Γιαννης Βεζυργιαννιδης, προεδρος ΝΟΔΕ Ροδοπης: «Ολο αυτο το διαστημα δεν γινεται διαπραγματευση με τους θεσμους, αλλα διαπραγματευση εντος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε, το να εκμεταλλεύεται κάποιος την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αναλόγως με τις προσωπικές του φιλοδοξίες» - «Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, χρίσματα δεν έχουν δοθεί»

Για το μέλλον της διαπραγμάτευσης, μίας άλλης ωστόσο διαπραγμάτευσης που σύμφωνα με την άποψή του βρίσκεται εν εξελίξει στο κυβερνητικό στρατόπεδο,  μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης.
 
Ο κ. Βεζυργιαννίδης μίλησε για τα πραγματικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν το πολιτικό σύστημα της χώρας, την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, αλλά και την τοπική πολιτική πραγματικότητα της ΝΔ, απαντώντας στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Οντέρ Μουμίν, στα όσα ακολούθησαν της παραίτησής του από την παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης» αλλά και στην διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, για τα επόμενες εθνικές εκλογές.
 
Γιάννης Βεζυργιαννίδης λοιπόν…
 
ΠτΘ: Οι τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, θέλουν τους θεσμούς να επιστρέφουν εντός της επόμενης εβδομάδας, πριν το Πάσχα στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις αυτές;
Γ.Β.:
Η συμφωνία αυτή ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. Η συμφωνία είναι αυτή που διαπραγματευόμαστε από πέρυσι τον Φεβρουάριο και θα έπρεπε να είχε κλείσει τότε. Εγώ προσωπικά  έχω την αίσθηση ότι όλο αυτό το διάστημα  δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά διαπραγμάτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μέτρα, είναι δεδομένο ότι θα είναι μια κακή συμφωνία, και είναι δεδομένο ότι προσπαθούσε ο κ. Τσίπρας όλη αυτή τη συμφωνία να την περάσει μέσα από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Είναι επίσης δεδομένο ότι μας ζητούσαν και μας ζητάνε μέτρα 3,6 δισ., μετά το 2018 ή το 2019. Το ποσό είναι δεδομένο 1,8  θα βγει από την περικοπή των συντάξεων, που σύμφωνα με τα όσα είχε πει η κυβέρνηση αποτελούσε μία από τις πολλές κόκκινες γραμμές της και το υπόλοιπο 1,8 θα είναι από τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο θα κατέβει κάτω από τα 6.000 ευρώ. Να μην ξεχνάμε ότι στο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, αν και δεν το βγάζουν προς τα έξω, έχουν συμφωνήσει για πλεονάσματα 3,5% για αρκετά χρόνια. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το διευκρινίσουμε κάποια στιγμή. Εμείς λέμε για 1-2 χρόνια, οι θεσμοί λένε για 10 χρόνια. Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα κλείσει η αξιολόγηση. Εμείς αυτό που λέμε εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ότι θα έπρεπε να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται, έτσι ώστε να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία. Όλο αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο εκτός από την οικονομία που βουλιάζει και αυτό είναι το πρόβλημα.
 

«Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από την περίοδο που κυβέρνησε η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς»

 
ΠτΘ: Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων σε σχετική του συνέντευξη χθες, πως μία λιγότερο καλή συμφωνία, σε σχέση με αυτή που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά είναι και πάλι καλύτερη, από το να μην επέλθει συμφωνία. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτό;
Γ.Β.:
Ναι με βρίσκει σύμφωνο. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από την περίοδο που κυβέρνησε η παράταξή μου και ο κ. Σαμαράς. Από τη στιγμή που θα υπογράψεις κάτι οι θεσμοί και η Ευρώπη απαιτεί να το τηρήσεις. Άρα αυτό που θα έπρεπε να κάνει από τη στιγμή που το 3ο μνημόνιο ψηφίστηκε – και από την παράταξη που εκπροσωπώ, μην το ξεχνάμε αυτό-  θα έπρεπε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να βρουν τα μέτρα και να προχωρήσουν, γιατί όσο καθυστερούσε και καθυστερεί η διαπραγμάτευση, τόσο οι Ευρωπαίοι είναι πιο σκληροί και ζητούν περισσότερα μέτρα.
 Το σημαντικό δεν είναι το μνημόνιο. Το σημαντικό είναι να βρει ρυθμό η χώρα, να βρει ρυθμό η οικονομία. Είμαστε δύο χρόνια που συζητάμε και δεν φέρνουμε κανένα αναπτυξιακό μέτρο, δεν φέρνουμε τίποτα που να βοηθήσει τον ελεύθερο επαγγελματία που υποφέρει καθημερινά. Όσα μνημόνια και να υπογράψουμε, όσα μέτρα και να φέρουμε, αν δεν πάρει μπρος η οικονομία, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο συνεχώς να μην πετυχαίνουμε τους στόχους και συνεχώς να προσπαθούμε να φέρνουμε μέτρα.
 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστεύει σε ένα κράτος διογκωμένο και σε ένα κράτος που θα ζει με δανεικά»

 
ΠτΘ: Πώς μπορεί όμως κ. Βεζυργιαννίδη, υπό τις τρέχουσες συνθήκες να επανεκκινηθεί η οικονομία;  Θα άλλαζε κάτι αν γινόταν κυβέρνηση η ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα; Γιατί συμπληρώνουμε μία επταετία που η Ελλάδα, δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια, ενώ άλλες χώρες που μπήκαν επίσης τα πήγαν καλύτερα.
Γ.Β.:
Όσο κι αν ακούγεται στον κόσμο περίεργο ή παράξενο, στο τέλος του 2014 ήμασταν προ των πυλών από την έξοδο από τα μνημόνια. Όταν το λέγαμε ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πάρει την εξουσία. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τα λάθη της, με τις αστοχίες της, είχε καταφέρει να βάλει τη χώρα σε μια σταθερή τροχιά. Είχαμε την ευκαιρία στο τέλος του 2014 ή το Φεβρουάριο του 2015 να βγούμε από το μνημόνιο. Εκείνη τη χρονική στιγμή ο κ. Τσίπρας επέλεξε, αντί να πάμε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να πάμε σε εκλογές. Αμέσως μετά, το εξάμηνο που ακολούθησε, είδαμε τα αποτελέσματα  της περίφημης διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη. Η οικονομία χρειάζεται συγκεκριμένα πράγματα. Χρειάζεται ανθρώπους να πιστεύουν στην οικονομία, γιατί έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία. Πιστεύει σε ένα κράτος διογκωμένο και σε ένα κράτος που θα ζει με δανεικά. Εμείς πιστεύουμε ακριβώς στο αντίθετο, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα, πιστεύουμε στην οικονομία. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Χρειάζεται σταθερότητα, αποφασιστικότητα, και χρειάζονται μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν πιο άνετα και πιο εύκολα, δίνοντάς τους την ελπίδα ότι σιγά σιγά θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κράτος το οποίο να είναι μπαμπούλας, ένα κράτος που να ζητάει συνέχεια από τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και να μην προσφέρει τίποτα.
 

«Δεν συζητάμε για απολύσεις, αλλά  για μία καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε το κράτος να γίνει φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία»

 
ΠτΘ:  Υπάρχει ένα διάχυτος φόβος στην κοινωνία, ότι θα έρθουν απολύσεις, ειδικά στους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, στην οποία επιμένει και η ΝΔ. Έχει υπόβαθρο αυτός ο φόβος;
Γ.Β.:
Όχι και  αυτό είναι ξεκάθαρο από πλευράς του κ. Μητσοτάκη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, όσον αφορά τις απολύσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει στο δημόσιο να γίνει αξιολόγηση. Η αξιολόγηση είναι μια λέξη που τη φοβόμαστε και κακώς. Μέσα από την αξιολόγηση θα διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες του δημοσίου, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν υπηρεσίες που είναι υπεράριθμες, ενώ κάποιες υπηρεσίες δεν έχουν άτομα να κινηθούν. Να δούμε ποιες υπηρεσίες σε ποια κομμάτια του δημοσίου χρειάζονται ενίσχυση, ώστε να γίνει μια μετακίνηση του προσωπικού. Δεν συζητάμε για απολύσεις. Συζητάμε για καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε το κράτος να γίνει φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία.
 

«Η διαφορά Τσίπρα – Μητσοτάκη, είναι ότι ο ένας υποσχέθηκε τα πάντα, ενώ ο άλλος πολύ συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα πράγματα»

 
ΠτΘ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει αέρα αλλαγής στα της ΝΔ. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το «σενάριο» αυτό το έχουμε ξαναδεί με τον κ. Τσίπρα, όταν ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ. Διακρίνεται κάποια ομοιότητα εσείς;
Γ.Β.:
Προσωπικά δεν βλέπω  κάποια ομοιότητα, γιατί υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία, υποσχέθηκαν τα πάντα σε όλους. Ο κ. Μητσοτάκης, και κάποιοι μάλιστα τον κατηγορούν γι' αυτό,  είναι πολύ φειδωλός σε ό,τι υπόσχεται, πολύ συγκεκριμένος. Δεν θα υποσχεθούμε πράγματα τα οποία είναι ανεφάρμοστα, για να πάρουμε απλά την εξουσία. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, να προχωρήσουμε βήμα βήμα. Αυτή  είναι η σημαντική διαφορά με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε πράγματα που δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε και δεν θα είναι κοστολογημένα. Θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό όσον αφορά στο τι μπορούμε να κάνουμε, και από κει και πέρα θα προχωρήσουμε βήμα βήμα.
 

«Το να είσαι κομματικό στέλεχος σημαίνει ότι αφουγκράζεσαι και δέχεσαι τις αρχές της παράταξής μας κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο»

 
ΠτΘ: Πριν λίγες ημέρες είχαμε την παραίτηση από την παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης» του κ. Οντέρ Μουμίν. Για την παραίτηση αυτή ο κ. Μουμίν έδωσε στην δημοσιότητα ένα κείμενο στα ελληνικά και ένα στα τούρκικα, το περιεχόμενο του οποίου είναι εντελώς διαφορετικό.  Σε ό,τι αφορά το δεύτερο είναι ένα κείμενο με πολλές αιχμές όχι μόνο κατά του νυν Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου, αλλά και κατά της παράταξης της ΝΔ, ως κομματικό χώρο…
Γ.Β.:
Το κείμενο το έχω διαβάσει και θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελευταία παράγραφο που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «προσωρινό περιφερειάρχη». Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει προσωρινός περιφερειάρχης. Υπάρχει Περιφερειάρχης ο οποίος εκλέχτηκε με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Από εκεί και έπειτα  το «δεν τους άρεσε», δεν ξέρω σε ποιους αναφέρετε και είναι κάτι που μόνο ο κ. Μουμίν μπορεί να ξεκαθαρίσει. Η σχέση της μειονότητας και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πολύ περισσότερο με τον Γιώργο Παυλίδη, ήταν και παραμένει πολύ καλή. Μην ξεχνάμε ότι η μειονότητα τίμησε την «Περιφερειακή Αναγέννηση» με την ψήφο της. Κανείς δεν μπορεί να εκπροσωπεί είτε τη μειονότητα είτε την πλειονότητα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω ένα ένα τα σημεία της επιστολής του κ. Μουμίν. Θα πω μόνο πως η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή χτίζει και προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τη μειονότητα. Αν κάποιος από τη μειονότητα είναι στη Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη μας χαρά. Είναι όμως διαφορετικό να είσαι φίλος, διαφορετικό να είσαι ψηφοφόρος και διαφορετικό να είσαι κομματικό στέλεχος στην παράταξή μας. Το να είσαι κομματικό στέλεχος σημαίνει ότι αφουγκράζεσαι και δέχεσαι τις αρχές της παράταξής μας κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, αναλόγως με τις προσωπικές του φιλοδοξίες το να εκμεταλλεύεται κάποιος την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοικτές, αλλά δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις. Όταν θέλεις να είσαι μέσα στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να σέβεσαι και τα άτομα που την εκπροσωπούν, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να σέβεσαι τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.
 

 «Υποψήφιοι δεν υπάρχουν γιατί δεν υπάρχουν εκλογές μπροστά μας»

 
ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, υπάρχουν κουβέντες, συζητήσεις για το πώς θα διαρθρωθεί το ψηφοδέλτιο,  πλην του κ. Στυλιανίδη που έχει εκφράσει δημοσίως τη συμμετοχή του;
Γ.Β.:
Σαφέστατα υπάρχουν συζητήσεις, για το πώς θα καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι υποψήφιοι δεν υπάρχουν. Χρίσματα δεν έχουν δοθεί. Η διαδικασία για το πώς θα καταρτισθεί το ψηφοδέλτιο είναι πολύ συγκεκριμένη και την περιγράφει το καταστατικό μας. Αυτός που θα θελήσει να μπει στη διαδικασία του υποψηφίου βουλευτή θα πρέπει να έρθει στη ΝΟΔΕ, να καταθέσει την υποψηφιότητά του, και η υποψηφιότητά του μαζί με την εισήγηση της ΝΟΔΕ θα πάει κάτω στα κεντρικά, όπου και εκεί θα αποφασίσει η επιτροπή και ο κ. Μητσοτάκης για το ποιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Υποψήφιοι δεν υπάρχουν γιατί δεν υπάρχουν εκλογές μπροστά μας. Τη Νέα Δημοκρατία στον κάθε νομό την εκπροσωπεί η ΝΟΔΕ και ο πρόεδρός της.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.