Γιαννης Πανουσης, βουλευτης ΔΗΜΑΡ «Το πολιτικο συστημα να κατσει να μελετησει πολιτικα και κοινωνικα πως αυτη η χωρα εχει τρομοκρατια 40 χρονια»

Την πεποίθησή του ότι η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο πολιτικά και κατόπιν συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, διατύπωσε μιλώντας στον «ΠτΘ», στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης με θύματα δύο νέους έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ο καθηγητής εγκληματολογίας και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γιάννης Πανούσης. Κι επειδή αυτό απαιτεί διάθεση συναίνεσης εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Πανούσεις πρότεινε να συσταθεί μία διακομματική επιτροπή, η οποία θα επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα να μελετήσει την τρομοκρατία και το παρακράτος στην Ελλάδα με όρους πολιτικούς, όχι με όρους δικαστικούς.

Πέρα από το ποινικό ενδιαφέρον των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον του Παύλου Φύσσα πριν από λίγες εβδομάδες και των δύο μελών της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή, υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Πανούση και ένα έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, όπου μπαίνει μια ατζέντα συμψηφισμού των δύο εγκλημάτων. Το ζήτημα, κατά τον ίδιο, είναι «πώς το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει αυτές τις ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται, για να μην οδηγηθούμε σε μικρούς εμφύλιους, όπου θα σκοτώνεται ένας αριστερός, ένας δεξιός, ένας χριστιανός, ένας αντίχριστος κ.λπ.». «Άρα το πρόβλημα το έχει κατά τη γνώμη μου το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε, αναρωτώμενος παράλληλα αν μπορούμε να έχουμε επί 40 χρόνια τρομοκρατία στη χώρα. Τη στιγμή που σε άλλες χώρες η τρομοκρατία έκλεισε τους κύκλους της, «στην Ελλάδα δεν κλείνει με τίποτα», παρατήρησε, «αλλά διευρύνεται και βαθαίνει». «Άρα κάτι συμβαίνει εκεί», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η απάντηση είναι το πολιτικό σύστημα να κάτσει να μελετήσει πολιτικά και κοινωνικά πώς αυτή η χώρα έχει τρομοκρατία 40 χρόνια». Απαντώντας, βέβαια, στο κατά πόσον αυτό είναι δυνατό, σε ένα κλίμα οξυμμένων αντιπαραθέσεων ανάμεσα κυρίως στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Πανούσης αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι «άμα δεν βάλουν μυαλό οι πολιτικές δυνάμεις, θα μετράμε τα επόμενα θύματα».

Διαφωνία με τα περί προβοκάτσιας

Κληθείς να σχολιάσει τα περί «προβοκάτσιας» και ανάμειξης μυστικών υπηρεσιών, που ακούστηκαν μετά από το δολοφονικό χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς πήρε αποστάσεις από το πρώτο, υπογραμμίζοντας ότι «την προβοκάτσια πρέπει να μας πεις ποιος την έκανε, πώς την έκανε, γιατί την έκανε κ.λπ.», ενώ για το θέμα της ανάμειξης μυστικών υπηρεσιών, «το πιστεύω εδώ και 10 χρόνια ότι υπάρχει ανάμειξη», σημείωσε, «υπάρχει δηλαδή ένα μείγμα παλιών τρομοκρατών, ανθρώπων του υποκόσμου και του κοινού ποινικού δικαίου με αυτονομημένα τμήματα υπηρεσιών».

«Αυτή η ιστορία ότι το μνημόνιο γεννάει δολοφόνους είναι ένα παραμύθι»

Τέλος, στη συζήτηση για το αν τρομοκρατία έχει ως γενεσιουργό αιτία την οικονομική κρίση, που διαρκώς οξύνεται στη χώρα μας, ο κ. Πανούσης πήρε ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση, υπογραμμίζοντας εξάλλου ότι και σε συνθήκες ευημερίας είχαμε τρομοκρατία. «Είχαμε συνθήκες ευημερίας και είχαμε τρομοκρατία», παρατήρησε, «έχουμε συνθήκες κρίσης 4 χρόνια κι έχουμε κάθε δυο χρόνια φόνους». «Πώς ερμηνεύονται αυτά;», αναρωτήθηκε με νόημα. «Αυτή η ιστορία ότι το μνημόνιο γεννάει δολοφόνους είναι ένα παραμύθι», τόνισε εμφατικά. «Βγάζει δυστυχισμένους ανθρώπους, βγάζει ανθρώπους που αυτοκτονούν», αναγνώρισε, «αλλά δε βγάζει δολοφόνους. Είδατε τέτοια πράγματα στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία δηλαδή, σε όλες τις χώρες που έχει εφαρμοστεί το μνημόνιο; Κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα με το θέμα της τρομοκρατίας-εντός και εκτός εισαγωγικών- και πρέπει το πολιτικό σύστημα να μην αρκείται στο να πιάνει και να καταδικάζει, πρέπει να δει το βάθος».
«Παίζονται πολλά παιχνίδια στην αντιπαράθεση Υπουργείου Παιδείας-Πανεπιστημίων»

«Δεν παίζει κανείς ειλικρινά, παιχνίδια πελατειακών σχέσεων από πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητές»

«Νομίζω ότι παίζονται πολλά παιχνίδια σε αυτήν την ιστορία και δεν παίζει κανείς ειλικρινά», ήταν το σχόλιο του κ. Πανούση για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Υπουργείο και στα Πανεπιστήμια που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα/κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με ερωτήσεις που έχει καταθέσει στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας να ενημερωθεί με ποια κριτήρια επελέγησαν τα ΑΕΙ από τα οποία θα τεθούν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τον κ. Αρβανιτόπουλο. Στο σχόλιό του επί του συγκεκριμένου ζητήματος, πάντως, «καρφώνει» κυρίως τους Πρυτάνεις και τους «μεγαλοκαθηγητές», όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι κατά τον ίδιο παίζουν παιχνίδια πελατειακών σχέσεων. «Οι πρυτάνεις που τάχα υποστηρίζουν τη διοικητική αυτοτέλεια και την ελευθερία, δε λένε την πραγματικότητα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «την πληρώνουν τελικά οι φτωχοί διοικητικοί υπάλληλοι, αφού αυτοί που τους διορίσανε παρανόμως, αυτοί τους ξεδιορίζουν τώρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.