Γιαννιτσαροι και Μπουλες

Από τα πλέον χαρακτηριστικά έθιμα της Αποκριάς οι Γιαννίτσαροι και οι Μπούλες που κάθε χρόνο αναβιώνουν στη Νάουσα. Στο έθιμο παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άνδρες μ το Γιανίτσαρο με τα πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα το μακρύ σπαθί και το κέρινο πρόσωπο να είναι ο πρωταγωνιστής. Κύριο ρόλο παίζει και η Μπούλα που την υποδύεται άνδρας, γυναίκα με φαρδιά φουστάνια και πρόσωπο στολισμένο με τούλια και λουλούδια.

Την Κυριακή το πρωί με τελετουργικό τρόπο αρχίζει το ντύσιμο. Χαρακτηριστικό τα τραγούδια, οι ευχές και τα κεράσματα. Τα όργανα από το πρωί συγκεντρώνουν τα μέλη της ομάδας πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι μέχρι να πάρουν τελευταίο τον αρχηγό του μπουλουκιού.

Με πομπή από τις πέντε γειτονιές πέντε ομάδες προχωρούν και φθάνουν το μεσημέρι στο δημαρχείο. Εκεί γίνεται το προσκύνημα, δηλαδή ο δήμαρχος δίνει την άδια να τελεστεί το έθιμο και αρχίζουν και γυρίζουν χορεύοντας στους δρόμους της πόλης. Εκτός από την Μπούλα που υποκλίνεται, οι Γιανίτσαροι θα γείρουν πίσω το κορμί τους και θα τινάξουν αγέρωχα το στήθος τους. Μόλις δοθεί η άδεια θα βγάλουν τις πάλες και θα αρχίσουν οι καθορισμένες από την παράδοση πατινάδες από γειτονιά σε γειτονιά σε καθορισμένο δρομολόγιο.

Το απόγευμα φθάνουν στην πλατεία των Αλωνίων. Εκεί θα βγάλουν τα προσωπεία τους, θα ενωθούν μαζί με τον κόσμο και θα χορέψουν.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές τελετές. Ιστορικά συνδέεται με το παιδομάζωμα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ο Σουλτάνος παραβιάζοντας τα ιδιαίτερα προνόμια της Νάουσας προχώρησε στο πρώτο παιδομάζωμα. Ήταν μέρες Αποκριάς. Η πόλη αντιστάθηκε και πολλοί ήταν αυτοί που έγιναν κλέφτες.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας χωρίς προσωπίδες όλοι όσοι πήραν μέρος στο έθιμο θα εμφανιστούν στην περιοχή Σπήλαιο. Μάλιστα προσέρχονται χορεύοντας πατινάδα. Εκεί στήνεται μεγάλος χορός και ολοκληρώνεται το έθιμο που ξεκινά την Κυριακή της Αποκριάς.


Μοναδικό δρώμενο που αναβιώνει με συνέπεια και σεβασμό στην παράδοση. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο εντυπωσιάζει και συγκινεί τους επισκέπτες του.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.