Γιωργος Πεταλωτης «Το τηλεοπτικο τοπιο της χωρας ηταν και παραμενει αρρυθμιστο»

«Όταν έχουμε μία τέτοια δημόσια ενημέρωση, δυστυχώς και η ιδιωτική θα γίνεται όσο πάει και χειρότερη»

Η ολοκλήρωση της τελικής φάσης της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, που καθόρισε ποια κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν πανελλαδικά, κάθε άλλο παρά κατεύνασε τις αντιδράσεις και τις φωνές διαμαρτυρίας που υπήρξαν από την πρώτη στιγμή.
 
Η διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και το αποτέλεσμα αυτής μάλιστα πυροδότησε νέο κύκλο αντιδράσεων, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την αμεροληψία της, όσο και για τον βαθμό στον οποίο επετεύχθη ο στόχος της κάθαρσης του τηλεοπτικού τοπίου της Ελλάδας, που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτό, συζήτησε η Νατάσσα Βαφειάδου, με τον εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και διατελέσαντα κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή, στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής».
 
Γιώργος Πεταλωτής λοιπόν… 

«Το τοπίο έπρεπε να ρυθμιστεί ρυθμίστηκε όμως με έναν τρόπο αδόκιμο που δεν εγγυάται καμία αντικειμενικότητα και κάθαρση» 

ΠτΘ: Θέμα των ημερών αυτό των τηλεοπτικών αδειών, με τελευταία εξέλιξη την διαγωνιστική διαδικασία που ανέδειξε τους τέσσερις νέους «καναλάρχες». Ένα θέμα που από την πρώτη στιγμή έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις. Έχοντας περάσει και από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ποια η άποψή σας για την όλη διαδικασία;
Γ.Π.:
Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι έπρεπε και πρέπει να γίνει μια τακτοποίηση, από πολλές απόψεις, της ύπαρξης τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα μας. Το τοπίο ήταν και παραμένει αρρύθμιστο. Αποκρύπτετε τεχνηέντως ότι οι πρώτες προσωρινές άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών δοθήκαν το 1989 με τη συγκυβέρνηση της υποτιθέμενης «κάθαρσης», ήτοι της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες ύπαρξης της εν λόγω κυβέρνησης, βιάστηκαν να δώσουν δύο τηλεοπτικές άδειες που αποτέλεσαν και την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Σίγουρα ήταν ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως έγινε με αδιαφανή τρόπο και αυτή η αδιαφάνεια συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Δόθηκαν παρατάσεις, το πρόβλημα γιγαντώθηκε, ο χώρος στρεβλώθηκε και υπήρξαν πάρα πολλές παθογένειες και παιχνίδια εις βάρος της ίδιας της χώρας.
 
Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα κόπτεται, φυσικά δικαιολογημένα ως προς ένα μέρος, ότι αυτή η ιστορία της αδειοδότησης έγινε «ενός ανδρός αρχή», εν προκειμένω του κ. Παππά. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2007 ο κ. Ρουσόπουλος νομοθέτησε ότι αρμόδιος για τις άδειες σε περίπτωση μη απαρτίας του ΕΣΡ- το οποίο είναι ακέφαλο εδώ και χρόνια με ευθύνη των κομμάτων, που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των 4/5- ήταν αυτός που έκανε πρώτος το «ενός ανδρός αρχή». Ο κ. Παππάς απλώς το επανέλαβε.
 
Το 2009 όταν έγινα κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναλάβαμε εμείς και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε την κρίση, υπήρχε ακόμη η γιγάντωση κι η διαστρέβλωση του όλου συστήματος της ενημέρωσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA οι κ.κ. Καμπουράκης και Οικονομέας με ρωτήσανε εάν θα είμαι σε συστήματα Pay Roll και όταν τους είπα «τι είναι αυτά που λέτε;», χαμογέλασαν γιατί νόμιζαν ότι ήμουν ανίδεος ή χαμογέλασαν τύπου «κι εσύ θα κάνεις τα ίδια».
 
Όλα αυτά η κρίση από μόνη της τα έκοψε υπό την έννοια ότι σταμάτησε να υπάρχει χρήμα. Τα κανάλια του χρήματος ωστόσο υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς μπαίνουν οι κανόνες διαφάνειας, πώς μπορείς να εγγυηθείς ως κράτος ότι αυτή η πληροφόρηση δεν είναι πληροφόρηση πληρωμένη και δεν αναφέρομαι μόνο στους μεγάλους σταθμούς και εφημερίδες. Αυτοί οι εκβιασμοί, αυτό το σύστημα, υφίστανται σε πολλές περιπτώσεις και στον περιφερειακό τύπο. Όλο αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο πρέπει να καθαρθεί από πολλές πλευρές. Και από το κράτος και από το πολιτικό σύστημα και από τον ίδιο τον τύπο.
 
Το τοπίο έπρεπε να ρυθμιστεί, ρυθμίστηκε όμως με έναν τρόπο, ο οποίος κατά την άποψή μου, και αδόκιμος ήταν και είναι και δεν εγγυάται καμία αντικειμενικότητα και κάθαρση. Για ποια κάθαρση μιλάμε όταν ο κ. Παππάς, ένας υπουργός της υποτιθέμενης αριστεράς, βγήκε και είπε ότι το μόνο που χωρίζει τους καναλάρχες με τις άδειες των καναλιών είναι το πορτοφόλι τους; Δίνοντας τέσσερις άδειες, όχι το ΕΣΡ, αλλά ο ίδιος ο υπουργός, ελέγχει ουσιαστικά απ’ ευθείας, ως πολιτικό σύστημα και ως κυβέρνηση, τα ίδια τα κανάλια. Και ούτε υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συγκεκριμένοι που επιλέχθηκαν είναι εκτός διαπλοκής και εκτός συμφερόντων. Άρα τα θέματα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να τα δούμε. Είναι μια ευκαιρία που δόθηκε σε αυτή την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα, το έκανε με λάθος τρόπο και ίσως με πιο διαπλεκόμενο απ’ ό,τι στο παρελθόν, κι αυτό νομίζω ότι τους βλάπτει όλους. 

«Είναι κρίμα μια κυβέρνηση η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα διευθετήσει το θέμα των καναλιών το κάνει με ένα τέτοιο τρόπο που κάθε άλλο παρά διαφάνεια εγγυάται» 

ΠτΘ: Συμφωνούμε σίγουρα στην αναγκαιότητα της τακτοποίησης του τοπίου, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται έχει πολλά «σκοτεινά» σημεία…
Γ.Π.:
Πέραν της μεγάλης ψαλίδας που υπάρχει σε σχέση με τα χρήματα που έδωσαν οι τέσσερις, οι οποίοι στην ουσία πήραν το ίδιο προϊόν άλλος με 30 εκατ. περισσότερα και άλλος με λιγότερα, ένα θέμα που θα μας απασχολήσει από δω και πέρα, είναι κατά πόσο θα γίνει πραγματικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για τα χρήματα αυτά. Η διαδικασία προβλέπει ότι πρώτα «χτυπάς» τις άδειες και μετά ελέγχεται το «πόθεν έσχες». Εάν όμως το «πόθεν έσχες» είναι ένας τυπικός έλεγχος, τότε ουσιαστικά είναι δώρον άδωρον αυτό που γίνεται γιατί το θέμα είναι με τι χρήματα αγοράζονται αυτές οι άδειες. Επειδή παρουσιάζεται επίσης ότι πολλά εκατομμύρια θα πέφτουν στο δημόσιο ταμείο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά θα δοθούν σε βάθος τριετίας, άρα δεν υπάρχει ζεστό χρήμα. Όλο αυτό έτσι όπως παρουσιάζεται έχει πάρα πολλά τρωτά σημεία και είναι πραγματικά κρίμα όταν μια κυβέρνηση η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα διευθετήσει το θέμα των καναλιών το κάνει με ένα τέτοιο τρόπο που κάθε άλλο παρά διαφάνεια εγγυάται.
 
Και εμείς πραγματικά δεν ρυθμίσαμε το τοπίο αυτό, δεν αφήσαμε όμως τα κανάλια να χρηματοδοτούνται με αεριτζίδικό χρήμα, όπως γινόταν επί χρόνια. Ο Παπανδρέου ο ίδιος, έχει πει ότι υπήρχαν μεγαλοεκδότες, οι οποίοι του ζητούσαν, και φυσικά επειδή είναι αλήθεια δεν διαψεύστηκε, την παρέμβασή του στην Εθνική Τράπεζα για δάνεια πολλών εκατομμυρίων χωρίς καμία εγγύηση. Κάτι που δεν δέχθηκε ως πρωθυπουργός και φυσικά το πληρώσαμε και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε πολύ ακριβά από τα κανάλια. 

«Στην σημερινή εικόνα των ιδιωτικών καναλιών, θα πρέπει να συμπληρώσουμε το παζλ δίνοντας και τη διάσταση συνολικά της τηλεόρασης στη χώρα μας» 

Εμείς αυτό που κάναμε τότε ήταν να εξυγιάνουμε την ΕΡΤ. Κόψαμε τους τεράστιους μισθούς, βάλαμε μια τάξη, κάναμε μέσα σε δύο μόλις χρόνια την ΕΡΤ από ζημιογόνα κερδοφόρα, παρόλο που υπήρχαν ακόμη οι στρεβλώσεις με ένα πολύ μεγάλο προσωπικό. Το λέω αυτό γιατί θα πρέπει στη σημερινή εικόνα των ιδιωτικών καναλιών, να συμπληρώσουμε το παζλ δίνοντας και τη διάσταση συνολικά της τηλεόρασης στη χώρα μας. Πρέπει στις συζητήσεις που γίνονται σήμερα να τίθεται ως συμπλήρωμα και το ποια είναι η δημόσια τηλεόραση. Όταν έχεις μια δημόσια τηλεόραση η οποία είναι σοβαρή, αντικειμενική, εμπνέει εμπιστοσύνη, έχει μια σοβαρή διαχείριση, τότε και τα ιδιωτικά κανάλια θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν.
 
Όταν υπήρχε μια δημόσια τηλεόραση η οποία ήταν «ξεχειλωμένη», απασχολώντας χιλιάδες κόσμου η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μπήκε από τα παράθυρα, όταν υπήρχαν τέτοιοι τεράστιοι μισθοί, όταν ήταν μια μαύρη τρύπα και ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς το «φερέφωνο» της κυβέρνησης, τότε τα ιδιωτικά κανάλια ήρθαν να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα της σωστής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, διογκώνοντας και διαστρεβλώνοντας όλα αυτά.
 
Σήμερα και πάλι δεν έχουμε μια καλή δημόσια τηλεόραση, ούτε ένα καλό ραδιόφωνο. Επανήλθε στα προ του 2009 επίπεδα. Όταν λοιπόν έχουμε μία τέτοια δημόσια ενημέρωση, δυστυχώς και η ιδιωτική θα γίνεται όσο πάει και χειρότερη. 

«Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι θα βρουν το δρόμο τους,  το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων εργαζομένων» 

ΠτΘ: Εν αντιθέσει με τη δημοσιότητα που λαμβάνει το θέμα, δεν βλέπουμε να τίθεται εντόνως το ζήτημα των εργαζομένων που θα μείνουν στον δρόμο…
Γ.Π.:
Το MEGA έχει να πληρώσει τους εργαζόμενούς του έξι μήνες, πολύ πριν δημιουργηθεί αυτό το θέμα με τις άδειες, γιατί ακριβώς οι συνιδιοκτήτες, που δεν στερούνται χρημάτων, αποφάσισαν να κάνουν μια άλλη επιχειρηματική διαχείριση. Ως προς τους εργαζόμενους, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι θα βρουν το δρόμο τους, γιατί ξέρουν και την πιάτσα, ξέρουν να ελίσσονται, ξέρουν να δουλεύουν, έχουν τις δημόσιες σχέσεις τους και σίγουρα θα τακτοποιηθούν. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων εργαζομένων, των απλών δημοσιογράφων, των τεχνικών των διοικητικών υπαλλήλων που θα μείνουν στον δρόμο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μέχρι να υπάρξουν άλλου είδους κανάλια και άλλου είδους δουλειές, σε μια χώρα η οποία μαστίζεται από κρίση, που η ανεργία καλπάζει στην κυριολεξία και το μέλλον είναι πιο σκοτεινό από το παρελθόν, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι. 

«Το ελληνικό δημόσιο είναι ζημιωμένο αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα που φεύγουν από τα υπάρχοντα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν» 

ΠτΘ: Σε τι βαθμό κρίνετε αναγκαία την επέκταση της τακτοποίησης αυτής και στα περιφερειακά μέσα και σε τι μορφή πιστεύετε ότι θα μπορούσε αυτή να γίνει;
Γ.Π.:
Σαν διαδικασία είναι απαράδεκτη, μέχρι και γραφική και ως αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά τη διαπλοκή έχει χτυπήσει, που υποτίθεται ότι ήταν και το διακύβευμα. Τα δε χρήματα που καταβλήθηκαν, αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα από την κατάργηση των ήδη υπαρχόντων καναλιών που «φεύγουν» από το ελληνικό δημόσιο, τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ. που δεν θα πληρώνονται, νομίζω ότι το ελληνικό δημόσιο, είναι ζημιωμένο άσχετα με το τι λέει η κυβέρνηση.
Από κει και ύστερα σίγουρα τα ζητήματα του τύπου πρέπει να ρυθμιστούν συνολικότερα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση και μάλιστα να την ανοίξει η ΕΣΗΕΑ, τα συνδικαλιστικά μέσα των δημοσιογράφων, και των ιδιοκτητών. Θα πρέπει όλοι αυτοί να καθίσουν να συζητήσουν, να βγάλουν οι ίδιοι μια πρόταση, ανάλογα με την οπτική που έχει ο καθένας, στο πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της ενημέρωσης, σε μια Ελλάδα η οποία είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν.
 
Μέχρι το 2009, είναι δεδομένο ότι υπήρχαν διάφορα μέσα νόμιμα και μη, όπως υπήρχαν και πάρα πολλές επιχειρήσεις με έναν τρόπο, πολλές φορές, παρασιτικό. Υπήρχε μαύρο χρήμα, υπήρχε χρήμα κάτω από το τραπέζι, υπήρχε μαύρο πολιτικό χρήμα, μαύρο επιχειρηματικό χρήμα, που τροφοδοτούσαν και συντηρούσαν πολλά από αυτά τα μέσα. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει, είναι τελειωμένο. Η παραοικονομία που κρατούσε πολλές επιχειρήσεις έχει σταματήσει να υπάρχει και γι’ αυτό έχουμε και πολύ μεγάλη πτώχευση επιχειρήσεων που βασιζόταν στην παραοικονομία. Ο κρουνός έχει στερέψει. Άρα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος, να υπάρχει μια σοβαρή ενημέρωση, και αντίστοιχα σοβαρή ψυχαγωγία.
 
Αν το κράτος συνεχίσει να αρνείται ή αδυνατεί να αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας αρχής, τότε θα πρέπει να παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες. Και ας μην ξεχνάμε ότι γίνεται πολύ μεγάλος ντόρος και πολύ μεγάλη φασαρία για τα κανάλια, όταν στη σημερινή εποχή τείνουν να υπερτερήσουν, στην έννοια και στο θεσμό της ενημέρωσης, κανάλια, με την έννοια των μορφών επικοινωνίας, όπου είναι διαδραστικά. Σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, ενημερώνεται από το ίντερνετ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από εμάς κάνουμε μήνες να δούμε τηλεόραση. Ακόμη και αυτή η ενημέρωση, μέσω του ίντερνετ, θα πρέπει να τακτοποιηθεί, όχι να ελεγχθεί από το κράτος, και να βγουν μορφές ενημέρωσης, οι οποίες είναι συντεταγμένες και επιχειρηματικά επικερδείς, έτσι ώστε να παράγουν και έργο το οποίο να είναι σοβαρό και να απασχολούν νέο κόσμο και να βγαίνουν νέες ιδέες. Μπορεί να φτάσουμε να μιλάμε για καναλάρχες και κανάλια και τα κανάλια τα ίδια να έχουν απαξιωθεί τόσο, που δεν θα αξίζουν και τα χρήματα που θα δώσουν κάποιοι.

Υ.Γ.: Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ.Πεταλωτή στο mixcloud του Ράδιο Παρατηρητής 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.