Γιατι καταψηφισαμε τον προυπολογισμο και το τεχνικο προγραμμα του Δημου Κομοτηνης

Αντώνης Γραβάνης, επικεφαλής «Σύμπραξη Προοπτικής»: «Έκθεση ιδεών ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής»

Γιάννης Λεβέντης, επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Αυξημένος ο προϋπολογισμός αλλά ελλιπείς οι διεκδικήσεις του Δήμου για περισσότερα»

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του Δήμου Κομοτηνής για το 2021 γνωστοποίησαν μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Σύμπραξη Προοπτικής» και «Λαϊκή Συσπείρωση», κ.κ. Αντώνης Γραβάνης και Γιάννης Λεβέντης αντίστοιχα.

Αμφότεροι έκαναν λόγο για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος σε συνδυασμό με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου δεν ανταποκρίνονται και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης έκανε λόγο για μία «έκθεση ιδεών» από πλευράς της δημοτικής αρχής, για να υπογραμμίσει πως η διαφωνία των μελών της παράταξής δεν έχει να κάνει με τα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν αλλά με τα συνεχιζόμενα και μη ολοκληρωμένα έργα που στην ουσία επαναλαμβάνονται χρόνο με το χρόνο στα τεχνικά προγράμματα που καλείται το σώμα να ψηφίσει.

«Καταλογίζουμε στην διοίκηση ότι δεν βλέπουμε έργα να γίνονται και να ολοκληρώνονται, όταν υπάρχουν έργα που “έρχονται” από το 2013 και 2014 και επίσης θεωρούμε ότι η διαχείριση της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια και η άρνησή της να ακούσει και κάποιες προτάσεις από την αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει πρόσθετα θέματα» ανέφερε ο ίδιος για να δώσει τα παραδείγματα της μη εκμετάλλευσης της ευκαιρίας προγραμμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων ή ακόμα και κατασκευής νέων, την ώρα που δίνεται ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τις συντηρήσεις των διδακτηρίων. «Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι πληρώνουμε 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον τον χρόνο για συντηρήσεις και δεν έχουμε επαρκή σχολεία και ακόμα δεν προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, μοιράζοντας ευθύνες στην κεντρική διοίκηση. Γιατί για την διοίκηση του Δήμου, ποτέ δεν φταίει αυτή, πάντα φταίνε οι άλλοι και αυτό το έχουν αναγάγει σε επιστήμη».

«Δεν θα επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας μια πολιτική στην οποία δεν υπάρχουν έργα που θα αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης μας»

«Σε αυτό επιμένουμε και αυτός ήταν ο λόγος της καταψήφισης από πλευράς μας, το ότι δεν δίνονται λύσεις σε έργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών» συνέχισε ο ίδιος για να εξηγήσει πως «δεν μπορούμε να τα υπερψηφίσουμε γιατί δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε μία πολιτική στην οποία δεν υπάρχουν έργα που θα αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης μας».

Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε και στην απουσία δημοσιογράφων από τα δημοτικά συμβούλια, κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή της διοίκησης του Δήμου ώστε «όλα να γίνονται εν κρυπτώ» για να επιφυλαχθεί και για συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να διευκρινιστεί το ποσοστό των έργων που υλοποιήθηκαν από το τεχνικό πρόγραμμα του 2020. «Ο Δήμαρχος ανέφερε πως το 100% των έργων του προγράμματος του 2020 που θα γίνονταν από ιδίους πόρους έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αληθεύει και επιφυλασσόμαστε ως παράταξη να συναντηθούμε με τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να δούμε τον βαθμό υλοποίησης όσων ψηφίζουμε τόσα χρόνια» κατέληξε.

Γιάννης Λεβέντης: «Αυξημένος ο προϋπολογισμός αλλά όχι και τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών»

Σύμφωνος με τα στοιχεία που καταδεικνύουν έναν αυξημένο προϋπολογισμός αλλά με ερωτηματικά ως προς την πηγή της αύξησης αυτής και την έλλειψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών, εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιάννης Λεβέντης. Εξηγώντας πως «πίσω από τις εισηγήσεις και τα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια των σχετικών συνεδριάσεων, πίσω από τους αριθμούς εμείς διαβάζουμε άλλα πράγματα».

«Ναι μεν ο προϋπολογισμός για το 2021 αυξήθηκε, πλην όμως ποιος πληρώνει για την εκτέλεσή του;» αναρωτήθηκε ο ίδιος για να αναφερθεί στην μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και τις ελλιπείς διεκδικήσεις του Δήμου για μεγαλύτερα ποσά.

«Και τα ποσά που λαμβάνουν οι δήμοι από την κεντρική κυβέρνηση προέρχονται από την φορολόγηση των εργαζομένων κτλ. οι οποίοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» ανέφερε εξηγώντας πως «θα έπρεπε να αποτελεί απαίτηση από τους εαυτούς μας να τα διεκδικήσουμε για έργα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό που αναμένεται να διατεθούν για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως και αυτά τα ποσά δεν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας και των αυξημένων αναγκών που αναμένεται να δημιουργήσει και η πανδημία του κορωνοϊού την επόμενη ημέρα. «Ακόμα και τα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατική χρηματοδότηση με μηδενική συμμετοχή του Δήμου. Εμείς θέτουμε το ερώτημα τι θα γίνει όταν αυτά τελειώσουν;  Οι ανάγκες θα είναι αυξημένες και σε αυτό το επίπεδο οφείλει η δημοτική αρχή να διεκδικήσει περισσότερα» ανέφερε.

Πρόταση για την λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και των Κατασκηνώσεων της Πανδρόσου

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε πως το μισό και πλέον ποσοστό του προϋπολογισμού το σηκώνουν οι πολίτες της Κομοτηνής, την ώρα που στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν προβλέψεις για έργα σε υφιστάμενες υποδομές, όπως το δημοτικό κολυμβητήριο που μένει να σαπίζει στον χρόνο και οι κατασκηνώσεις της Πανδρόσου που θα μπορούσαν φέτος να αποτελέσουν, δεδομένων και των συνθηκών, μία επιλογή διακοπών για τους μικρότερους συμπολίτες μας. Όπως εξήγησε βέβαια υπάρχει ένα κονδύλι της τάξεως των 150.000 ευρώ χωρίς ωστόσο να είναι ενταγμένο σε κωδικό εξόδων ενώ δεν τέθηκε υπόψιν τους κάποιος σχεδιασμός ή πρόγραμμα για την επαναλειτουργία τους.

Να στοχεύσει ο Δήμος στους μεγαλοοφειλέτες

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε εκ νέου η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και πέρυσι, αλλά παρέμεινε αναπάντητη ως προς την είσπραξη οφειλών των μεγαλοοφειλετών του Δήμου Κομοτηνής, όσων δηλαδή χρωστούν άνω των 10.000 ευρώ (ανέρχονται σε 112) και στους οποίους ο Δήμος θα έπρεπε να στοχεύσει για την είσπραξη ποσών που αγγίζουν περίπου τα 3.5 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας ο ίδιος χαρακτήρισε ως «υποκριτική» την στάση των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στου Δήμου Κομοτηνής εξηγώντας πως «όταν δίνεις θετική ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα, ουσιαστικά ενισχύεις την πολιτική της δημοτικής αρχής». Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία στη διαχειριστική λογική» τονίζοντας πως «υπάρχει συμφωνία για να λειτουργεί ο Δήμος ως επιχείρηση, με έσοδα, έξοδα κ.ο.κ. με την απόλυτη συμφωνία των υπολοίπων, της διοικούσας, παρατάξεων της αντιπολίτευσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.