Γιαννης Τριαντος: «Σημαντικο να δημιουργηθουν πολλες ακαδημιες στη Ροδοπη για να παιζουν και να βελτιωνονται τα μικρα παιδια της περιοχης»

Ένας εκ των πιο μικρών ηλικιακά προπονητών ποδοσφαίρου σε επίπεδο ανδρών μιλάει για τα όνειρα του γύρω από τον χώρο της προπονητικής αλλά και την επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο της Ροδόπης

Το ποδόσφαιρο της Ροδόπης απαιτεί κατά γενική ομολογία ανανέωση και «τόπο στα νιάτα». Μία από τις ομάδες που έκανε πράξη αυτήν την φιλοσοφία ήταν το «Ατσάλι» Αρχοντικών, όταν πέρυσι έχρισε πρώτο προπονητή τον νεαρό φοιτητή του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Γιάννη Τριάντο, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον ΠΑΟΚ Κοσμίου. Μάλιστα στο τέλος της σεζόν η δικαίωση ήρθε άμεσα καθώς το «Ατσάλι» πανηγύρισε την άνοδο στην Α΄ ΕΠΣ Θράκης. 

Ο νεαρός προπονητής που βρέθηκε από τα Γιάννενα στην Κομοτηνή για να σπουδάσει και να κάνει την μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο επάγγελμα, μίλησε στον «ΠτΘ» για το πώς προέκυψε η παρουσία του στους πάγκους σε τόσο μικρή ηλικία, για την επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο της Ροδόπης και για τις αναπτυξιακές ηλικίες, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του στις ακαδημίες του Πανθρακικού και για το πώς νιώθει που αποτελεί έναν εκ των πιο νεαρών προπονητών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου και η προπονητική το όνειρο μου»

ΠτΘ: Πώς αποφάσισες να σταματήσεις πρόωρα το ποδόσφαιρο και να ασχοληθείς με την προπονητική;
Γ.Τ.:
Ανέκαθεν το ποδόσφαιρο και κυρίως η προπονητική του ποδοσφαίρου αποτελούσε ένα τεράστιο όνειρο για μένα κι ήταν κι είναι αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ. Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στο χέρι αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο σαν παίχτης και σε συνδυασμό με την απόκτηση του πτυχίου προπονητικής UEFA C ήταν η τεράστια ευκαιρία να ακολουθήσω το όνειρο μου. Να συνεχίσω να είμαι και να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο αλλά τώρα από το πόστο του προπονητή με το οποίο θέλω να ασχοληθώ και στο μέλλον.

ΠτΘ: Πώς ένιωσες όταν παρά το νεαρό της ηλικίας σας, η διοίκηση της ομάδας των Αρχοντικών αποφάσισε να σου δώσει τα ηνία στο ανδρικό;
Γ.Τ.:
Ήταν μία τεράστια ευκαιρία για μένα και παράλληλα μία τεράστια χαρά γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας μου ανέλαβα τα ηνία μιας ομάδας. Έπειτα δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο άρπαξα την ευκαιρία αμέσως για να ξεκινήσει η δουλειά και η απόκτηση εμπειριών που πιστεύω στο μέλλον θα είναι το σημαντικότερο εφόδιο.

«Δεν υπάρχει μοντέλο διαχείρισης αλλά αντιμετωπίζω τους ποδοσφαιριστές ως ξεχωριστές προσωπικότητες»

ΠτΘ: Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς άτομα της ηλικίας σου αλλά και μεγαλύτερους; Ποιο είναι το μοντέλο που χρησιμοποιείς για τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού;
Γ.Τ.:
Στην αρχή εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας ήταν λιγάκι δύσκολο αλλά όσο περνάει ο καιρός και δένεται μια ομάδα διαφορετικών προσωπικοτήτων όλα κυλούν ομαλά. Υπάρχει σεβασμός, πειθαρχία και το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσει μπροστά μία ομάδα. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο παρά να αντιμετωπίζεις τους παίχτες σαν ξεχωριστές προσωπικότητες και να δεις τι καλύτερο μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Υποχρέωση είναι να γίνουν οι παίχτες μέσα από την ομάδα καλύτεροι και μέσα από αυτό να ανέβει ολόκληρη η ομάδα επίπεδο. Αναμφισβήτητα, η ομάδα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε αγώνα σα τελικό και όλοι να δίνουν το 100% έτσι ώστε με το σφύριγμα της λήξης να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

«Υποχρέωση μας στις ακαδημίες του Πανθρακικού να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να διασκεδάσουν και να διδαχθούν»

ΠτΘ: Έχοντας πόστο στην ακαδημία του Πανθρακικού, πώς βλέπεις την επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο της Ροδόπης και ποιά πράγματα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Γ.Τ.:
Η ακαδημία του Πανθρακικού στην οποία έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι από πλευράς οργάνωσης, δομής και εγκαταστάσεων βαδίζει σε επαγγελματικά πρότυπα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν πρώτα από όλα και έπειτα να αναδειχθούν. Τα παιδιά έχουν απίστευτη όρεξη, θέληση και σε περιμένουν με ένα τεράστιο χαμόγελο για να παίξουν. Από εκεί και πέρα είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε τα παιδιά να διασκεδάσουν και παράλληλα να διδαχθούν την κατάλληλη τεχνική και τακτική ώστε να προχωρήσουν στον απαιτητικό χώρο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα για είναι καλύτερα τα πράγματα γενικώς θα χρειαζόταν περισσότερες ακαδημίες για να υπάρχουν περισσότερα παιχνίδια και διοργανώσεις για τα παιδιά για να αναδειχθούν.

ΠτΘ: Ποια είναι τα προπονητικά σου πρότυπα;
Γ.Τ.:
Αναμφισβήτητα ο Γιούργκεν Κλοπ κι ο Πεπ Γκουαρντιόλα βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας διότι με την ευφυία και την εφευρετικότητα τους έχουν προσφέρει πολλά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Έπειτα, ο προπονητής της Λειψίας Γιούλιαν Νάγκελσμαν αποτελεί σίγουρα ένα πρότυπο διότι σε νεαρή ηλικία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα και να έχει ο ίδιος πολλές επιτυχίες καθώς κι ο Ντιέγκο Σιμεόνε αποτελεί πρότυπο για μένα διότι ζει το ματς αρκετά έντονα και καταφέρνει να μεταδώσει το πάθος του στους παίχτες του.

«Οι καθηγητές του ΤΕΦΑΑ μας παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια για να προχωρήσουμε στη συνέχεια της καριέρας μας»

ΠτΘ: Ποια είναι η συμβολή του ΤΕΦΑΑ και των καθηγητών σας στην εξέλιξη και τον εμπλουτισμό των γνώσεων;
Γ.Τ.:
Η συμβολή των καθηγητών του ΤΕΦΑΑ είναι πολύ σημαντική διότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις όσον αφορά την προπονητική του ποδοσφαίρου. Σίγουρα στα πρώτα μας βήματα ο ρόλος τους είναι αρκετά κομβικός. Ασχολούνται αρκετά μαζί μας για να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια και τις κατάλληλες γνώσεις για να μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά το έργο μας.

«Όνειρο μου να βρεθώ στον πάγκο μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας»

ΠτΘ: Ποια είναι τα όνειρα σου γύρω από τον χώρο του ποδοσφαίρου;
Γ.Τ.:
Αναμφισβήτητα, το όνειρό μου είναι κάποια μέρα να έχω την ευκαιρία να προπονήσω και να βρεθώ στον πάγκο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι ένα πρωτάθλημα που μου αρέσει πολύ αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η καθιέρωση εκεί είναι ένα τεράστιο όνειρο για μένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.