Για τριτο 24ωρο μαινεται η φωτια στη Θασο

Ελεγχόμενα τα μέτωπα της πυρκαγιάς, σε επιφυλακή ωστόσο για αναζωπυρώσεις - Στο νησί μετέβη ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, που πραγματοποίησε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο νησί.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο νησί νωρίς το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εσωτερικών κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ.Χρήστο Σπίρτζη, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ.Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Ιωάννη Καρατζιά.

«Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ανακοινώνοντας την χορήγηση αποζημιώσεων στο σύνολο των πληγέντων από την πυρκαγιά μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και μέσω του Υπουργείου Υποδομών σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για το έργο της αναδάσωσης.

«Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών -κυρίως των ζημιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, αγροτικές ζημιές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσουν της κατάσβεσης των πυρκαγιών, οι οποίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνέχιζαν να καίνε για τρίτο 24ωρο στο νησί το οποίο έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αλλά και στους εθελοντές όπως τόνισε  «από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», τους πιλότους, που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν κι αυτοί τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σήμερα Δευτέρα τα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται σε ύφεση με τις προσπάθειες να  επικεντρώνονται στην πυρκαγιά στην περιοχή του Ραχωνίου ώστε να μην περάσει στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα.

 

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, από κεραυνούς, συνεχίζονται και σήμερα τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα ενώ σύμφωνα και με δηλώσεις του δημάρχου Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ, οι τρεις εναπομείνασες εστίες είναι υπό έλεγχο, χωρίς ωστόσο όπως επεσήμανε αυτό να σημαίνει πως «τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά», καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Στον έως τώρα απολογισμό τουλάχιστον 10 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, οικισμοί εκκενώθηκαν και 5 πυροσβέστες τραυματίστηκαν, με το έργο της κατάσβεσης να δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι και η τεράστια έκταση των πυρκαγιών, οι οποίες αναζωπυρώνονταν.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του νησιού θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την προσεχή Τετάρτη.
 
 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Νταγιαμας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.