Γιαννης Λεβεντης: «Η ψηφος στη Λαικη Συσπειρωση ειναι η μονη ψηφος που δεν θα παει χαμενη»

«Καλούμε τον κόσμο να αρνηθεί τις προτάσεις για το “μικρότερο κακό”»

Την σημασία της στήριξης των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δήμο Κομοτηνής και την Περιφέρεια, αλλά και του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Ο κ. Λεβέντης επισήμανε πως η Λαϊκή συσπείρωση κατεβαίνει στις εκλογές με ένα ενιαίο πολιτικό πλαίσιο, ζητώντας από το λαό να καταδικάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλους αυτούς συνολικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Θεωρεί δε πως οι λαϊκές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μόνο με την διεκδίκηση επιπλέον πόρων και προσωπικού για την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως οι υπόλοιποι συνδυασμοί, που αποτελούνται από άτομα που είτε στηρίζονται είτε προέρχονται από τα αστικά κόμματα, συμφωνούν στο αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο των νόμων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Γιάννης Λεβέντης όμως…
 
ΠτΘ: Ποιες ήταν οι συνθήκες για να εκδηλώσετε την υποψηφιότητά σας στο Δήμο Κομοτηνής, μετά και την αποχώρηση, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στα Δημοτικά πράγματα, του κ. Νίκου Φακιρίδη;
Γ. Λ. :
Η παρακαταθήκη που αφήνει ο κ. Φακιρίδης στη Λαϊκή συσπείρωση στο Δήμο Κομοτηνής είναι μεγάλη, όπως επίσης και το βάρος, και η δική μου απόφαση ήρθε μετά από χρόνια δραστηριοποίηση μου σε φορείς, σωματεία και συλλόγους, και αν και είναι μεγάλο το βήμα, θα προσπαθήσω να σταθώ στο ύψος που μπόρεσε να κρατήσει την παράταξη όλα αυτά τα χρόνια.
 
ΠτΘ: Οι εκλογές γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά και με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που αλλάζει τα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σας έβαλε αυτό καθόλου σε σκέψεις;
Γ.Λ.:
Οπωσδήποτε όχι, οι εκλογές για την Λαϊκή Συσπείρωση δεν επικεντρώνονται στις τεχνικές λεπτομέρειες. Για εμάς αυτό που έχει αξία είναι η πολιτική. Κατεβαίνουμε σε όλες τις εκλογές στηρίζοντας ένα ενιαίο πολιτικό πλαίσιο, κάτι που με τις εκλογές να πλησιάζουν, κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει ψηφοδέλτια, και σε πολλές περιπτώσεις με υποψηφίους συνυποστηριζόμενους από το ΚΙΝΑΛ, με μια λογική μετώπου κατά της ακροδεξιάς, ενώ και η ΝΔ το βλέπει συνολικά και ζητά καταψήφιση της κυβέρνησης σε όλες τις κάλπες. Εμείς βάζουμε το δικό μας πολιτικό πλαίσιο, και καλούμε τον κόσμο να καταδικάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλους αυτούς συνολικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι κατευθύνσεις έρχονται από τις Βρυξέλλες, η Κυβέρνηση  τις υλοποιεί και η τοπική αυτοδιοίκηση της εξειδικεύει»

ΠτΘ: Σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε πολλά λεγόμενα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς, παρόλο που λαμβάνουν κομματική στήριξη. Είναι κάτι που εντοπίζετε στο Δήμο Κομοτηνής και παίζει ρόλο στις αποφάσεις;
Γ.Λ.:
Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και η κομματική γραμμή, αλλά και η πολιτική τοποθέτηση που έχει ο καθένας από τους συνυποψηφίους μας στις υπόλοιπες παρατάξεις. Άλλωστε έχω τονίσει επανειλημμένα ότι κανένας από όσους κατερχόμαστε ως υποψήφιοι στο Δήμο Κομοτηνής, δεν είναι «χθεσινός». Όλοι κουβαλάμε από πίσω μας ένα πολιτικό φορτίο, και μπορεί κάποιοι να μην είναι άμεσα ενταγμένοι σε κομματικούς φορείς, αλλά όλοι συμφωνούν στο αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει καθιερωθεί τόσο με τα μνημόνια, όσο και πριν από αυτά, στην τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας από τον Καποδίστρια, συνεχίζοντας με τον Καλλικράτη και τώρα με τον Κλεισθένη.
 
Όλοι οι υπόλοιποι, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμφωνούν στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της τοπικής διοίκησης, αλλά και στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γι’ αυτό και εμείς λέμε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα στις κάλπες, μιας και οι κατευθύνσεις έρχονται από τις Βρυξέλλες, η Κυβέρνηση  τις υλοποιεί και η τοπική αυτοδιοίκηση της εξειδικεύει.
 
Όλοι στην ίδια πόλη ζούμε, και ξέρουμε ποια είναι τα θέματα, όμως όταν συμφωνείς με το ευρύτερο πλαίσιο το οποίο θέτει η Κυβέρνηση, αυτό ουσιαστικά σου δένει τα χέρια, και μετά τις εκλογές θα έρθει η οποιαδήποτε Δημοτική αρχή, και θα πει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, γιατί δεν υπάρχουν τα κονδύλια ή το προσωπικό.

«Οδηγός μας  για την επόμενη ημέρα οι τοπικές διοικήσεις που άσκησαν σε άλλους δήμους κουμουνιστές δήμαρχοι»

ΠτΘ: Από τις μέχρι τώρα επαφές σας και τοποθετήσεις σας, βλέπουμε πως κύρια μέριμνά σας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, από την κοινωνική πολιτική μέχρι και το κυκλοφοριακό. Ποιες οι προτάσεις σας για αυτή;
 
Γ.Λ.: Η Λαϊκή συσπείρωση δεν λέει ότι μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια, όμως ουσιαστικά είναι η μόνη παράταξη, και στο Δήμο και στην Περιφέρεια, που θέτει έντονα το ζήτημα της χρηματοδότησης από το κράτος, γιατί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν αρκούν παρά μόνο για να γίνουν ελάχιστα έργα, και αυτά στην κατεύθυνση χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις λαϊκές ανάγκες.
 
Για αυτό και όλα αυτά τα προβλήματα είναι έντονα, όπως το κυκλοφοριακό, που έχει να κάνει, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, με τις χρήσεις γης, με την ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που γίνεται στοχευμένα για επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά άναρχα για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
 
Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να λυθούν μόνο όταν υπάρξει πραγματική αλλαγή στην εξουσία, όμως και στις παρούσες συνθήκες, στον καπιταλισμό, δεν το βάζουμε κάτω, και θεωρούμε πως πρέπει να δράσουμε ώστε να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα.
 
 
«Οδηγός μας σε αυτά είναι οι τοπικές διοικήσεις που άσκησαν σε άλλους δήμους κουμουνιστές δήμαρχοι, όπως στην Πάτρα, την Καισαριανή, την Ικαρία κτλ.»

 
ΠτΘ: Βλέπουμε ότι ο Δήμος έχει ένα αποθεματικό, το οποίο βέβαια δεν αρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες που αναφέρατε, αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον στόχο της καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών;
Γ.Λ.:
Θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο, αλλά όχι τον σημαντικότερο, γιατί η υποστελέχωση του Δήμου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, για αυτό και θεωρούμε πως πιέζοντας για παραπάνω προσλήψεις και επιπλέον χρηματοδότηση θα μπορούσαν να γίνουν μικρά έργα με αυτεπιστασίες, την χρησιμοποίηση του προσωπικού του Δήμου, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις και ελεύθεροι χώροι, για να δοθούν προς χρήση στο λαό.
 
ΠτΘ: Τελικά ποιά είναι η πολιτική πρόταση  της Λαϊκής συσπείρωσης για τις προσεχείς εκλογές;
Γ.Λ.:
Καλούμε τον κόσμο να σκεφτεί ενιαία και πολιτικά και να πει το μεγάλο όχι. Να αρνηθεί τις προτάσεις που υπάρχει για το μικρότερο κακό, γιατί είδαμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, επιλέγοντας το μικρότερο κακό και ερχόμασταν αντιμέτωποι με βουνά από μνημονιακούς νόμους. Αρκεί να σκεφτούν οι συμπολίτες μας ότι η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση έφερε 250 μνημονιακούς νόμους, η δεύτερη επικαλούμενη ότι θα αλλάξει τα πράγματα, πήρε την εξουσία και έφερε άλλους τόσους, στην Τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση έχουμε φτάσει να μιλάμε σε 750 μνημονιακούς νόμους. Για αυτό και καλούμε το λαό να μην επιλέξει την λογική του λιγότερο κακού, αλλά να στηρίξει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη λογική ότι όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν, προσπάθησαν, οργάνωσαν τον αγώνα, έβαλαν εμπόδια σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και ως ένα βαθμό κερδήθηκαν κάποια ζητήματα, όπως οι συντάξεις χηρείας, ενώ σε Δήμους με κουμουνιστές δημάρχους μειώθηκαν τα τέλη και δόθηκαν ανοιχτοί χώρο σε χρήση στο λαό. Σε αυτή τη λογική καλούμε τον λαό να στηρίξει με όλη του τη δύναμη τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί θεωρούμε ότι είναι η μόνη ψήφος που δεν θα πάει χαμένη, και δεν θα αλλάζει ανάλογα με τις ορέξεις και τα συμφέροντα. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή συσπείρωση είναι η μοναδική εναλλακτική δύναμη απέναντι στα άλλα αστικά κόμματα, και είναι σημαντικό να βγουν ενισχυμένα, ακόμα και αν δεν αναλάβουν την διοίκηση.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.