Γιαννης Πετρουδας, δημαρχος Σαμοθρακης: «Θα δοθει μονιμοτερη λυση στο θεμα της διαχειρισης απορριμματων»

Ένα αυτονόητο θέμα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, έγινε ζητούμενο στο νησί σας δήμαρχε…

Αυτονόητο, αλλά και πρωτοφανείς οι διαστάσεις που πήραν οι αντιδράσεις. Έστω και με εισαγγελική εντολή δόθηκε λύση για την αποσυμφόρηση. Μέχρι το πρωί το νησί θα είναι καθαρό.

Αυτή είναι η οριστική λύση που δίνετε;

Θα δοθεί μια μονιμότερη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ποιοι έχουν ευθύνες και 15 μέρες ντόπιοι και τουρίστες έβλεπαν βουνό τα σκουπίδια;

Δεν ρίχνω ευθύνη σε κανέναν. Όλοι είχαμε ευθύνη με πρώτο τον ομιλούντα και την μεγάλη ανοχή που επέδειξε για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλους. Δεν κατέστη δυνατόν και πάλι καλά να λέμε, που λύσαμε το πρόβλημα, έστω κι έτσι.

Τώρα πού καταλήγουν τα σκουπίδια;

Καταλήγουν σε μια τάφρο, με εντολή του εισαγγελέα, στο χώρο που χωροθετήθηκε για να γίνει ο ΧΥΤΑ. Είναι λύση ανάγκης και έχει ληφθεί για το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Πού βρίσκεται η νέα θέση;

Στη θέση Σκλαβούνα, έχει χωροθετηθεί περιοχή για ΧΥΤΑ και όχι για ΧΑΔΑ. Υπάρχει και σχετική μελέτη. Θα σκεπαστούν τα σκουπίδια, αλλά δεν είναι επιστημονικός ο τρόπος υγειονομικής ταφής.

Υπάρχει κοντά και γεώτρηση;

Ναι, γεώτρηση, η οποία δεν δίνει πόσιμο νερό.

Και στρατόπεδο όπου φυλάσσονται πυρομαχικά;

Το στρατόπεδο είναι μακριά από εδώ. Στο σημείο που τα θάβουμε είναι χωράφι, πέρσι ήταν σπαρμένο με σιτηρά.

Η ονομασία του νησιού σας δήμαρχε σημαίνει «Υψηλή Θράκη», φαντάζομαι όχι λόγω των σκουπιδιών…

Εκλαμβάνω το πείραγμά σας ως σύσταση, που γίνεται από αγάπη, αλλά εμείς την αγάπη την έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Δεν αμφιβάλλω, δεν είναι τυχαίο ότι ζείτε μόνιμα εκεί, αλλά, στην πράξη πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά, για παράδειγμα, να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο θέμα των απορριμμάτων…

Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο όλο αυτό το σκηνικό που παρακολουθήσαμε στη Σαμοθράκη…

«Πάρθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πάνε τα σκουπίδια στην Άνω Μεριά. Αλλά ο δήμαρχος παραπλάνησε τους υπευθύνους και θέλει να οδηγήσει τα σκουπίδια στις Θέρμες», δηλώνει ο Φώντας Κατσικιάς, κάτοικος Σαμοθράκης και εξηγεί γιατί ο χώρος είναι ακατάλληλος: «υπάρχει δίπλα το camping, γεώτρηση που δίνει πόσιμο νερό, ποτάμι, τα καύσιμα του στρατού και τα πυρομαχικά, πράγμα πολύ επικίνδυνο». «Δεν ρίχνω ευθύνη σε κανέναν», δηλώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ο κ. Γιάννης Πετρούδας και προσθέτει: «Όλοι είχαμε ευθύνη με πρώτο τον ομιλούντα και την μεγάλη ανοχή που επέδειξε για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλους. Δεν κατέστη δυνατόν και πάλι καλά να λέμε, που λύσαμε το πρόβλημα, έστω κι έτσι».

Πώς κατά την άποψή σας έχει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σαμοθράκη;

Το πρόβλημα το ζω από την πρώτη στιγμή. Υπήρχαν δύο χωματερές παράνομες, αλλά καταγεγραμμένες. Νόμιμες χωματερές δεν υπάρχουν. Την μια από τις δυο την έκλεισαν επειδή χτίζεται δίπλα ένα γυμνάσιο και σωστά έκλεισε. Έμεινε η άλλη, των Θερμών, που δεν είναι, όμως, κατάλληλη.

Γιατί δεν είναι κατάλληλη;

Υπάρχει δίπλα camping. Εμείς πιστεύουμε ότι, όπου κι αν πάνε τα σκουπίδια, δημιουργούν πρόβλημα. Αλλά μπορούν να πάνε στην Άνω Μεριά, σε μια έκταση 300 στρεμμάτων, που διαθέτει εκεί ο Δήμος. Δεν γειτνιάζει ούτε με δασική έκταση ούτε με υδροφόρους ορίζοντες ούτε με κατοικίες.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ληφθεί για να πάνε πού τα σκουπίδια;

Πάρθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πάνε στην Άνω Μεριά. Αλλά ο δήμαρχος παραπλάνησε τους υπευθύνους και θέλει να οδηγήσει τα σκουπίδια στις Θέρμες, όπου υπάρχει δίπλα το camping, γεώτρηση που δίνει πόσιμο νερό, ποτάμι, τα καύσιμα του στρατού και τα πυρομαχικά, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Τα σκουπίδια όπου κι αν πάνε ενοχλούν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο δήμαρχος θέλει να τα πάει στις Θέρμες και όχι στην Άνω Μεριά.

Είναι ένα θέμα που το βρήκε άλυτο από την προηγούμενη δημοτική αρχή…

Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα που το βρήκε άλυτο, αλλά η λύση που θέλει να δώσει, δεν είναι λύση. Δεν καταφεύγω εναντίον του Δήμαρχου, δυστυχώς, όμως, δεν δίνεται λύση. Τα κανάλια δεν ενημερώνουν σωστά τον κόσμο, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά.

Δεκαπέντε μέρες ήταν κλειστή η χωματερή και δεν γινόταν η αποκομιδή των σκουπιδιών. Γι΄ αυτό πάλι τα κανάλια φταίνε;

Δεν υπήρξε ποτέ χωματερή, τώρα γίνεται μια παράνομη, νεόκτιστη, γι΄ αυτό και αντιδρούμε. Με βοήθεια των ΜΑΤ και με παρέμβαση του Εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε να οδηγηθούν τα σκουπίδια εκεί, όπου ορίστηκε ο ΧΥΤΑ δεν λύνεται το πρόβλημα. Παραπλανήθηκαν οι αρχές, δεν έχει εγκριθεί ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έχει εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν έχει δοθεί έγκριση από Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Τι είδους υπόσχεση δόθηκε από τη δημοτική αρχή;

Μας είπαν για μια εβδομάδα, αν είναι για μια εβδομάδα, ας τα πάνε σπίτι μου. Αγαπώ το νησί. Έφερα πίσω τα παιδιά μου για να ζήσουμε όλοι μαζί στο νησί, δεν επιδιώξαμε το διορισμό στο δημόσιο και μια άνετη ζωή στην πόλη.

Από ό,τι γνωρίζω σημειώθηκαν και συλλήψεις…

Συλλάβανε τέσσερις πέντε πολίτες, αφέθηκαν μετά ελεύθεροι. Θα ήθελα να είμαι ανάμεσά τους. Έπρεπε να συλλάβουν το δήμαρχο και όχι τα παιδιά που αντιδρούν. Ο δήμαρχος παρανομεί. Πάρθηκε απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να την υλοποιήσουν. Παραπλανήθηκαν οι αρχές και γι΄ αυτό επιτροπή πολιτών θα τους ενημερώσει εκ νέου για τους όρους που αντικρούουν στην δημιουργία χωματερής σε εκείνον το χώρο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.