Γιαννης Πεταλωτης, προεδρος ΓΑΣ Κομοτηνη

«Στόχος μας να κάνουμε γνωστό τον ΓΑΣ, όχι μόνο για το παρελθόν του αλλά για το παρόν και το μέλλον του»

«Ο ΓΑΣ Κομοτηνή αλλάζει πρόσωπο και θέλει να γίνει κύτταρο πολιτισμού, ζωντάνιας και ένας πολυσυλλεκτικός φορέας»

 
Το μπάσκετ είναι η ζωή του. Μπορεί να αφιερώσει ημέρες ολόκληρες αναλύοντας την αγαπημένη του συνήθεια και μιλώντας για την αγαπημένη του ομάδα, τον ΓΑΣ! Ο λόγος για τον πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου της πόλης μας, Γιάννη Πεταλωτή, ο οποίος μιλώντας από καρδιάς δεν έκρυψε τις υψηλές βλέψεις που έχει αυτός και οι συνεργάτες του για τον ΓΑΣ Κομοτηνή. Μέσα από την κουβέντα εξήρε την παρουσία και τις γνώσεις του Νεοκλή Λεμονίδη, χαρακτηρίζοντας τον ως τον καλύτερο προπονητή της Θράκης ενώ παράλληλα στάθηκε στη σημασία που έχει ο αθλητισμός στην ανάπτυξη του κοινωνικού γίγνεσθαι μέσα από διάφορες δράσεις και την ανάπτυξη της πολυπολιτισμικότητας. Τέλος δεν έκρυψε πως το μεγάλο του όνειρο είναι να αναπτυχθούν περισσότερο οι ακαδημίες του Συλλόγου, έχοντας μία άριστη συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…
 
ΠτΘ: Διανύουμε μία περίοδο που το μπάσκετ και ο αθλητισμός έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Πώς βιώνεις εσύ αυτήν τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση;
Γ.Π.:  Σίγουρα είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Στενοχωριόμαστε  με όλα αυτά που γίνονται στον κόσμο και είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι. Στην χώρα μας ευτυχώς η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη αλλά οφείλουμε να ακούμε τις οδηγίες, όπως και σε ένα γήπεδο ακούμε τον προπονητή τώρα οφείλουμε να ακούμε τους επιστήμονες. Όλοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί.

 

«Από το ξεκίνημα είχα πίστη στις δυνατότητες των παιδιών και το πλούσιο ταλέντο τους»

 
ΠτΘ: Αφού σε συγχαρούμε για την πορεία της ομάδας, πώς έζησες εσύ φέτος την χρονιά του ΓΑΣ Κομοτηνή; Μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει αλλά αυτήν την στιγμή ο ΓΑΣ δεν έχει άγχος ιδιαίτερο καθώς βρίσκεται πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού..
Γ.Π.: Ξεκινήσαμε με πολλά όνειρα. Διαδεχθήκαμε μία επιτυχημένη διοίκηση έχοντας το εχέγγυο της εμπειρίας από τις προηγούμενες χρονιές που ήμουν εγώ πρόεδρος και συγκεκριμένα το 2008/09. Τότε μάλιστα το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ήταν ένας όμιλος και πολλές ομάδες από τότε έπαιξαν Α1 (Αρκαδικός, Λαύριο, Ίκαρος Καλλιθέας). Είχαμε την εμπειρία και τα ψυχικά αποθέματα και δεν πηγαίναμε στο άγνωστο. Το καλοκαίρι δουλέψαμε μαζί με τον Νεοκλή Λεμονίδη και φτιάξαμε ένα ρόστερ σύμφωνα με το μπάτζετ που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Στην αρχή κάναμε κάποιες ήττες που οφείλονταν στην απειρία. Η ομάδα μας έχει πολύ ταλέντο και μέσα από την προπόνηση τα παιδιά βρήκαν τα πατήματα τους. Μάλιστα συνδυάσαμε τις νίκες με πολύ καλές εμφανίσεις. Μάλιστα παρατηρήσαμε πως εκτός έδρας παίξαμε καλύτερα και αυτό ίσως οφειλόταν στο γεγονός πως τα παιδιά ίσως να αγχώνονταν μπροστά στο κατάμεστο γήπεδο. Μέσα από σκληρή δουλειά τα παιδιά έφτασαν σε ένα καλό σημείο και οδήγησαν την ομάδα πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Θεωρώ πως θα σωθούμε εύκολα, αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αλλά αυτήν την στιγμή κανείς δεν ξέρει σίγουρα τι θα γίνει.
 
ΠτΘ: Πώς είδες γενικά το πρωτάθλημα;
Γ.Π.: Το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό με δυνατές ομάδες που ήταν στο ίδιο επίπεδο εκτός από τον νεανικό ΚΑΟΧ. Η πιο πλήρης ομάδα για μένα ήταν η Γέφυρα και όχι τα Γιάννενα. Το πρωτάθλημα μετά την μέση της σεζόν πάντα αλλάζει καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο και μεταβάλλουν την κατάσταση. Εμείς μείναμε συγκεντρωμένοι στο στόχο της παραμονής, δεν είχαμε τραυματισμούς στο δεύτερο γύρο και αυτό βγήκε στο παρκέ. Αποκορύφωμα ήταν η νίκη απέναντι στην Γέφυρα που προερχόταν από 10 σερί νίκες.  Η Γέφυρα είχε το πιο πλήρες ρόστερ και πραγματικά ήταν μία μεγάλη νίκη αυτή που σημειώσαμε και αποδείξαμε πως τα τρένα σταματάνε στην Κομοτηνή. Ήταν η καλύτερη ομάδα μετά τον ΓΑΣ (γελώντας).
 
ΠτΘ: Η ομάδα του ΓΑΣ έδειξε πως με λίγα λόγια και σκληρή δουλειά, κατάφερε να πετύχει τον στόχο. Πόσο ψυχοφθόρο ήταν αυτό;
Γ.Π.: Η Κομοτηνή είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα αλλά νομίζω πως η χρονιά ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Περιμένουμε πλέον την επόμενη ημέρα για να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό.
«Δεν μου αρέσει να στέκομαι στο παρελθόν παρά μόνο για να βελτιώσω την επόμενη ημέρα»
 
ΠτΘ: Η προηγούμενη σου θητεία ως πρόεδρος ήταν πάλι με τον ΓΑΣ να βρίσκεται στην Β΄ Εθνική σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
Γ.Π.: Τότε είχε ιστορικές και ποιοτικές ομάδες. Οι περισσότερες ομάδες μετά αγωνίστηκαν στην Α1. Εμείς τότε ξεκινήσαμε με 6 νίκες και μετά γνωρίσαμε την πρώτη ήττα στον Αρκαδικό. Είχαμε τότε ένα ατυχές αποτέλεσμα εντός έδρας που μας έβγαλε εκτός ρυθμού και σημειώθηκε μία μικρή κατάρρευση. Δεν μου αρέσει να στέκομαι στο παρελθόν. Το παρελθόν μου θυμίζει τα λάθη και μου δίνει την ευκαιρία να τα βελτιώσω την επόμενη ημέρα. Σημασία για εμάς έχει το τώρα και το αύριο.
 

«Ο Νεοκλής Λεμονίδης είναι ότι καλύτερο για τον ΓΑΣ και βαθύς γνώστης του αθλήματος»

 
ΠτΘ: Ποια είναι η συμβολή του Νεοκλή Λεμονίδη στις επιτυχίες του ΓΑΣ;
Γ.Π.: Ο Νεοκλής Λεμονίδης για μένα είναι ο Νο1 προπονητής στη Θράκη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Έχει την εμπειρία, τις γνώσεις, εμπνέει σεβασμό στους αθλητές, είναι γέννημα θρέμμα του συλλόγου και μέλος της χρυσής ομάδας στην Α2 και πάνω από όλα άριστος γνώστης του παιχνιδιού. Έχει την ικανότητα να διαχειριστεί εξαιρετικά το παιχνίδι, το rotation και έχει αποδείξει πως στα κρίσιμα σημεία ξέρει να κατευθύνει καλά το παιχνίδι και κυρίως αποτελεσματικά. Επίσης αυτός έστησε την ομάδα το καλοκαίρι, είχε το κουμάντο της ομάδας και εμείς είμαστε εδώ για να τον υποστηρίξουμε και να του προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται. Οι επιλογές του τον δικαιώνουν και φυσικά και εμάς. Πάνω από όλους βέβαια είναι ο ΓΑΣ και θέλουμε να έχει εκ νέου εκπροσώπηση στην Α2 και να αγωνιζόμαστε το Σάββατο στις 17:00.
 

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και να κερδίσουμε από την τεχνογνωσία που διαθέτει»

 
ΠτΘ: Είδαμε φέτος μία προσπάθεια για ανάπτυξη των ακαδημιών μέσα από δράσεις και φιλικά. Ποια είναι τα όνειρα σου για τις ακαδημίες;
Γ.Π.:  Για μένα προσωπικά είναι πιο σημαντικό και μου αρέσει περισσότερο να δω έναν αγώνα ακαδημιών, όπου μάλιστα είναι και τα παιδιά μου, παρά να δω έναν αγώνα στην Α2 ή την Α1. Η ακαδημία για μένα είναι ζωτικό κομμάτι κάθε συλλόγου. Εμείς εισάγαμε καινοτομίες στην προπόνηση, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να «εκμεταλλευτούμε» το Πανεπιστήμιο και μαζί με εμάς να αναδειχθεί και αυτό. Είναι μία εξαιρετική σχολή και θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στα παιδιά που έχουν ειδικότητα στο μπάσκετ και να βγάζουν προγράμματα πάνω στα παιδιά των ακαδημιών μας, σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια. Έτσι θέλουμε να εισάγουμε την επιστημονική προσέγγιση από την ακαδημία μέχρι το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα. Με αυτόν τον τρόπο και με διάφορες δράσεις, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με ομάδες Α1 για να φτάσουμε να παράγουμε δικά μας παιδιά. Εμείς βοηθάμε το Πανεπιστήμιο δίνοντας σε παιδιά του ΤΕΦΑΑ προπονητικά κομμάτια και υπάρχει πλέον αμοιβαία συνεργασία και σεβασμός. Έχουμε διεισδύσει στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο στον ΓΑΣ και θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Μέσα από αυτό το «πείραμα» ευελπιστούμε πως θα έχουμε παιδιά προπονημένα, άριστους γνώστες του αθλήματος και οι προπονητές μας είναι στο ΤΕΦΑΑ όπως ο Νεοκλής Λεμονίδης, η Δήμητρα Δόλωμα και ο γυμναστής μας Δημήτρης Πανταζής. Το αποτέλεσμα ευελπιστούμε να είναι η παραγωγή ταλέντων, η επιστημονική προσέγγιση και η προπόνηση. Κάθε χρόνο αυτή η συνεργασία θα γίνεται καλύτερη.
 

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τις ακαδημίες σε όλη τη Ροδόπη και να φτάσουμε τα 600 παιδιά»

 
ΠτΘ: Με αφορμή το τελευταίο κάλεσμα που απευθύνατε στην αθλητική κοινότητα για αιμοδοσία βλέπουμε μία προσπάθεια εξωστρέφειας του ΓΑΣ και ανάπτυξης του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης. Ποια είναι τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση;
Γ.Π.: Ο αθλητισμός είναι δράση και συνέργεια. Έχουμε κάνει από το καλοκαίρι πάρα πολλές συζητήσεις, έχουμε προσπαθήσει να επεκταθούμε σε όλη τη Ροδόπη για να αναπτύξουμε το άθλημα και να διευρύνουμε τη βάση των ακαδημιών μας. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι οι ακαδημίες. Θέλουμε μία μεγάλη βάση και να φτάσουμε στα 600 παιδιά. Υπάρχει ένα γήπεδο στο Τζελάλ Μπαγιάρ το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και παράλληλα να προβληθεί το πολυπολιτισμικό στοιχείο. Είχαμε ξεκινήσει δράσεις αλλά η πανδημία μας τα χάλασε. Για παράδειγμα είχαμε έτοιμο το 1ο Πανθρακικό Camp στις κατασκηνώσεις της Μαρώνειας με την ευγενική παραχώρηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. Η τελευταία δράση με την αιμοδοσία ήταν στα σκαριά καιρό πριν αλλά τώρα το επιταχύναμε λόγω της ανάγκης που δημιουργήθηκε. Ο ΓΑΣ αλλάζει πρόσωπο. Έχουμε το βλέμμα στο μέλλον. Είναι κύτταρο πολιτισμού, ζωντάνιας, ένας πολυσυλλεκτικός φορέας και μέσα από δράσεις να προβάλλει την πόλη μας. Θέλουμε την συμμετοχή όλων σε αυτήν την προσπάθεια και φυσικά όλους τους φορείς στο πλευρό μας.
 

«Πρότυπο μας είναι πάντα οι καλύτεροι»

 
ΠτΘ: Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε πως σαν «πρότυπα» στο μυαλό σου είναι ο Προμηθέας Πατρών και ο ΓΣ Ελευθερούπολης; Ποια είναι τα όνειρα του Γιάννη Πεταλωτή για τον ΓΑΣ και το μπάσκετ της Κομοτηνής γενικότερα;
Γ.Π.: Αναφορικά με τα πρότυπα σίγουρα είναι ο Προμηθέας και αυτό οφείλεται στη φιλία μας με τον κ. Λιώλιο και τον Θανάση Σουφλιά, υπεύθυνο του προγράμματος «Νους» και βοηθό του ανδρικού. Είναι φίλος και αδερφός και μιλάμε συχνά βοηθώντας μας στο κομμάτι της οργάνωσης. Είμαστε σε πολύ καλή επικοινωνία, όλοι θαυμάζουμε το μοντέλο του Προμηθέα, ο οποίος έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα ενώ το 2015 ήμασταν αντίπαλοι στην Β΄ Εθνική.  Πρότυπο μας πρέπει πάντα να είναι οι καλύτερες ομάδες. Επίσης με τον ΓΣΕ έχουμε καλές σχέσεις και είμαι φίλος με τον κ. Καπνίδη. Είναι σε υψηλότερη κατηγορία αλλά δεν έχουν τη δυναμική των ακαδημιών μας. Η Κομοτηνή είναι μία πόλη που φαντάζει στα μάτια αρκετών μικρή, αλλά είναι μπασκετούπολη. Το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο και φανερώνει πως το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο. Τα όνειρα μου είναι να μπορέσουμε να γίνει γνωστή όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και το παρόν. Μπορούμε να το κάνουμε, είμαστε μία δύναμη και οργανώνουμε όλα τα κομμάτια ώστε να φτάσουμε σε υψηλότερο επίπεδο. Τα μπασκετικά μας βήματα είναι μικρά αλλά σταθερά. Έχω στο πλευρό μου ανθρώπους που με βοηθάνε, όπως ο Σάκης ο Σεραφίδης που είναι πανταχού παρών, ή ο Νίκος Μωραΐτης και γενικά όλα τα παιδιά που είναι στο πλευρό μου και είναι τιμή μου που είναι στο πλευρό μου. Τέλος θα ήθελα να έχουμε μία συνεργασία με τις άλλες ομάδες της πόλης είτε είναι ο Αίαντας είτε η ΑΕ Κομοτηνής για να μπορέσουμε να δούμε συνολικά το μπάσκετ της πόλης μας να προοδεύει.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.