Γινε κι Εσυ Εθελοντης του Ερυθρου Σταυρου

Στα πλαίσια της πολυποίκιλης δράσης της η κοινωνική υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που λειτουργεί στην πόλη της Κομοτηνής, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, διανομή ανθρωπιστικού υλικού για την κάλυψη αναγκών διαβίωσης – κατά τους χειμερινούς μήνες – των μεταναστών που κρατούνται στο συνοριακό σταθμό του Ιάσμου.

«Η κοινωνική υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της έντονης μετακίνησης λαθρομεταναστών στην περιοχή της Θράκης, προέβη στη διανομή ειδών ιματισμού για την κάλυψη αναγκών των 60 -70 περίπου κρατουμένων μεταναστών στο συνοριακό σταθμό Ιάσμου κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Με τη βοήθεια που είχαμε από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και συγκεκριμένα των κ.κ. Μαρία Ζαμπράκα, Καίτη Δάγκα και Πόπη Δεμιρίδου, υπευθύνων του τμήματος φοιτητικής εστίας, ήρθαμε σήμερα εδώ και παρουσία του Συνοριακού Σταθμού φύλαξης του Ιάσμου συγκεντρώσαμε 861 κουβέρτες, 1120 σεντόνια και γύρω στις 920 πετσέτες»
, μετέφερε ο κοινωνικός λειτουργός του Τμήματος ΕΕΣ Κομοτηνής, κ. Πέτρος Γιαγτζόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είναι η τρίτη στη σειρά ενέργεια της κοινωνικής υπηρεσίας μας το τελευταίο τρίμηνο στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είχαν προηγηθεί άλλες δυο ενέργειες σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητας, όταν είχαμε διανείμει πάλι είδη ιματισμού για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών και είδη ρουχισμού και υλικού, που αφορούσε είδη καθαριότητας, ρούχα, φάρμακα».

Αναφερόμενος στον ανθρωπιστικό ρόλο που παίζει η Διεύθυνση Πρόνοιας του ερυθρού Σταυρού, ο κ. Γιαγτζόγλου σημείωσε: «Επειδή η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού είναι ένας ανθρωπιστικός οργανισμός, ο οποίος ασχολείται με τον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη κινητικότητα των αλλοδαπών και υπάρχει ανάγκη βοήθειας προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι, δυστυχισμένοι άνθρωποι, και συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από κάποιους δουλεμπόρους, ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να σταθεί δίπλα σ’ αυτές τις ομάδες ατόμων, για να απαλύνει τον πόνο, να είναι κοντά στον άνθρωπο». Με όποιον τρόπο μπορούμε βοηθάμε κι εμείς, παρέχοντας ρούχα, φάρμακα. Υπάρχουν και τα προγράμματα του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, στη Λαμία, στη Σπερχιάδα και στη Λάρισα, όπου υπάρχουν καταυλισμοί υποδοχής μεταναστών. Εκεί φιλοξενούνται οικογένειες των ανθρώπων, που έρχονται στην Ελλάδα μέχρι να βρουν κάποια μόνιμη λύση στο πρόβλημά τους, ή να απελαθούν ή να πάρουν την κάρτα παραμονής, και εξυπηρετούνται από τα προγράμματα του Ερυθρού Σταυρού σε σίτιση, σε είδη ρουχισμού, σε στέγαση.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντών

Περί τα τέλη του Οκτωβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η εκπαίδευση της πρώτης σειράς εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας μέσα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντών, που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρει δημιουργική δράση και ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων. Όπως μετέφερε ο κ. Γιαγτζόγλου, «σ’ αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες από 18 έως 50 ετών με μόνη προϋπόθεση συμμετοχής το ενδιαφέρον για ανθρωπιστική προσφορά στον συνάνθρωπο. Μετά την υποβολή αιτήσεων στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, η οποία ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί έως και την επόμενη εβδομάδα, οι εθελοντές θα παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων, τα οποία θα γίνουν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου θα μιλήσουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νομικοί για θέματα τρίτης ηλικίας, της ψυχικής υγείας, καθώς επίσης και για θέματα της μετανάστευσης, και συγκεκριμένα για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο πάνω στο θέμα της μετανάστευσης. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού προσφέρεται δραστηριοποίηση μέσα από ομάδες εργασίας, σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας και σε έκτακτες ανάγκες».

Η εκπαίδευση των εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας, που διαρκεί περίπου δυο μήνες, θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες.

«Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή. Αυτή τη στιγμή η Κομοτηνή είναι η 13η πόλη στην Ελλάδα, που έχει επιλεγεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα της εκπαίδευσης των εθελοντών», τόνισε ο κ. Γιαγτζόγλου, αναφερόμενος και στο λόγο της επιλογής της Κομοτηνής ως πόλης για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. «Υπάρχει έντονη ανάπτυξη στην περιοχή μας, η Κομοτηνή τείνει να γίνει μεγάλη πόλη από άποψη πολιτιστική και αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει συσσώρευση κοινωνικών προβλημάτων. Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός μιας πόλης, αυξάνονται και τα κοινωνικά προβλήματα. Εξάλλου, είμαστε και κοντά στα σύνορα, έχουμε έντονο το πρόβλημα της μετακίνησης πληθυσμιακών ομάδων. Υπάρχει και η διαπολιτισμικότητα στο χώρο της Θράκης, που είναι ένας γεωπολιτικά ευαίσθητος χώρος, όπου υπάρχουν έντονα προβλήματα κοινωνικά».

Το πρόγραμμα αυτό του Ερυθρού Σταυρού θα πρέπει να στηριχτεί από την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή, την Περιφέρεια, γιατί βασίζεται στον εθελοντισμό, στο ανθρώπινο ενδιαφέρον, στο ουμανιστικό ενδιαφέρον του ανθρώπου για παροχή βοήθειας στο συνάνθρωπο.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να ενταχθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα Εθελοντών, μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ (Μ.Μ. Ανθίμου1) κατά τις ώρες 10.00 -12.00 (τηλέφωνο 05310 22602).

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει ιδρύσει κοινωνικές υπηρεσίες στα Τμήματα ΕΕΣ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, Λάρισας, Πάτρας, Ξάνθης, Χανιών και Κομοτηνής.

Οι στόχοι των υπηρεσιών είναι:

• Η προώθηση της εθελοντικής προσφοράς στον Τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

• Η εκτίμηση των κοινωνικών αναγκών του πληθυσμού της περιοχής και η εφαρμογή αναλόγων προγραμμάτων.

• Η εξυπηρέτηση ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.

• Η συμμετοχή στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

• Η συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της περιοχής για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων.

Οι θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού είναι:

– Ανθρωπισμός

– Αμεροληψία

– Ουδετερότητα

– Ανεξαρτησία

– Εθελοντισμός

– Ενότητα

– Παγκοσμιότητα

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.