Γιωργος Πεταλωτης «Στη Ροδοπη υπαρχει θεμα ελλειμματος ηγεσιας»

«Εύκολο να φτιάχνεις κόμματα• το δύσκολο είναι να κρατήσεις την πολιτική σου αξιοπρέπεια»

Όπως διαβάσατε και στο χθεσινό φύλλο του «ΠτΘ» ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ.Γιώργος Πεταλωτής, έκανε την Δευτέρα «ποδαρικό» στην πρώτη εκπομπή της χρονιάς «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94».
 
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ.Πεταλωτή αφορούσε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, τη διαγωνιστική διαδικασία και την επόμενη μέρα για το υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδας.
 
Από την συζήτηση ωστόσο δεν θα μπορούσε να λείψει η άποψη του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, για την εκ νέου επισημοποίηση του «γάμου» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ με στόχο την ανασύνταξη του κεντροαριστερού χώρου, τη θέση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στον πολιτικό χάρτη της χώρας, καθώς και τις επόμενες κινήσεις του πολιτικού σχηματισμού που πλέον εκπροσωπεί.
 
Παράλληλα ο κ. Πεταλωτής μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης της Ροδόπης, τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής που χρήζουν αντιμετώπισης, ενώ μας εξέπληξε ευχάριστα με την ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Νέστωρα Τσανακλή, καταδικάζοντας την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε πρόβλεψης αναφοράς του στην ανάπλαση της Τσανακλείου και προτείνοντας την σύσταση ενός Ομίλου Τσανακλή για την ανάδειξη του προσώπου και του έργου του μεγάλου Κομοτηναίου ευεργέτη.
 
Γιώργος Πεταλωτής όμως… 

«Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες, σοβαρές και ειλικρινείς προσπάθειες σύγκλισης, αρκεί αυτό που γίνεται να είναι βαθιά πολιτικό» 

ΠτΘ: Ανήμερα των γενεθλίων ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έδωσαν τα χέρια για την συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, με στόχο την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ανήκει στον εν λόγω πολιτικό χώρο. Ποιο το σχόλιό σας;
Γ.Π.:
Στο εγχείρημα αυτό μέσα σε μία επιτροπή η οποία έγινε επί επιτροπών με περίπου 30 άτομα, δημοσίως μας είπαν ότι έχουν απομείνει δύο θέσεις καλώντας μας να στείλουμε άτομα. Πέραν της απαξίωσης ενός πρώην πρωθυπουργού και του πολιτικού φορέα που υπάρχει γύρω από αυτόν, αυτό είναι απαξίωση και της ίδιας της διαδικασίας. Δεν μπορείς να λες «εμείς εδώ είμαστε και κάνουμε επιτροπές, αν θέλετε ελάτε να συμμετάσχετε». Τη σημερινή εποχή είναι πολύ εύκολο να φτιάχνεις κόμματα και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, μπήκε σε πολλές διαδικασίες νέων φορέων. Πρώτα ήταν οι «58», μετά η «Ελιά», ξαναεπανήλθε το ΠΑΣΟΚ, μετά έγινε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τώρα Δημοκρατική Συμπαράταξη, αύριο θα γίνει κάτι άλλο.
 
Αυτό είναι εύκολο να το κάνεις. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να κρατήσεις την πολιτική σου αξιοπρέπεια, δίνοντας το στίγμα και τον τόνο ότι όλα αυτά δίνονται σε πολιτικό επίπεδο κι όχι απλώς για να διασωθούν κάποιοι πολιτικά.
 
Αυτή η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού που πάει να γίνει, γίνεται γιατί ακριβώς αυτά τα κόμματα φυλλορροούν και κάποιοι δεν μπορούν να μείνουν μακριά από κάποια εξουσία. Το Ποτάμι δημιουργήθηκε πριν από λίγα μόλις χρόνια ως ένα κόμμα, κίνημα, πολιτικός οργανισμός που αμφισβητούσε το πολιτικό σύστημα. Μιλούσε για το παλιό σύστημα, για το σάπιο πολιτικό σύστημα, και μιλάει ακόμα. Πώς πάει τώρα και εναγκαλίζεται με αυτό το σάπιο και παλιό σύστημα; Και μάλιστα με διαδικασίες που είναι μακριά από την κοινωνία;
 
Εκείνο που απαιτείται είναι σοβαρότητα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες και σε όλες τις σοβαρές και ειλικρινείς προσπάθειες σύγκλισης, αρκεί αυτό που γίνεται να είναι βαθιά πολιτικό. Αρκεί να έχει κοινωνική αντανάκλαση, που σημαίνει ότι είναι ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας, κι όχι βολέματος δικού μας επειδή ο Πεταλωτής, ο Παπανδρέου ή κάποιος άλλος πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτής. Αυτές οι ευκαιρίες μας δοθήκαν και με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά και θα μπορούσαμε και πολλοί από εμάς, όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοί μας στο παρελθόν, να είμαστε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ίσως. Επιλέγουμε ωστόσο να έχουμε πολιτικές απόψεις, πολιτικές θέσεις και δράσεις και μακάρι αυτός ο χώρος της λεγόμενης κεντροαριστεράς, που είναι ένας πολύ σημαντικός και ελπιδοφόρος χώρος, να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύγχρονο ρόλο του.
 
Δεν κατακρίνω σε προσωπικό επίπεδο κανένα. Καλά κάνουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης και για άλλη μια φορά δίνουν τα χέρια. Από την άλλη μεριά βέβαια, αμέσως μετά, ακολουθούν δηλώσεις μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται. Είναι θετικό να γίνονται ζυμώσεις. Να γίνονται όμως ζυμώσεις σοβαρότητας, νηφαλιότητας, πολιτικού λόγου και σοβαρών προτάσεων για έξοδο από την κρίση. 

«Παρόλο που είναι απαξιωμένος και υπέστη τις συνέπειες της κρίσης ο χώρος της κεντροαριστεράς συζητιέται πολύ και άρα αξίζει» 

ΠτΘ: Πάντως ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και ο χώρος της κεντροαριστεράς συνεχίζει να αποτελεί «μήλον της έριδος» για τους πολιτικούς φορείς.
Γ.Π.:
Παρόλο που είναι απαξιωμένος και υπέστη τις συνέπειες της κρίσης, είναι ένα θέμα που συζητιέται πολύ, άρα αξίζει. Η κοινωνία πέρα από τη σκληρή πραγματικότητα που ζει, έχει υποστεί μια πολύ μεθοδευμένη πλύση εγκεφάλου η οποία έριχνε το βάρος σε αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν να μην πτωχεύσει η χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι για όλα φταίει ο Παπανδρέου και δεν φταίει ο Καραμανλής που δεν έχει μιλήσει ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η επιλεκτική δίωξη γίνεται για τον κ. Γεωργίου. Όταν ήρθαμε εμείς το 2009 λόγω των πλαστών στοιχείων οι ευρωπαίοι μιλούσαν για τα greek statistics. Τότε κάναμε μια ανεξάρτητη αρχή για να αντιληφθούμε επιτέλους ως χώρα, αλλά και να δώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα να αντιληφθεί, ότι πλέον προσπαθούμε να σοβαρευτούμε και να είμαστε αντικειμενικοί. Όταν ανακαλύφθηκε ότι άλλοι έκρυβαν το έλλειμμα του 3% που ήταν τελικά 16%, η κ. Δημητρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, άσκησε δίωξη στον κ. Γεωργίου, τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με το σκεπτικό ότι εξαιτίας του «φουσκώματος» του ελλείμματος μπήκαμε ως χώρα στα μνημόνια, ενώ ο κ. Γεωργίου έγινε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ όταν μπήκαμε στο μνημόνιο και μετά. Κανείς εισαγγελέας μέχρι τώρα δεν άσκησε δίωξη σε αυτούς που διέσυραν τη χώρα και δημιούργησαν τις χειρότερες εντυπώσεις με τα greek statistics, πλαστογραφώντας στοιχεία σοβαρά για την πορεία της χώρας.

«Υπάρχει θέμα πολιτικής ταυτότητας της περιοχής» 

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρά το γεγονός ότι η βάση σας είναι η Αθήνα, παρακολουθείτε και τα τοπικά ζητήματα της Ροδόπης αλλά και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Πώς κρίνεται την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση της Ροδόπης, υπό την έννοια των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Γ.Π.:
Στη Ροδόπη υπάρχει ένα θέμα ελλείμματος ηγεσίας. Όσα αρνητικά κι αν μπορούσε να προσάψει κάποιος στους παλαιότερους, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, υπήρχε μια υπόσταση, μια επιβολή της άποψής τους στο κέντρο, μια διασύνδεση με το κέντρο. Δυστυχώς αυτό έχει πάψει προ πολλού. Υπάρχει θέμα πολιτικής ταυτότητας της περιοχής. Επειδή ακριβώς υπάρχει και ένα τέτοιο ζήτημα, το βάρος πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χαίρομαι που πραγματικά φαίνεται ότι στο δήμο Κομοτηνής γίνεται μια καλή δουλειά. Βλέπω θετικά όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπλασης της πόλης, βλέπω όμως και την ανάγκη ενίσχυσης της επιρροής τόσο του βασικού δήμου, αυτού της Κομοτηνής, όσο και των υπολοίπων δήμων, ούτως ώστε να αναδειχθούν τα πολλά προτερήματα που υπάρχουν. Ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει να στηριχθεί και σε πολιτικό επίπεδο και θα πρέπει να βγει και προς τα έξω περισσότερο. Προχθές είχα μια συνάντηση με τον Γιώργο Πετρίδη για την πορεία του Δήμου και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από την σοβαρότητα της αντιμετώπισης και τον όλο χειρισμό.
 
Χαίρομαι για παράδειγμα ιδιαίτερα που η Τσανάκλειος επιτέλους αποκαθίσταται. Είναι ντροπή αυτό που υπήρχε εκεί. Θεωρώ ωστόσο μείον ότι η αναφορά στον Τσανακλή είναι ελλιπέστατη έως και μηδαμινή.

«Δεν μπορεί η Τσανάκλειος να φιλοξενεί άλλους συλλόγους ή δραστηριότητες και να μην υπάρχει έστω ένα μόρφωμα που να αναφέρεται απευθείας στον Τσανακλή» 

ΠτΘ: Και πέραν αυτού η ίδια η κοινωνία αδιαφορεί σε σχέση με την προσωπικότητα του Νέστωρος Τσανακλή…
Γ.Π.:
Στην πόλη μας δεν υπήρχαν πολλοί ευεργέτες και ένας από τους ελάχιστους ήταν ο Τσανακλής. Ένας άνθρωπος για τον οποίο μιλάει η παγκόσμια κοινότητα. Δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που έκανε την Τσανάκλειο εδώ με μία δωρεά.
 
Προτού το κάνει αυτό πήγε και εγκατέστησε την καπνοβιομηχανία και την αμπελουργία στην Αίγυπτο. Σήμερα υπάρχουν τσιγάρα Τσανακλής στην Αίγυπτο. Υπάρχουν κρασιά Τσανακλής γνωστά σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί λοιπόν το κτίσμα, που αποκαθίσταται σήμερα, να φιλοξενεί εκεί μέσα άλλους συλλόγους ή άλλες δραστηριότητες και να μην υπάρχει έστω ένα μόρφωμα που να αναφέρεται απευθείας στον Τσανακλή.
 
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία, αρχικά από τον δήμο. Αλλά επειδή όπου υπάρχει διοίκηση και εξουσία υπάρχουν πολλά θέματα, θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν υπήρχε μια πρωτοβουλία Κομοτηναίων, για την ανάπτυξη για παράδειγμα ενός ομίλου Τσανακλή, ο οποίος θα απαιτήσει από το δήμο, που είμαι σίγουρος ότι θα έχει ευήκοα ώτα, την αποκατάσταση όχι μόνο του μνημείου Τσανακλή, αλλά και του έργου του γιατί αλλιώς θα είναι μισή δουλειά αλλά και απαξίωση αυτού του ανθρώπου που ήταν Κομοτηναίος, έφυγε στην Αίγυπτο, μεγαλούργησε και χρηματοδότησε πολύ δημιουργικά και γερά την περιοχή του, όταν άλλοι πλούσιοι της περιοχής έφευγαν και εξαφανίζονταν.

«Υπάρχει μία σειρά από ζητήματα απαξίωσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων η περιοχή των Σαπών, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν βουλευτές και υπουργοί» 

ΠτΘ: Όσο αφορά στα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εντός των επόμενων ημερών, θα έχουμε την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εργασιών των κλιμακίων που έχουν δημιουργηθεί, για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την ευθύνη της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου…
Γ.Π.:
Τα στελέχη του Κινήματος έχουν αναλάβει την οργανωτική και την πολιτική ευθύνη των κλιμακίων αυτών. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γιατί είναι μια πολύ σημαντική περιοχή. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, που αφορούν την μειονότητα, την υποβάθμιση και την απαξίωση της περιοχής. Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να δημιουργήσουμε απλά κάποιους κομματικούς πυρήνες. Μας ενδιαφέρουν τα κατά τόπους προβλήματα, τα οποία είναι πολλά. Υπάρχουν θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την περιοχή μας, υπάρχουν θέματα αναπτυξιακά, τα οποία έχουν μείνει πίσω, υπάρχει το θέμα του νοσοκομείου, για το οποίο υπήρχε ήδη μελέτη και χρηματοδότηση και ξαφνικά έπαψε να υφίσταται ως θέμα. Υπάρχει μία σειρά από ζητήματα απαξίωσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων η περιοχή των Σαπών, στην οποία κρατούσαμε με νύχια και με δόντια πολλές υπηρεσίες και από το 2012-2013 δεν υπάρχει τίποτα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν βουλευτές και υπουργοί.
 
Εδώ έχει ρόλο και η τοπική κοινωνία, γιατί δεν αρκεί το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Πρέπει και οι τοπικοί φορείς, τα επιμελητήρια, οι δήμοι, οτιδήποτε υπάρχει σε τοπικό επίπεδο να γίνει πιο εξωστρεφές, να αναδείξει τα ζητήματα ούτως ώστε να γίνει έστω ένα πρώτο βήμα προς την επίλυσή τους. Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στον Σεπτέμβρη θα υπάρξει κλιμάκιο στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.