Γιωργος Παπανδρεου, «Στο δρομο της σωτηριας της πατριδας πρεπει να συνταχθουν ολοι»

Οι πολίτες ζήτησαν να συνεχιστεί η πορεία της χώρας και ψήφισαν πολιτική σταθερότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου των εκλογών και παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να συμπράξουν από κοινού όλοι μαζί για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι κάλπες, τόνισε ο πρωθυπουργός, έκλεισαν και από αύριο καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, χωρίς παιχνίδια, ακρότητες και πράξεις ανευθυνότητας.

«Οι πολίτες απέρριψαν τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης και έδωσαν μια καθαρή τριετία δουλειάς στην κυβέρνηση»

Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, οι πολίτες απέρριψαν τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης και έδωσαν μια καθαρή τριετία δουλειάς στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας. Έχουμε, όπως τόνισε, τρία χρόνια για να κάνουμε ό,τι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα, όπως επεσήμανε, μπορούμε να αποτινάξουμε τα βάρη του παρελθόντος και επανέλαβε εκ νέου ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει υποσχεθεί, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Αυτό που προέχει είναι να αλλάξουμε την πατρίδα, τόνισε.

«Υπάρχει ανάγκη μιας μεγάλης συμμαχίας δυνάμεων για να δημιουργηθεί μια πατρίδα για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι»

Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των στιγμών, σημείωσε ότι στο δρόμο αυτό, το δρόμο της σωτηρίας της πατρίδας, πρέπει να συνταχθούν όλοι. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός μόνος του, ή μία κυβέρνηση μόνη της, να πετύχει σε αυτό. Και ως εκ τούτου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής ακόμη και σε όσους απείχαν από την εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η βούληση να συγκρουσθεί με αντιλήψεις και πρακτικές που έχουν κρατήσει τη χώρα πίσω. Δεν περισσεύει κανένας, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μιας μεγάλης συμμαχίας δυνάμεων για να δημιουργηθεί μια πατρίδα για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι. Και κάλεσε κάθε πολιτική δύναμη του τόπου να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραδειγματιστεί από όσα γίνονται στην Ευρώπη.

«Είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα πάει τη χώρα μπροστά»

Οι κάλπες, τόνισε ο πρωθυπουργός, έκλεισαν και από αύριο καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, χωρίς παιχνίδια, ακρότητες και πράξεις ανευθυνότητας. Ο ίδιος, τόνισε, ότι είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα πάει τη χώρα μπροστά. Και υποσχέθηκε σε όσους εξελέγησαν σήμερα και την προηγούμενη Κυριακή, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα βρεθούν δίπλα τους στο σημαντικό έργο που έχουν να επιτελέσουν. Ο σκοπός, όπως τόνισε, είναι εθνικός και αφορά στη σωτηρία της χώρας. Επεσήμανε, επίσης, ότι στην πορεία σωτηρίας της χώρας μέχρι σήμερα ο λαός έκανε μεγάλες θυσίες και η προσπάθεια αυτή πρέπει να αναγνωρισθεί από όλους, ενώ υπογράμμισε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά για τις μεγάλες αλλαγές που θα επιτρέψουν στη χώρα να ανασάνει.»
Ο πρωθυπουργός μετά τις δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου μετέβη στο εκλογικό κέντρο του νέου δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, όπου βρισκόταν και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και τους συνεχάρη για την εκλογική επιτυχία τους. Τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Aντώνης Σαμαράς, πρόεδρος Ν.Δ. «Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου»

 

ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΕΣ δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε περισσότερο στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει τη Ν.Δ. «δικαιωμένη» από τις αυτοδιοικητικές κάλπες. «Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου. Η Ν.Δ. βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη. Δυνατή, γιατί κατάφερε να κερδίσει στον πρώτο γύρο 33 από τους 54 νομούς της χώρας, έναντι μόνο 6 που είχε κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του ΄09. Ανανεωμένη, γιατί στον δεύτερο γύρο κερδίζει 5 από τις 13 περιφέρειες, ενώ σε άλλες δίνει μάχη στήθος με στήθος. Η πρόσφατη διαφορά των 10,5 μονάδων από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές έπεσε κάτω από 2. Η Ν.Δ. βγαίνει και υπεύθυνη, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Αττική, τόλμησε να σπάσει κατεστημένα και άνοιξε τον δρόμο στη νέα γενιά, φέρνοντας αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που προδίκαζαν όλες οι δημοσκοπήσεις», ανέφερε και κατέληξε:

 

«Η Ν.Δ., ανασυγκροτημένη και ισχυρή, εθνικά υπεύθυνη και αποφασισμένη, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή»

«Η μεγάλη αποχή έδειξε ότι το εκλογικό σώμα απορρίπτει τα σημερινά αδιέξοδα και στέλνει αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους. Εμείς το μήνυμα αυτό το πήραμε. Στόχος μας είναι, με τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις μας, να δώσουμε και πάλι ελπίδα και προοπτική σε όλους αυτούς που σήμερα αμφισβητούν την πολιτική. Τόσο αυτοί που ψήφισαν όσο κι εκείνοι που δεν ψήφισαν, ζήτησαν και πάλι αλλαγή πορείας. Γιατί η κυβέρνηση, με την πολιτική της, οδηγεί σε ασφυξία την οικονομία και σε απόγνωση την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πιο εμφανές από αύριο κιόλας. Γιατί τα μεγάλα προβλήματα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν. Η Ν.Δ., ανασυγκροτημένη και ισχυρή, εθνικά υπεύθυνη και αποφασισμένη, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει για τον λαό μας ο δρόμος της ελπίδας…».

Αλέκα Παπαρήγα, «Δυναμώνει η δυσαρέσκεια, ώρα για αγώνα»

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έκανε ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα της αγανάκτησης και δυσαρέσκειας για την πολιτική της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα το βράδυ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα παλλαϊκό ρεύμα πάλης απέναντι στα σκληρά, αδυσώπητα μέτρα που έρχονται. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι η εκλογική έκβαση, αντανακλά τη δυσαρέσκεια του λαού για την επιδείνωση της θέσης του και την απώλεια των όποιων κατακτήσεων, λόγω του μνημονίου και με πρόσχημα το μνημόνιο. Αναφερόμενη στην αποχή, τόνισε ότι απασχολεί το ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενεργητικής συμμετοχής, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της Λαϊκής Συσπείρωσης πήγε στις κάλπες του δεύτερου γύρου ψηφίζοντας λευκό και άκυρο.

«Είναι υποκρισία όσοι κλαίνε για την αποχή»

«Είναι υποκρισία όσοι κλαίνε για την αποχή. Ποιοι λοιδορούν τους αγώνες;» τόνισε αναφέροντας ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν καλλιεργήσει στο λαό ότι πέραν του μονοδρόμου της ΕΕ και του μονοπωλίου δεν υπάρχει τίποτε άλλο.
Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι δυναμώνει το κύμα δυσαρέσκειας και το ΚΚΕ είναι έτοιμο να συναντηθεί με όσους καταψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, και κάνουν αποχή, ώστε να χτιστεί ένα ρεύμα πάλης στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Επισήμανε ότι το αυριανό συλλαλητήριο αποτελεί έναυσμα διότι, όπως πρέπει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να οργανωθεί συστηματική αντεπίθεση απέναντι στα σκληρά μέτρα που έρχονται. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι τα μέτρα θα είναι αδυσώπητα, δεν μπορεί να τα φανταστεί ανθρώπινος νους.

Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  «Η επόμενη ημέρα θα είναι ανηφορική»

Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ανηφορική, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προειδοποιώντας ότι το μνημόνιο θα φέρει νέα μέτρα. Η αδυναμία της κυβέρνησης και η επιλογή της να μετατρέψει τις ανασφάλειές της σε διλήμματα δημιουργούν συνθήκες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα, τόνισε σε δηλώσεις του με αφορμή τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «μπαίνουμε σε νέα μεταβατική πολιτική περίοδο που έχει στο βάθος της εκλογές.

 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις, επισημαίνοντας πως «ερίζουν για το ποιος επικρατεί, αποκρύπτουν όμως μια κραυγαλέα λεπτομέρεια: Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες με ψηφοδέλτια που με το ζόρι συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες μόνο και μόνο επειδή οι δυνάμεις της αριστεράς παρουσιάζονται κατακερματισμένες». Πρόσθεσε πως «σε πείσμα, όμως, αυτής της στενάχωρης πραγματικότητας υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις σε πάνω από δέκα δήμους σε ολόκληρη τη χώρα» και συνεχάρη «αριστερούς και προοδευτικούς δημάρχους που σήμερα εκλέγονται κόντρα στις δυνάμεις των δύο κομμάτων εξουσίας, στην Πάτρα, στο Ελληνικό, στη Νέα Ιωνία, στην Ελευσίνα, στη Δραπετσώνα και αλλού». Καταλήγοντας εκτίμησε πως «η χώρα βαδίζει με γοργό ρυθμό προς μια ολική κοινωνική κρίση», τονίζοντας πως «χρέος των δυνάμεων της αριστεράς να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε».
Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε πως «εμείς θα επιμείνουμε στη στρατηγική της ενότητας της αριστεράς και στη συνάντηση με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας, σε ενωτικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης και διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της τρόικα και στο μνημόνιο που βυθίζει την κοινωνία και την οδηγεί στη χρεοκοπία».

Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος ΛΑΟΣ «Ας σοβαρευτούμε…»

«Κύριε σοβαρευτείτε, το ποσοστό της αποχής αποτελεί μια προειδοποιητική βολή», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε ευθέως την κατά τον κ. Σαμαρά «ολική επαναφορά της Ν.Δ.», καθώς, όπως είπε, έπειτα από ένα τέταρτο του αιώνα η παράταξη έχασε το δήμο της Αθήνας και ίσως και της Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Ν.Δ. πήγε καλά όπου συνεργάστηκε με τον ΛΑΟΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.