεία ή την καταγωγή του καθενός». «Επίσης είναι προς το συμφέρον των παιδιών να βγουν οι άδειες», προσέθεσε, «γιατί αυτό σημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί προσαρμόζονται στα κριτήρια και τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, που πρέπει να έχουν, όπως και για το διδακτικό προσωπικό». «Επομένως, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Σύλλογος Επιστημόνων», επισήμανε, «στο να βγάλει άδεια- εφόσον μπορεί να βγει άδεια στους συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς- ή διαφορετικά να βρει άλλους καταλληλότερους χώρους, να εκδώσει τις νόμιμες άδειες λειτουργίας και να λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.