Γιατι η Περιφερεια δεν συμμετειχε στην εκθεση θαλασσιου τουρισμου στη Γερμανια;

Αντιπαράθεση με προεκλογικό άρωμα μεταξύ Αμοιρίδη-Αντωνιάδη

Αφορμή για αντιπαράθεση εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις κατευθύνσεις της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ αποτέλεσε η μη συμμετοχή της Περιφέρειας στην τουριστική έκθεση BOOT, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
 
Για το θέμα κατέθεσε επερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος έχει θητεύσει και ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αμοιρίδης τόνισε αρχικά πως σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ελλάδα φέτος είχε δυναμική και αναβαθμισμένη παρουσία στην περί ου ο λόγος έκθεση, με 35 συμμετάσχοντες σε δύο περίπτερα, για τον θαλάσσιο και τον καταδυτικό τουρισμό. Όμως παρόλο που η συγκεκριμένη έκθεση συμπεριλαμβανόταν στο ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μιας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον θαλάσσιο τουρισμό και παρουσιάζει ενδιαφέρον για επαγγελματίες της περιοχής μας, η διοίκηση της Περιφέρειας δεν υλοποίησε την προγραμματισμένη συμμέτοχή της σε αυτή.
 
Αντίθετα μέσω του τύπου έγινε γνωστό, ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης, ότι ο κ. Αντωνιάδης συνόδεψε την αποστολή της Δημωφέλειας του Δήμου Καβάλας στη Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε περίπου το ίδιο διάστημα, κάτι που θεωρεί πως δείχνει ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα αυτό του Δήμου Καβάλας. «Δε συμμερίζομαι ότι ο Αντιπεριφερειάρχης επέλεξε έναν υπερατλαντικό προορισμό ως γοητευτικότερο έναντι ενός συνηθισμένου Ευρωπαϊκού, δεν θέλω να πιστέψω ότι αντί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Περιφέρειας, που ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες διάλεξε να συνοδέψει μια άλλη αποστολή, διοργανωμένη από ένα άλλο φορέα, για λόγους αναψυχής» σημείωσε, για αυτό και ζήτησε από τον κ. Αντωνιάδη να διαλύσει όποιες αμφιβολίες υπήρχαν. Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση για συμμετοχή στην έκθεση της Γερμανίας, και τι πρόσθεσε η δική του συμμετοχή σε μια οργανωμένη από το Δήμο Καβάλας έκθεση, και με βάση ποιο σχεδιασμό της Περιφέρειας έγινε το ταξίδι στις ΗΠΑ. 

Ζητήματα με τα εκτός έδρας των υπαλλήλων 

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως όντως το πρόγραμμα τουριστικής προβολής είχε για πρώτη φορά στα χρονικά την έκθεση BOOT, όμως διαπίστωσαν εκ των υστέρων πως η έκθεση αυτή ξεκινά από τις 19 και κρατά μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, αποτελώντας τη μοναδική 8ήμερη έκθεση στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια, που σημαίνει συνολικά 10 μέρες συμμετοχής. Όμως τα εκτός έδρας για τους υπαλλήλους που έχουν οριστεί από το συμβούλιο να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκθέσεις, δεν είχαν εγκριθεί ακόμα μέχρι εκείνη την ημερομηνία, και έτσι δεν υπήρχε προθυμία να συμμετέχουν καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδά τους.
 
Ο κ. Αντωνιάδης επίσης ανέφερε πως διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, συμμετείχαν μόνο 2, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Κρήτης, που αποτελούν τόσο τουριστικούς προορισμούς αλλά έχουν και εταιρείες ναυλώσεων, μαρίνες και κατασκευαστικές εταιρείες.
 
Όσο για την συμμετοχή του στην έκθεση στη Νέα Υόρκη, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να δώσει το παρών, μιας και αποτέλεσε μια ευκαιρία για να αναδείξει και να προωθήσει όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, για αυτό και δόθηκαν συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, σε τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και διαδικτυακές εφημερίδες της ελληνικής ομογένειας, όπως ο Εθνικός Κήρυκας, όπου μίλησε όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά για περιοχές από όλη την Περιφέρεια, ενώ έγιναν επαφές για την φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από τις ΗΠΑ στην περιοχή μας.
 
«Η περιφέρεια έχει ανοιχτούς ορίζοντες, δεν περιορίζεται στα στενά τοπικά χωρικά ύδατα, εμάς μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια και συμμετέχουμε όπου μπορεί η Περιφέρεια, ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα πολλαπλασιαστικά οφέλη» κατέληξε.
 
Σχολιάζοντας μετά το συμβούλιο την απάντηση του κ. Αντωνιάδη, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε πως το όλο επεισόδιο αποτελεί θλιβερή παραδοχή ότι ο τουριστικός σχεδιασμός της σημερινής διοίκησης γίνεται «στο γόνατο», και όταν δεν βγαίνει απαξιώνουν την ίδια την έκθεση.
 
Όσο για την έκθεση στις ΗΠΑ, θεωρεί πως βλέπουμε δαπάνες χιλιάδων ευρώ σε ανούσιες μετακινήσεις και εκδηλώσεις με παραφουσκωμένη τη σημασία τους, χωρίς όμως αυτές να έχουν το αντίστοιχο ειδικό βάρος αλλά ούτε και την προετοιμασία ώστε να αποδώσουν για τον τόπο πρακτικά μετρήσιμα αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.